IDEJNO RJEŠENJE

Trendovski kombinirajte nijanse smeđe boje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kombiniranjem nijansi iste boje moguće je stvoriti raznolike ugođaje u prostoru, od smirujućih do vrlo dinamičnih. Smeđa je jedna od takvih boja, a s njome zasigurno nećete pogriješiti te ćete biti u trendu

Poštovani,

Željeli bismo temeljito preurediti stan bez mnogo sentimenata za postojećim stanjem. Potrebna nam je spavaća soba za stariji bračni par, garderoba, dnevni boravak, radni kutak s pisaćim stolom, kuhinja i blagovaonica za šest osoba.

Stan je na trećem katu, balkon gleda na jug, kuhinja s zapadne strane graniči sa susjedovom kuhinjom, ulazni hodnik i soba na zapadu graniče sa stubištem, a druga soba i kupaonica su na vanjskom istočnom zidu. Mala soba također na istoku graniči s vanjskim zidom. Postojeći klima-uređaj je smješten u hodniku iznad vrata, prema noćnom predsoblju, a vanjska jedinica je iznad prozora WC-a. Zadržali bismo ulazna protuprovalna vrata i prozore na sobama na sjevernoj strani stana.

Smatramo da se gušimo u relativno velikoj kvadraturi pa želimo prostor, svjetlo i zrak. Molio bih vaš prijedlog te se unaprijed zahvaljujem.

Srdačan pozdrav


Odgovor arhitekta:

Vaš je stan vrlo prostran, ali je niz malih, nepovezanih prostora razlog zašto se 'gušite' u njemu. Uz manje preinake moguće je stvoriti vrlo kvalitetan životni prostor u kojemu ćete disati punim plućima.

Ulazni je prostor predimenzioniran pa ćemo ga povezati s dnevnim boravkom rušenjem postojećeg zida. Pretprostor će biti minimalnih dimenzija, a u njega ćete smjestiti kutni garderobni ormar.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Blagovaonicu, ostavu i kuhinju ćemo također povezati rušenjem svih zidova osim kuhinjskog. Na taj će način cijeli dnevni trakt postati cjelina s kvalitetnim, suprotno orijentiranim osvjetljenjem prostora. Između kuhinje i dnevnog boravka, a u produžetku ulaznog prostora, smjestite blagovaonski stol za 6-8 osoba, dok će mini blagovaonica biti smještena uz samu kuhinju. Taj prostor pregradite nižom komodom na koju ćete smjestiti zelenilo ili ukrasne predmete, da bi se zadržala prozračnost i povezanost prostora.

Dnevni se boravak sastoji od dva trosjeda, klupskog stolića te ormara i komode za TV. Budući da je u spavaću sobu smještena i radna zona, zadržat ćemo poveznicu dnevnog boravka i spavaće sobe.

Spavaći je trakt smješten u stražnjem, mirnijem dijelu stana, funkcionalan je te neće pretrpjeti promjene, osim u dekorativnom smislu. U spavaću sobu smjestite veliki bračni krevet (š = 180 cm) s noćnim ormarićima te veliki garderobni ormar duž cijelog zida. Da biste negirali njegovu veliku dužinu, izradite ga u dvije nijanse iste boje.

Prilikom odabira boja predlažemo da se poigrate nijansama smeđe boje, od svijetle preko srednjesmeđe do tamne. Zbog velike površine dnevnog trakta imate privilegiju koristiti tamne boje parketa (u manjim prostorima ih treba izbjegavati), koje obogatite svijetlim tepihom u dnevnom boravku i svijetlim pločicama u kuhinji. Na tamnu horizontalnu podlogu nadogradite srednjesmeđe drvene obloge te krem boju zidova koji će završiti svijetlim stropom. Da biste istaknuli svjetliju gradaciju zidova, smjestite tamne komade namještaja na zid. Prostor obogatite rasvjetom i zelenilom.

Prostor će postati dinamičan, ali i vrlo ugodan, a spretnim kombiniranjem smeđih nijansi zasigurno nećete pogriješiti.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi