BIZARNE METODE

Terapeutske alpake usrećuju umirovljenike

12.12.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Čuli smo već svakakve načine koje se umirovljenicima u domovima svakodnevni život pokušava učiniti što udobnijim i zanimljivijim, no moramo priznati da nam maženje alpaka ne bi nikad palo na pamet

Umirovljenici koji žive u domu Mana Wedell Tagespflege u Berlinu dobivaju vrlo bizarnu uslugu – kako bi bili što zadovoljniji, svakodnevno maze alpake. Alpake (Vicugna pacos) pripadaju u obitelj deva, a sliče ljamama.

Umirovljenički dom koristi alpake u terapeutske svrhe. Slatke životinje žive u vrtu doma, no smiju ući kad god žele.

Djelatnici doma koji se bave alpakama povremeno ih vode po sobama kako bi ih penzioneri mogli pogladiti. Čini se da to alpakama nimalo ne smeta te da su vrlo mazne.


Neobična terapeutska metoda naizgled uistinu čini umirovljenike sretnijima, a oni se zauzvrat trude što više razmaziti lijepe vunaste životinje.

Medicinsko istraživanje ukazuje da terapija životinjama uistinu može smanjiti napetost, depresiju, umor, pa čak i bol. To navodno dvostruko vrijedi za osobe koje žive u domovima.

Djelatnici doma brinu se da su i životinje i ljudi dobro zbrinuti. Alpake su cijepljene, čiste i pitome, a umirovljenici uživaju u njihovom društvu.