RAZBIJENE ZABLUDE

Svinjska mast nije tako nezdrava kao što mislimo

30.01.2017 u 09:59

Bionic
Reading

Vjerovanje kako je svinjska mast nezdrava namirnica zbog koje se debljamo zapravo predstavlja mit zbog kojeg su ju mnogi nepravedno zamijenili biljnim uljima ili maslacom. Prava istina je da je svinjska mast visokovrijedan izvor masnoća koje tijelu daju potrebnu energiju, sadrži zdrave masne kiseline dobre za srce i ne deblja ništa više od cijenjenog maslinovog ulja

Svinjska mast oduvijek je bila nezaobilazan dio domaće kuhinje, sve dok se u nazad nekoliko godina nisu počela povlačiti pitanja o štetnom utjecaju masti na zdravlje. Stručnjaci se ne mogu usuglasiti oko toga jesu li zasićene masne kiseline koje sadrži svinjska mast zdrave ili su upravo one najčešći uzročnici kardiovaskularnih oboljenja.

Već smo ranije pisali o tome kako se zasićene masne kiseline poput onih koje sadrže maslac i svinjska mast ne pohranjuju u masnom tkivu, zbog čega mnogi pogrešno vjeruju kako ih ove namirnice debljaju, već tijelu daju energiju.

Bogata zdravim masnim kiselinama

Svinjska mast ima oko 40 posto zasićenih masti, oko 50 posto mononezasićenih masti i oko 10 posto polinezasićenih masti. Većinu mononezasićenih masnih kiselina u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana s nižom razinom lošeg kolesterola. Zanimljivo je da u svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego u maslacu.

Masnoće iz masti imaju mnoge prednosti te je dokazano kako su tijelu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, ali u manjoj količini nego što se kroz prošlost koristila. Osim što masnoće iz masti pomažu u apsorpciji vitamina, svinjska mast sadrži kolesterol koji se u tijelu pod utjecajem UV zraka pretvara u vitamin D značajan za apsorpciju kalcija.

Jedite masti kako bi sagorijevali masti

Mnogi stručnjaci i fitnes treneri zagovaraju prehranu koja se temelji na masnoćama životinjskog podrijetla tvrdeći kako umjereni unos takvih masti rezultira sagorijevanjem masnih naslaga i u konačnici gubitku kilograma. Uzmemo li u obzir da svinjska mast sadrži jednaku količinu kalorija kao i maslinovo ulje, imamo još jedan čvrst temelj da optužbe na račun svinjske masti proglasimo nepravednima.

'Svinjska mast je visokovrijedan izvor masnoća životinjskog porijekla i sadrži dosta mononezasićenih masnih kiselina. Jedna od prednosti svinjske masti je i to što sprečava respiratorne infekcije, pa je svinjsku mast preporučljivo jesti u zimskim mjesecima kako bi smanjili opterećenje na plućima. Uvriježeno je mišljenje kako svinjska mast deblja, dok maslinovo ulje ili neko drugo biljno ulje ne deblja, no to nije istina i ne znam kako je nastao taj mit. Istina je zapravo ta da svinjska mast sadrži jednak broj kalorija kao i maslinovo ulje, odnosno jedan gram sadrži devet kalorija', rekla je za tportal nutricionistica Karmen Matković Melki.

Pazite na dnevni unos svinjske masti

Tijelu je potreban raznolik unos namirnica kako bi unijeli dovoljno masti, proteina, vlakana, ugljikohidrata i šećera, stoga masti ne smijemo potpuno isključiti iz svoje prehrane. Naravno, svinjsku mast trebalo bi konzumirati u umjerenim količinama, te kao i u svemu, ne treba pretjerivati.

'Zbog visoke energetske vrijednost koju imaju svinjska mast i biljna ulja treba biti umjeren s njima. Preporučeni dnevni unos masti je do 30 posto od ukupno konzumiranih namirnica u tom danu, no treba uzeti u obzir da se masti nalaze i u drugim namirnicama kao na primjer u mesu što također ulazi u tih 30 posto preporučenog dnevnog unosa', pojasnila je nutricionistica Matković Melki.

Izvrsna za prženje hrane

Svinjska mast pokazuje najveću otpornost pri visokim temperaturama od svih životinjskih i biljnih masti, te ju je stoga dobro koristiti za prženje hrane prilikom čega nećemo uništiti njene hranjive vrijednosti.

'Što se tiče svakodnevne prehrane poželjno je konzumirati svinjsku mast s biljnim uljima. Možete primjerice pržiti hranu na svinjskoj masti, a salate i povrće začiniti maslinovim ili bučinim uljem. Nikada nije dobro inzistirati na jednoj vrsti masnoća', savjetovala je nutricionistica.