trikovi uređenja

Bacite oko na alternative: Možda to nikad ne biste pomislili, no pločice uopće nisu najbolji izbor za pod u kuhinji

04.11.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, no pločice uopće nisu najbolji izbor za pod u kuhinji. Umjesto tog klasičnog i najčešćeg izbora, razmotrite ove itekako dobre i zgodne alternative

Iako postavljanje pločica u srcu vašeg doma itekako ima svojih prednosti, one ipak nisu uvijek najbolja vrsta kuhinjskog poda za svako kućanstvo. Obično izrađene od kompozitnih materijala kao što su keramika, beton, staklo i kamen, pločice pružaju čvrstu, vodootpornu alternativu uobičajenim podovima od tvrdog drva.

Kako se tehnologija proizvedenih površina poboljšava, u kuhinjama i kupaonicama se izbjegava korištenje tvrdog drveta za oblaganje podova. Naime, pločice dobro funkcioniraju u kuhinji iz istog razloga kao i u kupaonici – predstavljaju tvrdu površinu koja je, kada je pravilno zatvorena, vrlo otporna na vodu i bakterije.

U prostoru koji je uglavnom posvećen pripremanju hrane, podovi otporni na vodu i bakterije čine čišćenje lakim. Kuhinje općenito sadrže velike količine pločica i kamena, ako zbrojite poleđine i pultove, i to s razlogom. Naime, pločice dobro funkcioniraju u kuhinji jer su izdržljive, lako se čiste i relativno se lako održavaju. Osim toga, pločice upijaju manje topline i kao rezultat toga mogu sniziti temperaturu u vašem domu. Stoga u toplijim klimama podovi s pločicama nerijetko pomažu u stvaranju hladne podloge koji održava temperaturu cijelog doma nižom.

Zašto ne biste željeli pločice u kuhinji? Pa, za početak, jako su tvrde, što ih čini poprilično neadekvatnim izborom za dugo stajanje. Ako ste strastveni kuhar ili provodite sate i sate stojeći u kuhinji, podovi od pločica vrlo vjerojatno će negativno utjecati na vaša koljena, stopala i leđa, osim ako preko njih ne stavite gumenu prostirku.

Osim toga, pločice imaju i jednu neugodno osjetljivu karakteristiku – lako pucaju ako nisu dobro postavljene ili ako vam slučajno nešto tvrdo i teško padne na pod, što se u kuhinji vrlo lako može dogoditi. No, čak iako zanemarite tu osjetljivu stranu, ono što će vam nakon nekog vremena upadati u oči je njihov izgled – svijetle pločice i fuge s vremenom će se vjerojatno zaprljati i izgledat će poprilično neuredno. Osim toga, činjenica da su podovi od pločica obično hladni na dodir nije uvijek idealna za vlasnike kuća u hladnijim klimama ili tijekom hladnijih mjeseci u godini.

Ako se još uvijek premišljate oko pločica, ovo su vrlo dobre alternative za kuhinjske podove:

Podovi od gumenih ploča

Prema riječima stručnjaka, suvremenija alternativa podovima od pločica u kuhinji su gumene pločice. Postoji niz stilova između kojih možete birati, a gumene ploče su udobne, jednostavne za čišćenje, ali i otporne na toplinu i mrlje.

Obojani drveni podovi

Obojani drveni podovi odlična su alternativa pločicama. Oni su topliji, mekši i lakše primaju udarce (kada vam stvari počnu ispadati). Osim toga, kada se zaželite promjene, vrlo ih je lako prebojati.

Cementni podovi

Ako ste u potrazi za modernijim izgledom kuhinje, cement je doista sjajan izbor. Današnja moderna tehnologija vam omogućuje da birate iz raznolike palete boja i tekstura koje se mogu bojati, ukrašavati reljefastim detaljima, polirati i brusiti.

Laminat

Laminat je višeslojna podna obloga, ali i sjajan imitator. Vrlo udoban, funkcionalan, izdržljiv, ali i atraktivnog izgleda i estetski ugodan, laminat odlično imitira drvo, kamen i druge materijale.

Podovi od pluta i bambusa

Ako tražite održivu opciju za podove, onda su podovi od pluta ili bambusa pravi izbor. Ove podne obloge ne samo da su napravljene od ekološki prihvatljivih materijala, već nisu ni tako tvrde te su vrlo poštedni za vaša stopala.

  • +12
Mramor u interijerima Izvor: Profimedia / Autor: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia