tajna besprijekornog IzGleda

Trikovi koji zlata vrijede: Kako pravilno održavati i očistiti laminat i drvene podove?

10.11.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Ključ lijepi i besprijekornih podova krije se u redovitom čišćenju i pravilnom održavanju. Kako biste izbjegli oštećenja i bespotrebne sate čišćenja drvenih podova i laminata, ovi savjeti pomoći će vam da vaši podovi uvijek izgledaju besprijekorno

Drvene podne obloge i laminat najčešći su odabiri, a osim što su vrlo slični izgledom, zahtijevaju i vrlo sličan način održavanja. Uz pravilan način održavanja i nekoliko praktičnih trikova uvijek će izgledati lijepo, sjajno i čisto.

Uzmite u obzir preporuke proizvođača

I kod laminata i kod parketa, prije upotrebe hvaljenih sredstava za čišćenje ili isprobavanja trikova za čišćenje (budite oprezni s 'uradi sam preporukama', poput octa za poliranje parketa, pogotovo ako je lakiran), prvo pročitajte preporuke proizvođača. Većina proizvođača ima vodiče za proizvode i detaljne upute o tome kako očistiti podove. No, to ne znači da kupujete sve što vam preporučuju, jer su ti proizvodi obično skuplji, a vrlo često sličnih proizvoda ima u trgovini po pristupačnijim cijenama.

S mrljama djelujte brzo

Niti jedan pod, osim pločica, nije u dobrom odnosu s tekućinom. Stoga, ako prolijete sok ili vidite mrlju na podu, odmah je očistite kako se ne bi postala tvrdokorna što će zahtijevati traženje radikalnijeg rješenja. Najbolji način čišćenja je mlaka voda, nježno sredstvo za čišćenje i meka krpa. Tragovi guma, potplata od cipela ili plastike lako će nestati s malo acetona nanesenog na vatu ili suhu krpu. Što se tič drvenih obloga, puder ili talk odličan je izbor za borbu protiv masnih mrlja, a ostatak, mrlje od, na primjer kave ili crnog vina lako će se očistiti zbog lakirane zaštitne barijere.

Nemojte koristiti abrazivni pribor

I laminati i drveni podovi mogu se izgrebati, stoga zaboravite na ribanje grubom stranom spužvice ili žicom za posuđe. Iako se ovi podovi mogu očistiti metlicom s mekim vlaknima, usisavač je vaš najbolji saveznik za čišćenje. Većina modela ima posebnu četku za parket, koja uklanja prljavštinu bez ogrebotina. No, budite oprezni s kotačima usisavača, mnogo puta oni uzrokuju ogrebotine, a da to i ne primijetite.

Nemojte ih prečesto prati

Voda je najčešći neprijatelj ovih podova jer može prodrijeti u utore i uzrokovati dizanje parketa ili čak napraviti mrlje ako ostavite lokvice. Stoga ih nemojte prečesto močiti, a kada ih i perete pazit na količinu vode te koristite krpu mikrovlakana koja se može dobro ocijediti.

Izbjegavajte određena sredstva za čišćenje

Općenito, budite oprezni sa svim onim proizvodima koji obećavaju uglancan, blistav pod bez tragova i ogrebotina. Ocat izbjegavajte ako imate lakirane parkete, a u slučaju drvenih podnih obloga pažnju obratite i na određene deterdžente koji mogu oštetiti njihov zaštitni sloj. Izbjegavajte proizvode koji sadrže vosak ili silikon jer lak vašeg poda neće dopustiti da prodru, pa će umjesto njege stvarati film na površini koji će biti savršena podloga za nakupljanje prljavštine.

Kod laminata zaboravite na sredstva za čišćenje na bazi ulja jer mogu ostaviti tragove i ili oštetiti zaštitno brtvilo. U potreba voska također nije preporučljiva. Idealna su posebna sredstva za čišćenje za svaku vrstu poda, a koristite ih umjereno i nikada ih ne nanosite izravno na pod.

Sami napravite sredstvo za čišćenje

Premda proizvođači obično preporučuju određeno sredstvo za čišćenje za svaku vrstu poda, vrlo ako ga možete napraviti i sami kod kuće. Za redovito čišćenje laminata jednostavno pomiješajte žličicu deterdženta za suđe s vrućom vodom. Ako na površini primijetite lagani film ili voštani sloj (što se s vremenom događa ako se ne koriste pravi proizvodi), dodajte u vodu šalicu bijelog octa - to će ukloniti nakupine bez oštećenja površine. Za parket , osim neutralnog deterdženta, možete napraviti prirodni premaz sa 10 ml bademovog ulja i 90 ml vode.

Zaštite ih

Kako bi izbjegli buduće ogrebotine, na noge namještaja, posebice onog koji često pomičete, nalijepite meke zaštitne jastučiće. Izbjegavajte korištenje uredskih stolaca s kotačima ili ispod njih stavite tepih. Kućni ljubimcima redovito podrezujte nokte, a izbjegavajte i hodanje u cipelama po kući, kako zbog higijene tako i zbog nastanka oštećenja.

Popravite ih

Ako unatoč njezi nađete ogrebotinu na parketu, koristite marker za popravak iste boje ako se radi o površinskom oštećenju, a vosak za punjenje drva ako se radi o dubljem oštećenju, Ovaj trik može biti koristan i za laminat. Velika prednost drvenih podova u odnosu na ostale, ne samo laminate, je u tome što se mogu restaurirati, polirati i lakirati, čime se produljuje njihov vijek trajanja. S druge strane, laminati nisu pogodni za obnavljanje, ali im se lako može zamijenit oštećen ili dotrajali dio.

Obratite pažnju na razinu vlage

Iako laminati dobro podnose vlagu, pa se bez problema mogu postaviti i u kupaonicu i kuhinju , isto se ne odnosi na parkete kod kojih promjena razine vlage može uzrokovati velike štete. Stoga je preporučljio u prostoriji gdje se nalaze drvene podne obloge održavati konstantnu vlažnost (35-55 posto).

Pripazite na ulaz

Prljavština i nečistoća koje unosimo na cipelama mogu biti pogubi za izgled vaših podova. Pijesak i kamenčići najveći su neprijatelji lijepih i održavanih podova. Osim što oh mogu zaprljati, jednako tako mogu uzrokovati oštećenja i ogrebotine. Jedna od najboljih mjera zaštite i prevencije je postavljanje otirača, kako ispred vrata, tako i u hodnik.