IZBOR U HOTELU ESPLANADE

Tko su ovogodišnje kandidatkinje za titulu žene godine?

08.07.2013 u 14:42

Bionic
Reading

U utorak, 9. srpnja, na terasi Oleandar Hotela Esplanade s početkom u 20.30 sati održat će se izbor za 'ženu godine'. Saznajte tko su ovogodišnje kandidatkinje za spomenutu titulu

SANJA OPAČAK

vlasnica tvrtke Paprenjak d.o.o.

Sanja Opačak spojila je naizgled nespojivo – med i papar, književnost i poduzetništvo. Za poduzetnički pothvat inspirirao ju je lik Magde iz poznatog književnog djela 'Zlatarovo zlato'. Tako je 1997. godine pokrenula tvrtku Paprenjak i do danas stvorila prepoznatljiv hrvatski suvenir, koji je osvojio brojne nagrade. Hrvatska gospodarska komora imenovala ju je jednom od ambasadorica ženskog poduzetništva u Hrvatskoj. Njezina je tvrtka prošle godine postala korisnik jamstvenog programa za 2012. godinu – jamstvom na kredit dobiven od HBOR-a omogućena je investicija izgradnje novog proizvodno-poslovnog objekta koji će omogućiti veći proizvodni kapacitet tvrtke te rast zapošljavanja od 300 do 400 posto u sljedećih pet godina.

DUBRAVKA VRGOČ

ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih

Dubravka Vrgoč zaslužna je za iznimnu međunarodnu prezentaciju hrvatskog kazališta i gostovanja u uglednim svjetskim teatrima te na festivalima u Berlinu, Parizu i New Yorku. Pod njezinim vodstvom ZKM se uključio u kulturne projekte Europske unije. Zaslužna je i za intenzivnu i uspješnu suradnju s mladim dramskim autorima te za deset premijernih izvedbi unatoč općoj krizi. Tijekom 2012. godine u ZKM-u izvedene su predstave 'Idiot', 'Ideš dalje', 'Žuta crta', 'Zatvaranje ljubavi', 'Leda', 'Žena bez tijela', a punu su afirmaciju doživjele predstave 'Moj sin samo malo sporije hoda' Ivora Martinića i Janusza Kice te 'Car neuspjeha' Jana Fabrea. Dubravka Vrgoč je i prva predsjednica Europske kazališne konvencije, koja okuplja tridesetak najvažnijih repertoarnih kuća, a njezin uspješan projekt Festival svjetskog kazališta mnogi prepoznaju kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj.

GORDANA FRGAČIĆ

autorica knjige 'Zašto smo manje plaćene?'

Gordana Frgačić završila je studij njemačkog i poljskog jezika i književnosti na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu. No odlučila se za korporativni svijet, a interes je pronašla u području upravljanja ljudskim resursima. Tijekom karijere u ljudskim resursima bila je uključena i u druge procese i područja upravljanja tvrtkom te je stekla značajno iskustvo i u uredu uprave, organizaciji poslovanja te osnivanju i spajanju tvrtki. U sklopu svoje pozicije surađuje na različitim međunarodnim projektima, a također je i aktivna članica HR Centra, udruge djelatnika u upravljanju ljudskim resursima. Svojom se pozicijom koristi za promoviranje ravnopravnosti spolova, a iskustvo koje je stekla tijekom više od desetljeća rada opisala je u knjizi 'Zašto smo manje plaćene?', koju je objavila krajem 2012. godine.

ANA GRGIĆ

šefica kuhinje hotela Esplanade Zagreb

Na poziciji glavnog šefa kuhinje hotela Esplanade Zagreb, od njegova osnutka, bili su isključivo muškarci. Sve do 2012, kada je tu važnu funkciju preuzela Ana Grgić. Zadužena je za kompletnu kuhinju i osmišljavanje menija. Ana je u hotelu već 13 godina, kamo je došla raditi nakon završene škole te je od volonterke početnice, preko kuharice 3, pa kuharice 2 i 1 došla do funkcije junior lead cooka, odnosno voditeljice smjene. Za vrijeme Jeffreyja Velle postala je jedna od tri sous chefa. Nagrađivani vrhunski šef Jeffrey Vella rekao da je Ana najtalentiranija suradnica s kojom je imao prilike raditi. U zadnjih pet godina Ana je prošla školovanje u kuhinji hotela Regent Berlin u restoranu s Michelinovim zvjezdicama šefa Christiana Lohsea te u Bruxellesu, u restoranu Sea Grill svjetski poznatog šefa Yvesa Mattagnea.

MARIJANA PULJAK

voditeljica IT produkcije Societe Generale Splitske banke

Marijana Puljak voditeljica je Odjela IT produkcije u Societe Generale Splitskoj banci. Kao nezavisna kandidatkinja, izabrana je za predsjednicu Vijeća kotara Žnjan u Splitu, a danas je upravo Žnjan najbrže rastući kotar u Splitu. Marijana je pokrenula izgradnju dječjeg igrališta, dobila građevinske dozvole za novu školu i oživjela društveni život u kvartu. Istaknula se i u organizaciji prosvjeda za dovršetak brze ceste Omiš – Trogir, kao i tribina Znanstveni kafić i Festival znanosti u Splitu, a sada i inicijative Za pametne ljude i Pametan grad. Upravo kao nositeljica nezavisne liste Za pametan grad, na lokalnim izborima ove godine u Splitu osvojila je četiri mandata. Marijana Puljak pokrenula je i hvalevrijedne akcije 'Kava za kasnije' i 'Sendvič za kasnije'. Cilj tih akcija je platiti dvije kave ili dva sendviča, a jedan ide onome tko si to ne može priuštiti.

VANJA ŠKORIĆ

viša pravna savjetnica u GONG-u

Vanja Škorić diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i magistrirala međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Amsterdamu. Iza nje je dugogodišnje iskustvo u istraživanju, analiziranju i izradi zakonodavnih preporuka. Završila je i program političkog obrazovanja za mlade liderice i lidere koji se u sklopu Akademije za politički razvoj provodi u partnerstvu s Vijećem Europe. Tijekom više od 10 godina rada koordinirala je brojne zagovaračke kampanje za izborne zakonodavne okvire. Bavila se nadgledanjem izbora, razvojem civilnoga društva i dobre vladavine te razvijala komparativne analize u području izbornog zakonodavnog okvira, zagovaranja i lobiranja, transparentnosti i prava na pristup informacijama. Vanja je bila je članica Radne skupine za izradu Prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama. Zakon je usvojen, a njime se, uz ostalo, jasnije
definiraju pojmovi tijela javne vlasti i prava na pristup informacijama, a kao neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama određen je Povjerenik za informiranje.