PROGLAŠENI NAJVEĆI MAJSTORI KULTNOG JELA

Svijet pizze ima novoga kralja!

17.11.2025 u 10:04

Bionic
Reading

Treće izdanje nagrada za najbolju pizzu kulminiralo je spektakularnom ceremonijom u Milanu, označavajući prekretnicu za globalnu zajednicu pizza. Ovogodišnji događaj, održan u Spazio Antologico ugostio je više od 500 gostiju, uključujući više od 300 vodećih pizzaiola svijeta, novinara i gastronomskih inovatora na impresivnoj proslavi tradicije, kreativnosti i budućnosti pizze.

S misijom očuvanja 'svete' umjetnosti izrade pizze uz poticanje inovacija, nagrade The Best Pizza Awards drže se najvjerodostojnijim svjetskim autoritetom u tom području. Neovisni globalni panel za glasanje, sastavljen od 512 stručnjaka iz 60 zemalja, osigurava transparentnost i integritet, dajući kuharima, a ne sponzorima, zadnju riječ.

Na vrhu ovogodišnje ljestvice nalaze se tri vizionarska chefa čiji rad i dalje oblikuje budućnost pizze:

#1 Francesco Martucci – I Masanielli, Caserta, Italija

Poznat po svom majstorstvu tijesta i pionirskim tehnikama, Martucci reinterpretira tradiciju Caserte kroz suvremenu prizmu, što mu je donijelo najveće priznanje za 2025.

#2 Franco Pepe – Pepe in Grani, Caiazzo, Italija

Pionir pizze vođene terroirom, Franco Pepe je svojom nepokolebljivom predanošću sastojcima i baštini svoje regije držao titulu najboljeg chefa pizze od 2021. do 2024, morao ju je ovaj puta prepustiti Martucciju, ali je i dalje zadržao mjesto među svjetskom elitom.

#3 Gabriele Bonci – Pizzarium, Rim, Italija

Poznat kao 'Michelangelo pizze', Boncijev kreativni pristup pizzi rimskog stila redefinirao je umjetnost pizze al taglio diljem svijeta.

Ovogodišnja lista 100 Best odražavala je izvanredan doseg pizze, sa chefovima iz više od 30 zemalja koji su prepoznati po svom doprinosu tom zanatu. Od New Yorka i Tokija do Delhija i Kopenhagena, lista ističe raznolikost i dinamiku globalne zajednice pizza.

Sama dodjela nagrada The Best Pizza Awards 2025 ponudila je više od ceremonije. Gosti su imali prilike prisustvovati poticajnim razgovorima o pizzi, majstorskim tečajevima koje su vodili Daniele Gagliotta i Amalia Costantini te gastronomskim događanjima s vodećim pizzaiolima iz Italije, Novog Zelanda i šire.

Izdanje nagrada za 2025. također je istaknulo chefove koji su se istakli u određenim područjima zanata:

  • Najbolja pržena pizza: Isabella De Cham, Isabella De Cham Pizza Fritta (Napulj, Italija)
  • Najbolja pizza NextGen: Eloi Torrent, Gasparic (Can Blanc, Španjolska)
  • Najbolja slatka pizza: Pier Daniele Seu, TAC/Seu Pizza Illuminati (Rim, Italija)
  • Najbolja Food Art pizza: Roberta Esposito, La Contrada (Aversa, Italija)
  • Najbolja pizza temeljena na znanosti: Ciccio Vitiello, Cambia-menti (Caserta, Italija)
  • Najbolja pizza Margherita: Ciro Tutino, Bro. Ciro e Antonio Tutino (Napulj, Italija)
  • Najbolji doživljaj pizze: Daniele Cason, The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japan)
  • Najbolji identitet pizze: Franco Pepe, Pepe in Grani (Caiazzo, Italija)
  • Najbolja street pizza: Massimo Laveglia, L’Industrie (New York, SAD)
  • Najbolja ikona pizze: Gabriele Bonci, Pizzarium (Rim, Italija)
  • Najbolja pizza na društvenim mrežama: Javiera Contardo, DOU (Santiago de Chile, Čile)

Cristian Gadau, izvršni direktor nagrada The Best Pizza Awards i The Best Chef Awards, rekao je:

'Ovogodišnja dodjela The Best Pizza Awards uhvatila je pravi duh pizze - bezvremenska, a opet stalno evoluirajuća; duboko ukorijenjena u tradiciji, a opet uvijek otvorena za nove ideje i inovacije. Milano je pružio savršenu kulisu za ovu globalnu proslavu, grad koji, poput same pizze, spaja povijest i modernost na svakom koraku. Svjedočiti strasti, predanosti i umijeću toliko talentiranih pizzaiola bilo je duboko inspirativno. Iznimno sam ponosan na ono što naša zajednica nastavlja postizati i kako ove nagrade bacaju svjetlo na one koji oblikuju budućnost pizze diljem svijeta'.

Antonio Rutolo, direktor nagrade The Best Pizza Awards, dodao je:

'Naša vizija The Best Pizza Awards je nastaviti graditi vodeću svjetsku platformu za prepoznavanje i slavljenje zanata, kulture i inovacija u pripremi pizze. Strastveno podržavamo sljedeću generaciju pizzaiola, zagovaramo održivost u industriji i pružamo pozornicu na kojoj i etablirani majstori i talenti u nastajanju mogu dijeliti svoje priče i međusobno se inspirirati. Ova godina označava novo poglavlje za nas, dok radimo na stvaranju još više prilika za dijalog, suradnju i napredak unutar ove izvanredne globalne zajednice. Putovanje tek počinje'.

Na koncu, Francesco Martucci, ovogodišnji dobitnik nagrade za najboljeg pizza chefa, ovako je prokomentirao svoju nagradu:

'Duboko sam počašćen i ponizan zbog ovog priznanja. Za mene je pizza puno više od same hrane. To je moja strast, moj zanat, moj život i moj način izražavanja tradicije i kreativnosti. To je most između povijesti i modernosti, između jednostavnosti i složenosti, između lokalnog i univerzalnog. Ova nagrada nije samo za mene, već i za moju nevjerojatnu ekipu, koja sa mnom dijeli svakodnevnu težnju za izvrsnošću, kao i za sve koji vjeruju u pomicanje granica onoga što pizza može biti, a istovremeno poštuju njezinu dušu. Zahvalan sam što sam dio tako izvanredne globalne zajednice'.