poslastica SA SICILIJE

Talijani su ludi za ovim jelom, koje je ujedno i odličan način da ostacima rižota podarite sasvim novu dimenziju

12.03.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Ostalo vam je rižota i ne znate što s njim? Talijani imaju rješenje, a zove se suppli ili arancini, ovisno jeste li u Rimu ili na Siciliji, a razlike između ova jela su minimalne. Čak i ako nemate viška rižota s kojim se možete poigrati, napravite suppli od nule i uživajte u ukusnim, hrskavim zalogajima

Arancini ili supplì odlična su opcija za predjela, prilog i finger food jer se mogu pripremiti ranije, zamrznuti, a zatim odmrznuti i pržiti po potrebi. Arancini ili suppli, kako ih zovu u Rimu su pohane i pržene rižine okruglice ili valjci, a navodno potječu sa Sicilije još iz 10. stoljeća. Arancini su obično punjeni ragùom, umakom od rajčice, mozzarellom i/ili graškom. U rimskoj kuhinji zovu se supplì, a najčešće su punjeni samo sirom.

Potrebni sastojci

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 sitno narezan luk srednje veličine
  • 1 šalica arborio riže
  • 1/2 šalice bijelog vina
  • 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • Pola litre passate od rajčica
  • Sol, papar
  • 4 žlice sitno narezanog svježeg bosiljka
  • 1/2 šalice svježe naribanoga parmezana
  • 2 jaja
  • krušne mrvice
  • brašno
  • ulje za prženje
  • 250 g sitno nasjeckanoga sira mozzarelle, gaude, edamera…

Priprema

Zagrijte ulje i maslac te dodajte luk i pržite dok ne postane proziran. Dodajte zatim rižu i miješajte dok ne upije masnoću. Dodajte zatim bijelo vino i neprestano miješajte na srednjoj vatri dok se ne upije.

Počnite dodavati 1/2 šalice vrućeg temeljca i rajčicu, miješajući dok se upije. Nastavite tako, dodajući temeljac neprestano miješajući oko 20-25 minuta ili dok se riža ne skuha, ali ostane al dente.

Umiješajte naribani sir i bosiljak te začinite solju i paprom.

Rižoto kad se ohladi stavite u hladnjak na 8 sati ili preko noći.

Da biste napravili supplije uzmite malu šaku riže i stavite na dlan stvarajući udubljenje u sredini. U sredinu stavite komad sira, a rižu omotajte oko sira.

Kad ste potrošili svu rižu vrijeme je za pohanje. U jednu plitku posudu stavite brašno, u drugu jaja razmućena s malo mlijeko, a u treću krušne mrvice.

Uzmite svaku rižinu kuglicu i prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smjesu od jaja, a na kraju uvaljajte u krušne mrvice.

Zagrijte ulje u dubokoj tavi i pržite 3 ili 4 rižine kuglice odjednom dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe.

Izvadite iz ulja šupljikavom žlicom i stavite na pleh prekriven papirnatim ručnicima u toplu pećnicu.

Nastavite pržiti preostale rižine kuglice na isti način, a zatim poslužite vruće.