TATJANA JURIĆ

'Tek sam počela osvajati svijet!'

  • Autor: A.B.
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 08:35
  • Objavljeno 20.04.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Voditeljica Tatjana Jurić otkrila nam je da je strast za putovanjima otkrila kad je počela samostalno zarađivati i putovati. Otad je proputovala gotovo čitavu Europu, a kaže da bi sada htjela posjetiti New York i SAD jer hoda s Amerikancem

Što za vas znače putovanja?
Mogućnost da, prije svega, steknem nova iskustva i upoznam druge ili drukčije kulture, a zatim i priliku da se odmaknem od svakodnevice i rutine, samo da bih nakon toga shvatila da je svugdje lijepo, a doma ipak – najljepše!

Kada i kako je počela vaša strast za putovanjima?
Posve iskreno, tek onda kada sam počela puno raditi i samostalno zarađivati. Dotad su mi sve te primamljive destinacije bile nedostižne.

Privatni album

Privatni album

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Barceloni
Koje ste sve zemlje posjetili?
Dominikansku Republiku, Ujedinjene Arapske Emirate, Tursku, Grčku, Španjolsku, Francusku, Veliku Britaniju... Da skratim, gotovo čitavu Europu. A baš se spremam uskoro otići u New York. Ondje, na neku čudnu foru, još nisam bila.

Volite li više putovati zimi ili ljeti?
Ako sam u mogućnosti, i zimi i ljeti. No, uvijek u tople krajeve. Takva putovanja osobito volim tijekom zime, jer je to odličan način da sivilo i hladnoću 'prepolovim'.

Kako se pripremate za put? Jeste li tip avanturista ili volite da sve bude isplanirano?
Moje je zadnje putovanje, u Dominikansku Republiku s ekipom, bookirano preko interneta, vozili smo se satima po lošem terenu do svoje vile u zabačenom seocetu. Kad sam na putu, ne zamaram se planiranjem.

Koju biste zemlju u ovom trenutku najviše voljeli posjetiti?

SAD. Putovati svijetom, a ne posjetiti glavni grad zapadnog svijeta je, kažu, grijeh! SAD ima mnogo mana, no isto toliko vrlina. Uostalom, i hodam s Amerikancem. Nakon toga, sva ona egzotična otočja... Tek sam počela osvajati svijet!

Imate li neki ritual na putovanjima, donosite li iz svake zemlje suvenir ili nešto slično?
Uvijek donesem nekoliko sitnica. No, suvenire uvijek kupujem dragim osobama, pa mi se često dogodi da meni samoj ništa ne ostane.

Koje vam je bilo najljepše putovanje do sada?
Ne mogu izdvojiti samo jedno. Svako je bilo posebno na svoj način. Svugdje sam bila s drugim ljudima, poslovno ili privatno, no uvijek je bilo – jedinstveno.

U kojoj zemlji su vam ljudi ostavili najbolji dojam?
U Dominikanskoj Republici. Toliko bijede, a toliko ljudskosti.

Jeste li imali nekakvih neugodnosti? Možete li opisati jednu?
U Dubaiju sam objektiv kamere, posve slučajno i nenamjerno, usmjerila prema jednoj djevojci. Bila je mlada i urbano, zapadnjački odjevena. No, ipak me tražila da smjesta obrišem snimaljeni materijal ako se ona na njemu vidi.

U kojoj biste zemlji osim u Hrvatskoj voljeli živjeti?
Pitajte me kada se vratim iz NY-a. U Milanu sam već živjela, nisam dugo ondje bila i željela bih uskoro ponovno otići, čisto da vidim bi li mi se i danas taj grad svidio kao nekad. Mogla bih živjeti bilo gdje, samo bih trebala spakirati drage ljude koji mi život znače i svoj stan. Zato, bolje je ostati gdje jesam.

Privatni album

Privatni album

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Na plaži u Dominikanskoj Republici
Privlače li vas više istočne ili zapadne zemlje?
Istočne. To su posve drukčije, ne samo kulture, već čitave civilizacije. Dobro je shvatiti da obrasci ponašanja prema kojima mi živimo nisu jedini ispravni.

Na što najviše na putovanjima trošite novac?
Na raznorazne sitnice, uvijek mislim da mi treba još jedna.

Koji biste gastro specijalitet s putovanja izdvojili kao najbolji?
Kad je hrana u pitanju, ne eksperimentiram previše i držim se poznatih kuhinja. No, uvijek iskušam i neko tradicionalno jelo. Bilo ih je mnogo.

Koliko vam treba da isplanirate put ili spadate u one koji se odluče u jedan dan?
Ne mogu reći da se odlučim u jednom jedinom danu, no ne kompliciram. Ne zamaram se prtljagom, pakiram se u zadnji tren. Volim putovati, no najsretnija sam kad putujem - kući. Kad nisam doma, uvijek imam osjećaj da nešto propuštam.

Čime najradije putujete, avionom, autobusom, autom ili vlakom?
Naravno, za svaku dalju destinaciju biram avion. Iako sam s vremenom shvatila da i u tome nema previše luksuza. Ustvari, samo putovanje, s check in-om, boardingom i tako dalje, uvijek se oduži i zagnjavi. Za kraća putovanja uvijek sam najsretnija u vlastitom automobilu, u koji mogu strpati sve što mi treba i sama diktirati tempo.

Što obavezno posjetite u svakom gradu?

Staru gradsku jezgru.

Privatni album

Privatni album

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal


Na ulicama Istanbula
Savjet našim čitateljima, koju bi zemlju svakako trebali posjetiti?
Bilo koju! Svaka će ih obogatiti na svoj način! Za početak – Dominikansku Republiku. Glavni grad Santo Domingo, tamošnje golemo muzejsko zdanje u kojem se nalazi sidro broda kojim je otkriven Novi svijet. Dotaknuti takvo nešto je – nevjerojatno iskustvo! I njihove plaže! Upravo se ondje nalazi i jedna od deset najljepših svjetskih plaža. Hrvatska ima najljepšu obalu na svijetu, no Karibi su – božanstveni!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi