PROMJENA STAVA

Tek u ovim godinama počinjemo cijeniti roditelje

06.12.2013 u 09:37

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je kako roditelje doista počinjemo cijeniti tek u dobi od 27 godina, čak deset godina nakon tinejdžerskih svađa, i to kada vlastito odrastanje usporedimo s tuđim

Iako smo o roditeljima ovisni od dana rođenja, istraživanja pokazuju kako roditelje počinjemo doista cijeniti tek sa 27 godina. Studija koja se bavila proučavanjem što djeca osjećaju i kako gledaju na svoju obitelj, pokazala je kako je nakon burnog tinejdžerskog razdoblja potrebno čak čitavo desetljeće kako bi smo počeli cijeniti roditelje, piše Daily Mail.

Različita stanja u odnosu roditelj - dijete ispitana su u istraživanju koje je proveo Paramount Pictures. Rezultati su pokazali kako tinejdžeri s navršenih 14 godina počinju uviđati kako su i njihovi roditelji ranjivi, no ipak većina ljudi potpuno ne upozna vlastite roditelje kako osobe sve do navršenih 28 godina.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo dvije tisuće britanskih obitelji pokazala je kako se osjećaj zahvalnosti prema roditeljima najčešće javlja nakon što vlastito odrastanje usporedimo s tuđim, a ispitanici su također priznali kako pokazuju više poštovanja prema vlastitim roditeljima kako odrastaju.

Samo jedna od četiri osobe rekla je kako je poštovala i cijenila vlastite roditelje već u tinejdžerskoj dobi, a tri četvrtine ispitanika priznaju kako nisu dovoljno poštovali roditelje tijekom tih burnih godina.

Prema istraživanju, kako cijenimo roditelje u velikoj mjeri ovisi o spolu. Kao odrasle osobe, dva puta više žena nego muškaraca će se obratiti roditeljima za pomoć, bilo da je riječ o financijskim problemima ili nekim drugim osobnim problemima.

Nasuprot tome, odrasli muškarci će nerado roditelje pitati za savjet. Rezultati su također pokazali kako žene više nego muškarci počinju u većoj mjeri cijeniti vlastite roditelje nakon što i same osnuju vlastitu obitelj. Nasuprot tome, muškarci stav prema roditeljima najčešće mijenjaju prilikom selidbe iz obiteljskog doma ili pronalaska prvog posla.