SOČNE I OSVJEŽAVAJUĆE

Trebate li još koji razlog da uživate u breskvama?

01.07.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Breskva i nektarina zapravo su isti tip voća, njihova je sezona ljeto i zato ste već trebali početi uživati u tim sočnim i zdravima zalogajima

Breskve su idealno ljetno voće jer će vas zasititi i osvježiti, a ne morate brinuti da će uništiti vašu vitku liniju jer u 100 grama ima samo 39 kalorija. Ako to usporedite s otprilike 500 kalorija u 100 grama čokolade, računica je i više nego jasna.

Breskve, kao i većina voća, sadrže mnogo vlakana, a sigurno vam je poznato koliko su ona bitna za dobru probavu, da smanjuju kolesterol i čuvaju srce. Jedna srednje velika breskva ili nektarina pokriva oko 9 posto svakodnevnih unosa vlakana preporučenih za odrasle muškarce i žene. Od vitamina su breskve dobar izvor A, C, E, B3 te minerala kalija, bakra i mangana, ali i željeza. Breskva inače potječe iz Kine, ali odlično uspijeva u našim krajevima. Obično sredinom lipnja dozrijevaju prvi plodovi, a sezona im traje do kraja kolovoza.

Kako ih odabrati

Dozrele breskve imaju posebnu aromu, a na rubovima gdje je peteljka imaju žućkastu boju. Možete ih procijeniti i dodirom. Ne smiju biti tvrde poput loptice za tenis jer znači da nisu zrele, ali ako su mekane, da vam prsti upadaju u njih, onda će brzo početi propadati. Dakle, držite se zlatne sredine.

Pohranjivanje

Ako su skoro dozrele, breskve držite na sobnom zraku još dan ili dva. A zatim ih je najbolje držati u hladnjaku i možete na njih računati nekoliko dana.

Iskoristite breskve i nektarine na više načina

Sočne su i u klasičnim voćnim salatama ili kolačima, a u one najvruće dane napravite smrznuti jogurt. Želite li slađu kombinaciju, pripremite palačinke i servirajte uz njih sitno narezane breskve te šlag. Neke smeta što breskve imaju male dlačice, ali nemojte zaboraviti da se i u kori kriju vitamini. Ako ih ipak zbog toga teže jedete ili gulite, nektarina je dobra alternativa.