neželjeni efekt

Priznajte, ova pojava vas izluđuje: Kako ukloniti narančasti odsjaj s kose?

13.04.2022 u 09:01

Bionic
Reading

Smeđa boja kose prošarana svijetlim pramenovima itekako je laskava i poželjna frizura. No, nerijetko takvo bojanje kose rezultira neželjenim efektom narančastog odsjaja. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih, a učinkovitih načina da to spriječite ili umanjite tu pojavu

Kada se odlučimo za svjetlije, 'osunčane' pramenove koji su svega koji ton svjetliji od naše prirodne boje kose, izbjeljivanje kose je neizbježno. Kao oksidacijsko sredstvo, izbjeljivač otvara kutikulu vlasi i otapa melanin, odnosno prirodnu boju kose, te je upravo taj proces uzročnik pojave neželjenih, narančastih tonova kose.

Narančasti tonovi možda se neće pojaviti odmah, no postat će vidljivi nakon nekoliko pranja kose. Iako je za tu pojavu najčešće krivo izbjeljivanje kose, postoji i mnogo drugih čimbenika koji mogu pridonijeti pojavi neželjenih narančastih tonova u boji kose. U njih se ubrajaju kvaliteta vode, izlaganje kose suncu i korišteni proizvodi za njegu kose.

Stručnjakinje za bojenje kose, Tracey Cunningham i Cassondra Kaeding, koje stoje iza mnogih prekrasnih nijansi kose brojnih zvijezda, otkrivaju kako nastaje narančasti odsjaj na kosi i kako ga se riješiti. 'U procesu bojanja, nakon što je kosa natopljena oksidirajućim agensima, ona će u konačnici razrijediti melanin u kosi. Svaka kosa sadrži melanin, a on je odgovoran za svjetlu ili tamnu prirodnu boje kose. Dakle, kada posvijetlimo svoju prirodno tamnu boju kose osnovni pigmenti u tamnijim bojama jedan su od razloga zašto kosa može dobiti tu narančastu, mjedenu boju tijekom ili nakon bojanja,' kaže Tracey Cunningham. Jednostavno rečeno, brinete i crnke imaju pigmente crvene ili narančaste boje u kosi, a kada dođe do oksidacije, ti tonovi dolaze do izražaja.

Također, napominju ove stručnjakinje za bojanje kose, kada nijansa boje nije pogođena i kada ne uspijeva prekriti tu prirodnu narančastu fazu, kosa će u konačnici izgledati 'previše obojano', odnosno bit će beživotna, oštećena i s neželjenim narančastim tonom.

Kako to izbjeći? Jednostavno, uz ove korake:

Koristite ljubičasti šampon

Za pomoć kod kuće, stručnjaci savjetuju korištenje plavih ili ljubičastih šampona koji učinkovito poništavaju pretjerano tople, narančaste tonove i zadržavaju hladnije nijanse plave.

Koristite toner za kosu

Preporučljivo je da odmah nakon bojanja u frizerskom salonu se posavjetujete sa frizerom i dogovorite tretman njege kose nekoliko tjedana nakon bojanja. To će privremeno pomoći u sprečavanju izbijanja narančaste boje, a iskusni frizer znat će tonirati boju kako bi se neutralizirali narančasti tonovi. Uz to, imajte na umu kako pramenovi zahtijevaju redovito održavanje pa budite spremne za češće odlaske u frizerski salon ako želite da vam boja uvijek bude svježa.

Razmislite o filteru za vodu

Voda igra važnu ulogu u životnom vijeku boje za kosu. Na primjer, klorirana voda u bazenu može negativno djelovat na plavu kosu te je obojiti u zeleno. No, voda iz bazena nije jedini izvor vode koji treba uzeti u obzir. 'Visoki udjel minerala u vodi kojom se tuširate mogu uzrokovati da kosa postane mjedena', kaže Cunningham te predlaže korištenje pročišćavajućeg filtera na glavi tuša.

Koristite šampone bez sulfata

Proizvodi koje koristite kod kuće, od šampona, regeneratora, ulja pa do lakova i gelova za kosu, imaju veliki utjecaj na izgled kose. Vrlo često ti proizvodi sadrža mnoštvo kemikalija, posebice alkohola što značajno može uticati na boju kose. Stručnjaci za kosu preporučuju proizvode bez sulfata koji održavaju kosu nahranjenom i hidriranom.

Budite strpljivi s promjenom boje kose

Kada prvi put bojite svijetlije pramenove, budite strpljivi, pogotovo ako ste se odlučili na ekstremniju promjenu. Platinasta ili svjetloplaava boja, ako se postigne prenaglo, može rezultirati narančastom bojom. Radije kosu obojite prošarani tamnijim i svjetlijim pramenovima.

Izbjegavajte UV zrake

Prekomjerno izlaganje suncu može isušiti kosu i uzrokovati njezino posvjetljivanje. Kad je kosa u većoj mjeri izložena UV zrakama, narančasti tonovi se razbuktaju i dolaze u prvi plan. Za sunčanih dana posegnite za šiltericom, šeširom ili maramom za kosu.