ISKORISTITE LJETO!

Top pet voćnih plodova za zdravlje i vitkost

16.08.2010 u 08:03

Bionic
Reading

Ljeto nas je obilno nagradilo voćnim plodovima koji organizmu jamče zdravlje, a odlični su saveznici i u borbi protiv viška kilograma. Preporučujemo vam top pet voćnih plodova koji će učiniti čuda za vaše zdravlje, ali i za vašu liniju

Ljeto treba iskoristiti i uživati u svemu što nudi. Ovdje mislimo na voćne plodove kojih ljeti ima u izobilju. Upravo ljetni dani najbolji su za detoksikaciju i mršavljenje jer priroda nudi plodove koji u tome itekako pomažu. Iako je svako voće zdravo i dobro, mi vam ipak donosimo top pet ljetnih voćnih plodova koje nikako ne smijete zaobići.

Šljive nikako nemojte zaobići ovog ljeta
Lubenica
Lubenica je po mnogima kraljica ljeta. U 100 grama sadržava tek 30 kalorija. Bogata je anktioksidansima poput hvaljenog likopena, ali i vitamina C. Upravo zbog toga lubenica sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na organizam, a to u konačnici znači manji rizik od ozbiljnih bolesti poput moždanih i srčanih te nekih karcinoma. Zbog velike količine vode koju sadržavaju, lubenice su idealne za detoksikaciju organizma. Odlične su i za bubrege jer ih čiste, pa ih se četo preporučuje kod uroinfekcija i bubrežnih problema.

Dinja
Baš kao i lubenica, i dinja obiluje vodom, što je čini vrlo poželjnom namirnicom.
U 100 grama dinje prosječno se nalazi 91 gram vode te samo 34 kalorije. Bogata je vitaminom C te vitaminom A, a sadržava i vrijedne minerale. Dinja je također antioksidans koji štiti od starenja te srčanih i moždanih bolesti. Zbog vode i kalija dobra je za bubrege, a preporučuje se i ljudima koji imaju visoki tlak. Dinja poboljšava probavu i sprečava nadutost, a neka su istraživanja pokazala i da ublažuje bol.

Šljiva
Plavi plod također je ljetni dar prirode. U 100 grama šljiva sadržava 87 grama vode, a bogata je vlaknima, što pomaže probavi. Često se preporučuje onima koji pate od opstipacije jer ubrzava probavu. Bogata je i vitaminima A, C i E te mineralima od kojih je najviše zastupljen kalij. Zbog svoga sastava šljiva se preporučuje srčanim bolesnicima jer snižava kolesterol u krvi, a dobra je i za mršavljenje jer ima nisku energetsku vrijednost.

Smokva
Zbog svoga nutritivnog sastava, smokva je jedna od najzdravijih voćki. Iako se može jesti i suha, organizmu donosi puno više koristi kao svježi plod. Bogata je vlaknima koji kontroliraju razinu šećera u krvi, snižava kolesterol, a iznimno je blagotvorna za pravilan rad crijeva. Zbog tih svojstava odličan je saveznik i u borbi protiv viška kilograma. Smokva je dobra i za probleme s dišnim putovima, a rješava i probleme nečiste kože te iscrpljenosti.

Marelica
Bogata vitaminima i mineralima, marelica je jedan od najzdravijih plodova kojim možete počastiti svoj organizam. Znanstveno je dokazano da marelica poboljšava rad mozga, a preporučuje se i za probleme s grlom i crijevima. Marelice blagotvorno djeluju i na krvni tlak, a dobre su i za vid. Preporučuju se i ljudima koje imaju probleme s koncentracijom i umorom. Neka su novija istraživanja pokazala i da marelice sprečavaju razvoj određenih vrsta karcinoma, a njezini sastojci blagotvorno djeluju na jetru, pa je dobra i kao sredstvo detoksikacije.