najbolji izbor

Svrbež vlasišta vrlo je neugodan i čest problem, a ovi šamponi pružit će tako željeno olakšanje

18.05.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Budimo iskreni, svrbež vlasišta baš i nije najljepša beauty tema, no činjenica je da mnog muku muče s tim neugodnim problemom koje je u posljednje dvije godine poprilično dobio na zamahu. Umjesto da na idućem sastanku uzaludno pokušavate neprimjetno počeškati tjeme, radije posegnite za nekim od ovih djelotvornih šampona koji će ponuditi trajnije i učinkovitije rješenje

Pandmija i strah od koronavirusa podignuo je opću razinu osobne higijene, pa tako nikada do sada nismo toliko uzastopno prali i dezinficirali ruke. Međutim, rad od kuće i manji broj druženja mnoge je naveo da pokoji put preskoče pranje kose i posegnu za gumicom i vječnom punđom. No upravo je to stvorilo savršenu podlogu za osjetljivo i iziritirano vlasište koje svrbi.

Naime, na vlasištu se nalazi i do 6000 vrsta mikroba. Naravno, nisu svi mikrobi loši, zdravo vlasište treba dobre bakterije, ali prekomjerni rast loših bakterija (kao što je mikrob koji uzrokuje perut Malassezia) može dovesti do peruti, suhoće i svrbeža.

To nije jedini razlog zbog kojeg bi vaše vlasište svrbi, ali je glavni. Prehrana, stanje kože, često korištenje suhog šampona, pa čak i sezonske promjene i stres također mogu potaknuti to stanje. Također presuho ili jako masno vlasište također mogu izazvati kronični svrbež.

Osim što je neugodno i vrlo ometajuće, svrbež vlasišta također negativno utječe na rast i izgled kose. Naime, zdravo vlasište temelj je ne samo lijepe kose, već i zajamćeni cjelodnevni osjećaj ugode, bez svrbeža. Njega kose je ritual koji zahtijeva proizvode namijenjene određenom tipu kose. Prvi korak koji možete poduzeti kako biste riješili taj problem je potraga za umirujućim šamponom i uvrstiti ga u redovitu režim njege kose. Prilikom odabira postoji nekoliko sastojaka na koje je dobro pripaziti jer imamu dokazano dobro djelovanje na kosu.

Jabučni ocat ima antibakterijska, protuupalna i antifungalna svojstva. Najprikladniji za suhu kožu. Zbog kiselog pH, najbolje ga je koristiti u šamponu, a ne samog, jer to može dovesti do daljnjeg isušivanja, što bi pak folikule dlake učinilo lomljivijim, a tjeme bi u konačnici još više bilo iziritirano.

Ulje paprene metvice može biti učinkovito u smanjenju peruti i umirenju vlasišta. No, baš kao i jabučni ocat, trebalo bi izbjegavat direktno nanošenja na kosu jer može jer može imati negativne učinke poput daljnjeg jakog svrbeža vlasišta.

Ulje čajevca još je jedno antimikrobno, antifungalno i antiseptično ulje. Njegovi protuupalni učinci mogu pomoći u smanjenju ili uklanjanju svih vrsta svrbeža sve dok je razrijeđen u proizvodu za njegu kose.

Salicilna kiselina ima višestruke prednosti, a istraživanja s pokazala kako se ona ne bi trebala ograničiti samo na njegu kože. Šamponi koji sadrže BHA kiselinu učinkoviti su u liječenju svrbeža vlasišta uzrokovanog psorijazom i seboroičnim dermatitisom. Također služi za piling vlasišta, što ga čini odličnim sastojkom za smanjenje iritacije.

Osjetljivom i nadraženom vlasištu potrebna je posebna njega, potrebna mu je umirujuća hidratacija i nježno čišćenje.

Najbolji šamponi koji smanjuju svrbež vlasišta i donose olakšanje:

Klorane šampon od božura za nadraženo vlasište

Neki umirujući šamponi mogu imati pomalo neobičan miris ili pak ne stvaraju puno pjene, ali to nije slučaj s ovim Kloraneovim. Miriše apsolutno divno i nježno čisti vlasište i kosu, dajući sjajne pramenove zdravog izgleda.

