KAKAV IZABRATI

Tepisi za toplinu i dekoraciju doma

Bionic
Reading

Svojim oblicima, materijalima, načinima tkanja i bojama tepisi naglašavaju željene dijelove prostora i sudjeluju u formiranju konačnog ugođaja

Odabir tepiha ovisi o mnogim faktorima, a ponajprije o sadržaju prostorije u koji se postavlja. Može imati isključivo funkcionalnu ulogu - kao podna prostirka koja pojačava toplinu doma, poboljšava zvučnu i toplinsku izolaciju poda te dodatnu dekorativnu, koja u modernim koncepcijama uređenja doma postaje primarna. Održavanje tepiha je jednostavno. Učestalo usisavanje, povremeno brisanje vlažnom pamučnom krpom u smjeru vlakana (za uklanjanje zaostale prašine) i pravovremeno reagiranje na mrlje od hrane i napitaka učinit će ga urednim i dekorativnim dijelom interijera.

Izbjegavajte pokrivanje kompletne podne površine tepihom

Tepisi se izrađuju ručno ili strojno, od prirodnih ili sintetičkih vlakana. Vuneni, svileni, kožni, laneni, bambusovi, akrilni, sintetički ili miješanog sastava, naći će svoju primjenu u različitim stilovima uređenja i svaki od njih dodatno obogatiti. Kvalitetu tepiha određuje način izrade i sastav materijala, vrsta i broj čvorova, tj. gustoća po četvornom metru, težina i visina flora. Mogu biti klasični ili moderni, a odabir ovisi o željenom načinu uređenja.

U grupi klasičnih tepiha se osobito ističu orijentalni tepisi, koji se redovito izrađuju od prirodnih materijala poput vune i svile. Izrada je ručna, a može trajati i do dvije godine. Najkvalitetniji primjerci imaju preko 1.000.000 čvorova/m2, pa to objašnjava dugotrajnost njihove izrade. Odlikuju se iznimnom trajnošću, otpornošću i izdržljivošću. Iako spadaju u grupu klasičnih tepiha, odlično se kombiniraju s modernim minimalističkim namještajem. Često se izrađuju u intenzivnijim bojama, no mješavina kolorita i uzoraka daje skladnu cjelinu, koja u konačnici pristaje gotovo svakom prostoru.

Strojno izrađeni tepisi su jednakomjerno zastupljeni na tržištu te svojom kvalitetom, dizajnom, a osobito cijenom mogu zadovoljiti veliki broj kupaca. Prednosti strojno izrađenih tepiha su preciznost izrade, jednostavnost održavanja, antistatičnost, mogućnost izrade uzoraka, dimenzija i oblika prema želji. U kratkom vremenu željeni motiv interijera možete prenijeti na tepih dnevne, spavaće ili dječje sobe te tako podnu površinu kvalitetnije integrirati s ostalim elementima prostora. Unikatnost, koja se postiže ovakvim odabirom, dodatna je vrijednost koju nude strojno izrađeni tepisi.

Ovisno o obliku, tepisi će se istaknuti u prostoru s obzirom na poziciju na koju ih smještate. Izbjegavajte pokrivanje kompletne podne površine tepihom jer će njegova dekorativnost puno više doći do izražaja na manjoj površini u kombinaciji s drugim materijalima – drvom, kamenom, opekom ili keramikom.

Odabir boja i vrste tepiha ovisi o svim elementima prostora. Kolorit treba biti usklađen sa željenim bojama interijera, a vrsta namještaja će utjecati i na odabir kvalitete. Vrhunski namještaj zahtijeva postavljanje vrhunskog modernog ili klasičnog tepiha, pogotovo u frekventnim prostorima blagovaonice i dnevnog boravka.

U spavaće sobe je preporučljivo stavljati tepihe manjih dimenzija. Možete ih postaviti ispred ili pored kreveta, a osim dekorativne uloge, namijenjeni su osiguranju toplog kontakta s podnom površinom neposredno nakon izlaska iz kreveta. Tepisi u dječjim sobama imaju ulogu stvaranja tople podne površine za igru djece, kao i naglašenu dekorativnu ulogu. Ovi tepisi mogu biti izrazito veseli i šareni kako bi se uklopili u opći ugođaj dječje sobe.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.