NE MOŽE JEDNOSTAVNIJE

Tri recepta za slasnu tjesteninu gotovu u tren oka

08.08.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Jednostavno, brzo i jako ukusno – tjestenine su pravi izbor za vruće ljetne dane. Priprema traje svega nekoliko minuta, a delikatan okus koji pružaju biti će čisti užitak

Tradicionalni recepti za talijanske tjestenine sjajan su izbor kada poželite nešto što je brzo gotov, hranjivo i nadasve ukusno. Potrebna vam je kuhana tjestenina i svega nekoliko sastojaka kako bi u manje od dvadeset minuta ispred vas bio tanjur ukusne, mirisne talijanske tjestenine. Uživajte i ne propustite isprobati recepte za pastu za carbonaru, all'olio i al burro.

Sastojci za tjesteninu carbonaru:
oko 100 g pancete
2 velike žlice maslinova ulja
4 velika jaja
1 žutanjak
oko dvije velike žlice naribanog sira i još malo za serviranje (pecorino ili neki drugi po želji)
svježe mljeveni crni papar
sol
1 pakiranje špageta

Priprema:
Stavite lonac s vodom da zavre kako biste mogli skuhati tjesteninu i dodajte soli. Pancetu narežite na male tanke kockice i pržite na maslinovu ulju dok ne promijeni boju. Panceta treba ostati mekana, ne prepržena. Ako vam se čini da je nakon prženja sve zajedno previše masnoće, ocijedite višak.

U jednoj zdjelici istucite jaja s dodatnim žumanjkom te ubacite naribani sir i papar. Špageti bi, prema pravilima, trebali biti kuhani al dente. Kada budu gotovi, ocijedite ih te dodajte umućena jaja sa sirom i pancetu. Sve dobro promiješajte, stavite na vrh još malo sira i servirajte.

Sastojci za tjesteninu all’olio:
1 žličica soli
450 g špageta
3 režnja zgnječena ili na sitno nasjeckana češnjaka
pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
malo svježe mljevene crvene paprike
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
naribana korica polovice limuna, po želji
svježe naribani parmezan, količina po želji

Priprema:
U veliki lonac natočite hladnu vodu, posolite te stavite kuhati na jaču vatru. Nakon što voda zakuha dodajte špagete. Tjesteninu povremeno promiješajte i kuhajte otprilike osam minuta. Neka bude al dente.
Dok se tjestenina kuha, u velikoj tavi pomiješajte češnjak, maslinovo ulje, jednu žličicu soli, mljevenu papriku i zagrijte na srednje jakoj vatri povremeno miješajući. Lagano prodinstajte otprilike osam minuta, sve dok luk ne omekša i poprimi zlatnu boju.

Ocijedite tjesteninu u cjedilu u sudoperu, no ostavite sa strane jednu četvrtinu šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina. U tavicu s češnjakom, maslinovim ulje, soli i paprikom dodajte tjesteninu i dio vode od kuhanja. Po želji dodajte naribanu limunovu koricu i svježi peršin te, ako je potrebno, začine. Tjesteninu prebacite u veliku zdjelu za serviranje te poslužite posuto naribanim svježim parmezanom.


Sastojci za tjesteninu al burro:
450 g tjestenine penne rigate
pola šalice svježe naribanog parmezana
2 žlice maslaca
malo soli

Priprema:
Zasolite kipuću vodu u loncu te tjesteninu kuhajte prema uputama na pakiranju. Skuhanu tjesteninu ocijedite i dio vode sačuvajte sa strane u šalici. Ocijeđenu tjesteninu prebacite u duboku zdjelu i dodajte malo vode od kuhanja. U tjesteninu umiješajte parmezan i maslac. Ostavite nekoliko minuta da odstoji kako bi vruća tjestenina otopila sve sastojke.