TJELESNI UKRASI

Sve što trebaš znati o piercingu

21.07.2010 u 10:42

Bionic
Reading

Bušenje dijelova tijela radi ukrašavanja prisutno je nekoliko tisuća godina širom svijeta. Mnogi na taj način otkrivaju svoj identitet i žele u društvu istaknuti svoju individualnost

Privlačnost piercinga u njegovoj je posebnosti i uočljivosti te načinu na koji probušene uši, nos ili obrva izdvajaju osobu iz većine, a čak ponekad izazivaju i sablazan. Kako je piercing postajao sve popularniji i normalniji, njegovo se značenje promijenilo.

Danas to više nije simbol buntovnika, već modni dodatak mnogih, pa npr. labret, madonna/monroe ili industry nisu više ništa neuobičajeno.

Riječ piercing potječe od engleske riječi pierce što znači probosti, probušiti. Tradicija piercinga seže daleko u povijest. Ljudi se na različite načine ukrašavaju stoljećima. Različite vrste piercinga imaju svoje značenje kroz ljudsku povijest.

Svoje iskustvo tjelesnog ukrašavanja s nama je podijelio Marko Gregurić (20).

Marko: Imao sam nekoliko neugodnih situacija zbog piercinga

Markova želja za pirsanjem se rodila kad je imao 15-16 godina. Trebalo mu je vremena da skupi dovoljno hrabrosti za takav potez. Svoj prvi piercing je napravio na sedamnaesti rođendan, nakon godinu dana roditeljskog nagovaranja.

'Točno se sjećam treme koju sam tada imao, uzbuđenosti i veselja što ću imati svoj prvi piercing. U pitanju je bila desna strana usne. Vjerojatno se pitate boli li sam postupak? To nije tipična bol, već je trenutna i nije ništa strašno', rekao je Marko.

Osim osobnog zadovoljstva, postoji i druga strana medalje - reakcije okoline koje znaju biti poprilično neugodne. Marko nam je priznao da je imao neugodna iskustva, u obliku bezobraznih komentara uličnih prolaznika, kao i školskih profesora koji su stekli loše mišljenje o njemu samo na osnovi piercinga.

Marko nije odlučio stati samo na jednom piercingu, nekon nekog vremena počastio se s još tri. Ni s jednim nije imao loša iskustva što se tiče boli i zarastanja.

'Bitno je posvetiti veliku brigu svojem piercingu i paziti na njega dok je u procesu zarastanja. Ako želiš piercing, moraš uzeti u obzir par stvari. Nije preporučljivo pirsanje prije prije 16. godine, to je nekakav nepisani zakon. Piercing napravi samo ako ti to želiš, samo ako si sto posto siguran u to i nemoj slušati komentare drugih. U pitanju je tvoje tijelo', napomenuo je.

KORISNE INFORMACIJE:

Ponekad zna doći i do određenih komplikacija nakon postupka, stoga je bitno pridržavati se uputa koje ćete dobiti u studiju za ukrašavanje tijela. Među najopasnijim rizicima piercinga su: alergijska reakcija, trovanje krvi, zgrušavanje krvi, oštećenje živaca, paraliza i otrovanje.


Najviše komplikacija ima kod piercinga jezika, a slijede ga piercing genitalija i bradavica.


Ako želite napraviti piercing, uvjerite se u sigurnost, učinite to isključivo u profesionalnom studiju i raspitajte se o uvjetima.