PO NIGELLINOM RECEPTU

Tope se u ustima: Ovo je recept za najukusnije mesne okruglice ikada

29.09.2020 u 11:48

Bionic
Reading

Poznata britanska 'chefica' Nigella Lawson otkrila je trik za pripremu mekih i sočnih mesnih okruglica kojima ćete potpuno oduševiti svoje ukućane

Mesne okruglice su za mnoge omiljeno jesensko jelo, a obožavaju ih i djeca.

Punog okusa, hranjive i sočne, u mnogim su obiteljima redovito na meniju, a sjajna je stvar to da se odlično slažu i s različitim prilozima, poput riže, jela od povrća, tjestenine, krumpira...

Omiljena TV kuharica Nigella Lawson podijelila je na Instagramu recept za najfinije mesne okruglice koje se naprosto tope u ustima. Poslužila ih je s tjesteninom (tagliatelle) i umakom od rajčica, a radi se o jelu koje će zadovoljiti sve ukuse.

Prepun kvalitetnih nutrijenata, odličan je obrok i za djecu. Nigella je otkrila i važan savjet kako bi se postigao najbolji rezultat.

'Pri izradi mesnih okruglica najvažnije je pripaziti da budu manjih dimenzija. Stoga je najbolje zagrabiti mesa koliko stane u čajnu žličicu, nikako više', rekla je, dodajući kako roditelji ili djedovi i bake u rolanje mesnih okruglica mogu uključiti i najmlađe kojima će to biti pravi doživljaj.

Nigellini su brojni obožavatelji bili oduševljeni njezinim receptom te su joj zahvalili u brojnim komentarima, a mnogi nisu znali za njezin trik prilikom izrade.

Sastojci za mesne okruglice:

250 grama mljevene svinjetine

250 grama mljevene govedine

veliko jaje

2 žlice svježe naribanog parmezana

češanj češnjaka

žličica suhog origana

3 žlice griza ili prezli

crni papar

žličica soli

Za umak od rajčice:

glavica luka

2 češnja češnjaka

žličica suhog origana

žlica neslanog maslaca

žlica maslinovog ulja (ne ekstra djevičanskog)

700 grama pelata od rajčice

prstohvat šećera

sol

papar

100 ml punomasnog mlijeka

Priprema:

Stavite meso i ostale sastojke u veliku posudu, a zatim sve pomiješajte da se sjedini prije oblikovanja u kuglice. Potom stavite okruglice na lim za pečenje ili pladanj koji ste obložili prozirnom folijom i spremite u hladnjak dok ne završite s pripremom umaka.

Luk, češnjak i origano isjeckajte u blenderu. Zagrijte maslac i ulje u dubokoj, širokoj tavi, a zatim stavite smjesu od luka i češnjaka i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Smjesa treba postati mekana, ne treba se kuhati do kraja. Dodajte pelate od rajčice koje ste prethodno nasjeckali, a zatim stavite vodu (oko 300-350 ml). Dodajte to u tavu s prstohvatom šećera i malo soli i papra te kuhajte oko 10 minuta. Umak od rajčice u ovoj će se fazi činiti rijetkim, ali ne brinite jer će se kasnije zgusnuti. Zatim umiješajte mlijeko, a nakon toga dodajte jednu po jednu mesne okruglice. Ne miješajte ih dok prilikom kuhanja ne dobiju lijepu smeđu boju kako ih ne biste smrvili. Sve kuhajte oko 20 minuta, s poklopcem koji samo djelomično prekriva tavu. Na kraju probajte jer će možda trebati dodati još soli ili papra. Poslužite s prethodno skuhanom tjesteninom (najbolji odabir su tagliatelle). I dobar tek!