Tvornica 26.listopada

The Brand New Heavies stižu u Zagreb!

24.09.2019 u 10:21

Bionic
Reading

Autentični jazz/funk/soul/R’n’B sastav The Brand New Heavies, održat će koncert u zagrebačkoj Tvornici 26.listopada 2019. u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffè Sessions

Pioniri londonske „Acid jazz“ scene, The Brand New Heavies , svoju veliku ljubav prema „funk groove-u" iz sedamdesetih godina uspjeli su transformirati u sofisticirani zvuk klasičnog soula i to u eri u kojoj je dominirao hip-hop. Band su 1985. godine oformili bubnjar/klavijaturist Jan Kincaid, gitarist Simon Bartholomew i basist/klavijaturist Andrew Levy – dugogodišnji školski prijatelji iz londonskog predgrađa Ealing. Sastav je originalno svirao instrumentalnu glazbu inspiriranu James Brown-om i „Meter records“-om, koje su članovi banda slušali.

Trio je ubrzo počeo snimati svoju autorsku glazbu. Prvi demo materijal pušten je u „Cat in the Hat“ klubu i naišao je na odličnu reakciju javnosti. Vrlo brzo sastav je postao obogaćen i puhačkim instrumentima. Nakon ugovora s izdavačkom kućom „Cooltempo“, koji je iznjedrio singl „Got to Give“, ovaj band, potpisao je ugovor s indie diskografskom kućom „Acid Jazz“, dobivši budžet od 8 tisuća funti za snimanje svog prvog albuma 1990. godine.

Album im je donio suradnju s američkom izdavačkom kućom „Delicious Vinyl“, čime su se plasirali i na američko tržište. Na zahtjev spomenute izdavačke kuće, pjesme s debitantskog albuma snimljene su ponovo za američku publiku. Ovo epohalno izdanje izašlo je na tržište 1992. godine.

Nakon velikog uspjeha na domaćem tržištu s pjesmama „Dream Come True“ i „Stay This Way“, singl „Never Stop“ ubrzo je zapalio američke R’n’B top liste čineći ih prvom britanskom grupom koja je postigla takav uspjeh s debitantskim singlom .

Reperi Q-Tip i MC Search hip-hop zvukom su utjecali na band te su ubrzo izdali „Heavy Rhyme Experience Vol. 1“, album na kojem su se kao specijalni gosti pojavili reperi Main Source, Gang Starr, Grand Pub i Pharcade. U narednim godinama, grupa se istaknula albumima „Brother sister“ (1994), „Trunk Funk: The Best of the Brand New Heavies“ (1999) i „Get Used to It“ (2006).

Osnivači banda, Simon i Andrew, ujedno su i kantautori i producenti čak šesnaest singlova koji su se našli na top 40 listama, dok je prodaja njihovih albuma prešla brojku od dva i pol miliona kopija. Posljednjih godina radili su na novom albumu. Band je već krenuo na svjetsku turneju, dok će njihov dolazak u Zagreb značiti da će hrvatska publika biti među prvima koja će imati priliku da čuje pjesme s novog albuma.

The Brand New Heavies su drugi izvođači nove sezone Musicology Barcaffè Sessions-a,  serijala kojeg otvara Hindi Zahra, 27. rujna koncertom u kultnoj zagrebačkoj Tvornici.  Francusko-marokanska glazbenica, dobitnica je prestižne nagrade “Constantin” i “Victoires de la Musique”.  Ova samouka multiinstrumentalistica i kantautorica sve je glazbene utjecaje i životna iskustva spojila u jedinstvenu i autentičnu glazbenu kreaciju. Nakon izdavanja albuma “Homeland”, koji je rasprodan u više od sto tisuća primjeraka širom svijeta, održala je preko tristo koncerata u periodu od dvije i pol godine. Hindi Zahra u svojoj glazbi spaja zvuke Maroka s jazzom i bluesom.  Rođena je u južnom Maroku gdje je živjela do 12. godine, kada se preselila kod oca u Francusku. Korijeni su je vukli u zemlju rođenja gdje je provela pet godina radeći na sebi, svojoj spiritualnosti i glazbi. Posebice je vezana za Marrakech koji je, kaže, veliki dio njezine ličnosti. Umjetnost u svojim raznim dimenzijama izvor je njezina životnog interesa. Tako se svjetski poznata kantautorica bavi i slikarstvom te  kolažim, a rad na kojima ju ispunjava srećom. Umjetnost treba inspirirati, do nje treba dolaziti znanjem i intuicijom te duhovnim procesima, smatra Hindi.

Koncertni serijal Musicology Barcaffe Sessions u novoj sezoni dovodi neke od najvirtuoznijih svjetskih glazbenika u Zagreb. Riječ je o nizu glazbenih događanja kojima se predstavlja novi koncept koncertno – festivalskog iskustva. Tako će posjetioci koncerata imati priliku uživati u  klupskim nastupima velikih svjetskih jazz, blues, funk, r’n’b zvijezda koje obično nastupaju u većim prostorima. Na ovaj način se kreira intimni kontakt između izvođača i publike koji se izgubio u velikim dvoranama i na festivalima. Prva godina koncertnog serijala koju su obilježili rasprodani koncerti glazbenih virtuoza, intimna atmosfera  kao i druženje publike i glazbenih zvijezda nakon koncerata, odlično je primljena kod zagrebačke publike.

Ulaznice za oba koncerta možete pronaći na Entrio prodajnim mjestima.