Leonor Greyl, Huile Apaisante umirujući tretman za osjetljivo vlasište

Tehnički ovo nije šampon, ali predstavlja prav čaroliju u bočici. Tretman s malim valjkom prepun je snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava za umirivanje i zaštitu vlasišta i savršen je za nanošenje duž tjemena u cilju trenutnog umirenja područja koja svrbi.

Apivita šampon za osjetljivo vlasište s prebioticima i medom

Ovaj šampon nudi posebno nježno čišćenje bez sulfata koje poštuje prirodnu floru vlasišta. Uravnotežuje mikrobiom vlasišta i štiti osjetljivo vlasište dok jača obranu kose od šetnih vanjskih čimbenika. Idealan za korištenje između posebnih tretmana kose, ova šampon umiruje i smanjuje svrbež zahvaljujući cvijetu pamuka i ekstraktu lavande; vlaži i pruža osjećaj ugode osjetljivom i nadraženom vlasištu; zahvaljujući medu vlasištu vraća njegovu prirodnu ravnotežu.

La Roche Posay Kerium DS šampon protiv prhuti

Ovaj tretmanski šampon trenutno čisti vlasište, a ultrafina tekstura s mikro česticama omogućuje bolje ciljano djelovanje. Intenzivni pročišujući šampon sprječava prhut i njezin povratak kroz četiri tjedna zahvaljujući specifičnoj ulatrasitnoj mikroniziranoj teksturi koja omogućuje bolje ciljanu primjenu te snažno djeluje protiv svrbeža.

Vichy, Dercos izuzetno smirujući šampon za osjetljivo vlasišta

Jedna od najboljih 'prvih pomoći' kada je svrbež vlasišta nepodnošljiv. Djeluje već nakon prve primjene, a vlasište ostaje umireno i do 48 sati. Idealan izbor za suhu kosu i osjetljivo vlasište, snažno djeluje protiv svrbeža, ostavljajući kosu mekšom, sjajnijom, podatnijom.

L’Oréal Professionnel, Serie Expert Sensibalance šampon

Umirujući šampon L’Oréal Professionnel Serie Expert Sensibalance ugodno osvježava vlasište i pomaže u stvaranju zaštitne kožne barijere koja sprječava daljnje oštećenje. Pogodan je za osjetljivu kosu i vlasište. Nježno čisti kosu i umiruje nadraženo vlasište te potiče održavanje ravnoteže vlasišta.

Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm šampon

Ovaj hipoalergeni kremasti šampon ciljano djeluje na uzroke iritacije vlasišta, istovremeni njegujući suhu kosu. Primjenom kupke kremaste teksture vlasište je pročišćeno aktivnim anti-gljivičnim i antibakterijskim agensima, dok ga hidratantna svojstva čine umirenim i hidratiziranim.

Također Kérastase nudi mogućnost cjelovitog tretmana protiv vlasišta koje svrbi i to u tri koraka. Tretman je namijenjen liječenju problema s osjetljivim vlasištem i osmišljen za ublažavanje tegoba vlasišta kao što su upale, crvenilo i svrbež.

  • Prvi korak je pranje kose Kérastase Specifique Bain Riche Dermo-Calm.
  • Nakon toga slijedi nanošenje Kérastase Specifique Hydra-Apaisant maske koja hidratizira i umiruje vlasište. Bez silicija, ključni sastojci maske pomažu pročišćavanju vlasišta, liječenju masnog korijena, peruti, nadraženog vlasišta i svrbeža, kao i problema s gubitkom kose.
  • Treći korak je Kérastase Specifique Cure Apaisante, intenzivna kura koja vraća kvalitetu i gipkost vlasišta smanjujući sve vrste tegoba vlasišta kao što su svrbež, iritacija i upala. Umiruje vlasište hidratizirajući i hidratizirajući vlasište, a istovremeno štiti od oksidativnog stresa, uz osjetan osjećaj olakšanja
l>