ČEST PROBLEM

Trebaju li žene imati pravo na menstruacijsko bolovanje ili dopust?

04.05.2022 u 06:42

Bionic
Reading

Mnoge tvrtke u svijetu sve češće uvode mogućnost slobodnih dana, odnosno dopusta ili bolovanja za zaposlenice čije mjesečnice obilježava niz neugodnih simptoma, poput bolova, depresije, umora, napetosti...

Za mnoge žene prvi dani mjesečnice obilježeni su jakom glavoboljom, bolovima u trbuhu i leđima te osjećajem umora, bezvoljnosti ili depresije, pa se zaposlene pripadnice ljepšeg spola snalaze kako god umiju. Neke uspijevaju raditi od kuće, druge pak oboružane tabletama protiv bolova.

Stoga mnoge tvrtke pokušavaju izaći ženama u susret i omogućiti im neki oblik plaćenog bolovanja ili dopusta.

Njujorška urednica Jessica (28) prisjetila se kad se onesvijestila na poslu, a iako je znala da će joj menstruacija doći taj dan, trudila se izdržati bol jer je morala raditi iz ureda zbog snimanja videa. Na kraju je završila u bolnici jer je bol postajala sve nepodnošljivija. Ona je samo željela otići kući i leći. Nažalost, Jessicin poslodavac nije imao pogodnost koja postoji za zaposlenice u nekim tvrtkama i zove se menstrualni dopust ili bolovanje, piše BBC. Ova opcija omogućuje djelatnicama koje imaju bolne simptome menstrualnog ciklusa ili simptome menopauze rad na daljinu i određeni broj dana plaćenog dopusta svake godine, uz plaćeni godišnji odmor ili bolovanje.

Menstrualni dopust postoji u raznim oblicima diljem svijeta najmanje jedno stoljeće: nekadašnji Sovjetski Savez uveo ga je 1922., Japan 1947. i Indonezija 1948. Ali još uvijek je rijedak u mnogim velikim globalnim ekonomijama, uključujući SAD. Međutim raste pokret koji to podržava, jer sve više tvrtki diljem svijeta počinje uvoditi pogodnosti.

DOBIVATE LI IH DOVOLJNO?

Kako starimo, ovi su nam vitamini i minerali sve potrebniji

Pogledaj galeriju

Ako se primijeni ova pogodnost, žene, kao i transrodne i nebinarne djelatnice koje imaju menstruaciju, mogle bi dobiti predah baš kad im je to najpotrebnije, a kao rezultat toga bile bi sretnije i produktivnije na poslu. Ipak, otkako takav dopust sve više ulazi u praksu, neki kritičari tvrde da je naknada nepravedna ili da bi mogla dodatno stigmatizirati osobe s menstruacijskim tegobama. Postavlja se pitanje pomaže li mjesečni dopust ili sputava djelatnice?

Simptomi vezani uz menstruaciju razlikuju se od osobe do osobe. Žene sa stanjima poput endometrioze ili predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD) doživljavaju niz nuspojava koje izazivaju stres. To često uključuje grčeve, bolove u leđima i migrene, a istraživači ih navode kao neke od najčešćih uzroka boli kod žena reproduktivne dobi.

Većina žena godina pokušava izgurati te dane i otići na posao. 'To je često zato što ne žele otkriti simptome povezane s menstruacijom nadređenima, iz straha da će ih se percipirati kao slabe ili nesposobne za obavljanje posla', kaže Gabrielle Golding, viša predavačica na Pravnom fakultetu u Južnoj Australiji u Adelaideu.

Rezultati istraživanja Victorian Women's Trust and Circle In, pružatelja softvera za ljudske resurse sa sjedištem u Melbourneu, iz 2021. godine pokazali su da se 70 posto od 700 ispitanica nije osjećalo ugodno razgovarati s nadređenim menadžerima o tome kako bi se mogle prilagoditi svojim simptomima menopauze (koji često uključuju obilne mjesečnice); 83 posto ih je reklo da je to negativno utjecalo na njihov rad. 'To se obično pogoršava zbog nedostatka menstrualnog bolovanja ili dopusta sa strašnim posljedicama, često tjerajući žene da ignoriraju svoje fizičko i mentalno zdravlje', upozorava Golding.

Ideja o uvođenju menstrualnog bolovanja ili dopusta širi se i u nekim zemljama koje tradicionalno nisu nudile podršku zaposlenicama.

Istraživanja su pokazala da kada su djelatnice koje imaju mjesečnicu ili su u menopauzi podržane od poslodavaca i mogu bezbrižno ići na dopust ili bolovanje, sretnije su i produktivnije.

Lucy, 28-godišnja menadžerica iz Melbournea, iskusila je prednosti ove opcije iz prve ruke nakon što se pridružila organizaciji s mjesečnim dopustom u svibnju 2021. Iako joj ne trebaju slobodni dani svaki mjesec, Lucy je iskoristila to nekoliko puta prvog dana menstruacije, kad ima jake grčeve, što joj uz umor i depresiju može otežati održavati fokus ili koncentraciju.

Dok je na prijašnjim poslovima osjećala pritisak da radi i dok ima menstruacijske probleme, sada se Lucy, kako kaže, osjeća poštovano i 'ne samo kao par ruku i nogu koji rade, već kao cjelovita osoba'.

I mnogi poslodavci kažu da su uvidjeli korist od uvođenja ovog tipa dopusta.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

Kristy Chong, izvršna direktorica Modibodija, tvrtke za donje rublje sa sjedištem u Balmainu u Australiji, ne žali otkako je u svibnju prošle godine za svoje djelatnike uvela 10 dana plaćenog mjesečnog dopusta. Ona kaže da je poraslo povjerenje među menadžerima i radnicima, zaposlenici se čine produktivnijim nego prije, a što je pomoglo da pozicionira Modibodi kao privlačno mjesto za rad.

'Podržavajući žene na ovaj način, one zapravo žele biti na poslu i dati sve od sebe', ističe ona.

Međutim neki kritičari kažu da bi ovaj dopust ili bolovanje mogli ugroziti ravnopravnost spolova na radnom mjestu jer bi se prema zaposlenicama drugačije postupalo zbog menstruacije.

Osim toga, to bi 'moglo potaknuti štetne stereotipe da su žene manje vrijedne ili pouzdane te nesposobne za rad tijekom menstruacije', kaže Golding. Melissa Dobman, organizacijska psihologinja, također se boji da bi žene mogle biti označene kao 'previše emocionalne' ako razgovaraju o svojim menstrualnim simptomima u uredu, iako je ta vrsta 'ranjivosti zapravo dobra stvar za vođu nekog tima'.