VEGESAJAM

Svjetski dan bez mesa u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Svjetski dan bez mesa (Meatout), koji je pokrenula organizacija Farm Animal Rights Movement (FARM), obilježava se na prvi dan proljeća još od 1985. godine diljem svijeta, simbolizirajući ponovno rođenje i obnovu prirode, da bi se potrošačima pomoglo u razvitku zdravije te etički i ekološki prihvatljivije prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama

S ciljem upoznavanja građana s brojnim prednostima prehrane namirnicama biljnog podrijetla i širokom ponudom zdravih bezmesnih jela i proizvoda, udruga Prijatelji životinja organizira VegeSajam zdrave hrane u subotu 19. ožujka s početkom u 10 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Na VegeSajmu će biti prisutno deset izlagača s obiljem proizvoda od voća, povrća i mahunarki, a moći će se degustirati i vege proizvodi poput seitana (pšeničnog mesa), tofua (sira od soje), salama, kobasica, burgera, slastica i mnogih drugih ukusnih bezmesnih jela.

Također, povodom Svjetskog dana bez mesa, Prijatelji životinja pripremili su online izdanje knjige 'Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan' autorice Juliet Gellatley, čime je ta zanimljiva knjiga postala besplatna i svima dostupna na web stranici www.biti-vege.com.

VegeSajam se održava povodom Svjetskog dana bez mesa, a u sklopu edukativne kampanje Zeleni ponedjeljak koju Prijatelji životinja provode u suradnji s Gradom Zagrebom. Cilj kampanje Zeleni ponedjeljak je dizanje svijesti građana o utjecaju prehrane na zdravlje i pomoć u poboljšanju njihova zdravlja te očuvanja okoliša prelaskom barem jedan dan u tjednu na prehranu namirnicama biljnog podrijetla. Kampanjom Zeleni ponedjeljak, Grad Zagreb postao je prvi hrvatski grad koji se pridružio toj svjetskoj kampanji.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 90 posto hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine. Svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila, a te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika. Meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.