IMA SE, MOŽE SE

Trump krenuo u kićenje Bijele kuće i unio prve zlatne detalje

24.01.2017 u 10:36

Bionic
Reading

Donald Trump i njegova obitelj i službeno su se preselili u Bijelu kuću koju u skladu s propisima imaju pravo izmijeniti prema vlastitim željama i potrebama, a novoizabrani predsjednik je već počeo s redizajniranjem prostorija u svom prepoznatljivom stilu. Umjesto crvenih zavjesa koje su se u kući nalazile tijekom Obamina dva mandata, Trump je odabrao zavjese u svojoj omiljenoj boji - zlatnoj

Nakon što je Amerika i službeno dobila novog predsjednika, nakon svečanog dijela inauguracije obitelj Trump se preselila u Bijelu kuću gdje će provesti naredne četiri godine. Tim koji je vrijedno radio na redizajniranju Bijele kuće imao je svega pet sati da izbriše tragove Obaminih koji su čak dva mandata Bijelu kuću nazivali svojim domom.

Zbog sigurnosnih razloga na dan selidbe iz Bijele kuće nisu angažirali pomoćne radnike, već je cijeli posao odradila mala vojka redovno zaposlenog osoblja kojih je u kući čak 100. Batleri, kuhari, spremačice, vrtlari, vratari, stolari i inženjeri prionuli su na posao i zajedničkim snagama ispraznili ni više ni manje nego 132 prostorije Bijele kuće.

Osim Obaminih privatnih stvari, osoblje je uklonilo i one namijenjene njihovim ljubimcima Sunnyju i Bo, a zamijenjeni su i svi tapisoni, prebojani su zidovi, zamijenjena je rasvjeta, provučeni su svi kablovi i, konačno, obješena je umjetnina koju je Trump osobno odabrao iz dobro čuvane kolekcije umjetnina i namještaja Bijele kuće koja se nalazi u Marylandu, a koja uključuje i sve potrebne ukrase i dekoracije za Božić, Uskrs i Dan zahvalnosti.

Privatna kolekcija Bijele kuće uključuje iznimno vrijedne umjetnine poput Moneta, Cezannea i Normana Rockwella, a Trump je odlučivao o svakom kutku svog novog doma. Ipak, postoje stroga pravila kada je u pitanju redizajn Bijele kuće, što je novog predsjednika vjerojatno rastužilo, poznavajući njegov pretjerani ukus kada je dizajn interijera u pitanju.

Naime, skupocjeni penthouse u samom centru New Yorka iz kojeg su Trumpovi preselili u Bijelu kuću optočen je 24-karatnim zlatom, dijamantima i mramorom, te je baš poput francuskog Versaillesa kojim je stan inspiriran ukrašen grčkim skulpturama i freskama.

Iako je Trump prilikom svoje kampanje izjavio kako, 'u slučaju da bude izabran, neće previše mijenjati izgled Bijele kuće, već će je eventualno personalizirati, jer je Bijela kuća posebno mjesto', nekako sumnjamo da će ostati dosljedan izrečenome.

Prema pravilniku Bijele kuće, prve dvije etaže koje su rezervirane za njihov boravak, Trumpovi će moći urediti prema vlastitom ukusu, a dozvoljeno im je i rušenje unutarnjih zidova, te naknadno pregrađivanje, dok će za izmjenu nekih službenih prostorija ipak morati tražiti dozvolu Povjerenstva za očuvanje Bijele kuće kojem je zadatak očuvanje povijesnih značajki.

Popis želja obitelji Trump predan je osoblju Bijele kuće koja se pobrinula oko preuređenja interijera, a toliko je detaljan da sadrži i najmanje sitnice poput vrsta šampona i sapuna koje će Trumpovi koristiti tijekom svog boravka.

Iako još uvijek nije poznato kakav će namještaj Trumpovi odabrati, poznato je da je novoizabrani predsjednik već redizajnirao predsjednički ured. Umjesto crvenih zavjesa koje su krasile Obamin ured, Trump je ostao dosljedan svom stilu, te je odabrao zavjese u zlatnoj boji. Bilo pretjerano ili ne, manje od ovoga nismo ni očekivali.

Što se tiče vanjskog dijela, odnosno uređenja dvorišta, pravilnik kuće je mnogo blaži, te će Trumpovi imati veću slobodu po pitanju uređenja okućnice. Obama je tako preuredio tenisko igralište u košarkaški teren, dok je Kennedy u svoje vrijeme u dvorištu imanja imao bazen. Richard Nixon je izgradio kuglanu, a Jimmy Carter je instalirao solarne panele koje je Ronald Reagan naknadno dao ukloniti.

Sjetimo li se Trumpove ljubavi prema grčkim statuama, baroknim ukrasima i zlatu, ne bismo se začudila kada bi novi američki predsjednik izrazio želju da dvorište bijele kuće poprimi izgled francuskih vrtova.

S obzirom da je Kongres donio odluku da ukupni troškovi redizajniranja Bijele kuće ne smiju iznositi više od 700.000 kuna (100.000 $), Trumpovi bi mogli biti na knap s budžetom. Ipak, uzmemo li u obzir činjenicu da predsjednik nije obvezan koristiti državni proračun za uređenje Bijele kuće, mogli bi se narednih dana nagledati svega i svačega.

Autor: Youtube