60 GODINA S KRUNOM

Tulum za 250 tisuća ljudi na jubileju kraljice Elizabete

05.06.2012 u 11:14

Bionic
Reading

U ponedjeljak je nastavljena trodnevna proslavu dijamantnog jubileja britanske kraljice Elizabete II. velikim koncertom ispred Buckingamske palače kojemu je, po procjeni organizatora, nazočilo 250.000 ljudi

Sa zalaskom sunca, na pozornici postavljenoj ispred Buckingamske palače nastupila su najveća imena britanske rock i pop scene, a Mall, aveniju koja vodi do palače preplavilo je nepregledno mnoštvo s britanskim zastavama.

Robbie Williams otvorio je trosatni koncert pjesmom 'Let Me Entertain You', a nakon njega su nastupili Annie Lennox s krilima anđela na leđima, Grace Jones u crveno-crnom bodiju, Australka Kylie Minogue u seksi policijskoj odori i drugi.

Stevie Wonder izveo je jubilejsku inačicu 'Isn't She Lovely?' a zatim i 'Happy Birthday'. Veteran Cliff Richard nastupio je s izborom iz svog repertoara, Tom Jones s 'Delilahom', a Shirley Bassey je otpjevala 'Diamonds Are Forever'.

Skupina Madness s krova Buckinghamske palače, kraljevske londonske rezidencije sa 775 soba, otpjevala je svoj hit iz 1980-ih 'Our House'.

Elton John razgalio je mnoštvo hitovima 'I'm Still Standing', 'Your Song' i 'Crocodile Rock', u čijoj izvedbi mu se pridružila i publika te mlađi članovi kraljevske obitelji.

Spektakl je završio Paul McCartney s 'Let It Be', 'Live and Let Die' i 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' koju su na pozornici zajedno s njim otpjevali i drugi izvođači.

Večer se završila nezaobilaznom himnom 'God Save the Queen' koju je pjevalo oduševljeno mnoštvo i raskošnim vatrometom iznad palače.


Kraljica je, kao što je bilo predviđeno, došla u sredini koncerta, u crnoj pelerini s pozlaćenim pucetima i s čepićima za uši. U koncertu je uživala i kraljevska mladež, Beatrice, Kate, William, Zara i Harry, koji su se odlično zabavljali u prvom redu gledališta.

U ponedjeljak ujutro održan je 'kraljevski' piknik na kojemu je sudjelovalo desetak tisuća gostiju koji su izgazili travnjake oko palače.

U utorak je predviđena misa zahvalnica u Katedrali svetog Pavla, a nakon nje ophod kočija od Westminstera do Buckinghamske palače i kraljičino obraćanje okupljenima, čime će se završiti četverodnevno slavlje u kojemu je sudjelovala cijela kraljevina.

Madness: Our House


Sjenu na proslavu bacila je hospitalizacija devedesetogodišnjeg princa Philipa koji je zbog infekcije mjehura primljen u londonsku bolnicu King Edward VII. u ponedjeljak poslijepodne, trećeg i predzadnjeg dana proslave 60. obljetnice vladavine njegove supruge.

Buckingamska palača htjela je umiriti javnost rekavši kako je riječ o 'odluci donijetoj iz opreza', priznavši ipak da princ mora 'ostati nekoliko dana na promatranju'.

Kraljičin suprug koji će u nedjelju navršiti 91 godinu je 'razumljivo, veoma razočaran što će propustiti koncert' u ponedjeljak navečer kao i 'svečanosti planirane' u utorak.

Elton John