USKO NIJE DOBRO

Sve opasnosti koje krije pripijena odjeća

18.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Modni diktati često nalažu da jedva stanemo u svoje odjevne predmete. Još ako se ne želimo pomiriti kilogramima, sve je na nama još uže. A po zdravlje to može imati visoku cijenu

Vremena komotnih, udobnih modela kao da su prošla. Od grudnjaka preko traperica, do okovratnika i donjeg rublja – moda diktira da sve mora biti usko, rano uz liniju tijela. No sve je više znanstvenih studija koje upozoravaju da takav modni diktat ne čini dobro za naše zdravlje. Niz je ozljeda, bolesti, deformacija i upala koje možemo dobiti u nastojanju da izgledamo po posljednjoj modi, koja traži tijesno i pripijeno. Daily Mail donosi popis mogućih problema s odjećom.

Elastične gaćice
RIZIK: inkontinencija, žgaravica, hiperventiliranje, napadi panike

Mnoge žene zaklinju se u elastične gaćice, koje sapinju trbuh i čine da izgleda ravan. No ta blagodat ima i svoje ne tako ugodne nuspojave. 'Elastične gaćice suvremena su verzija korzeta, a i rizici po zdravlje su isti, upozoravaju stručnjaci.

Pojačani pritisak na donji dio želuca tjera kiseline prema gore i to dovodi do žgaravice. Ako se češće ponavlja, može dovesti do upalnih procesa i u drastičnim slučajevima do raka jednjaka. Također, dok vam gumena tkanina pritišće dijafragmu, onemogućuje joj normalne pokrete pri disanju, što može uzrokovati hiperventilaciju, napade panike i inkontinenciju (nekontrolirano mokrenje).

Uske traperice
RIZIK: bolovi u nozi, žgaravica, hernija

Uske moderne traperice mogu vas dovesti do šepanja. Studija objavljena u Canadian Medical Association Journalu pokazala je da nošenje (pre)tijesnih hlača može uzrokovati ukočenje ili bol u živcu koji se proteže od bedara do kralježnice. Žene koje su odustale od pripijenih modela i zamijenile ih udobnijima, uočile su da su simptomi nestali za četiri do šest tjedana.

Gojazni muškarci koji su se odlučili za uske hlače mogu tako navući abdominalnu herniju (kilu). Dr. Octavio Bessa, gastroenterolog na Sveučilištu Stanford upozorava da je 80 posto pacijenata koji se žale na bol u abdomenu ili žgaravicu nakon obroka nosilo traperice koje su nekoliko centimetara uže od njihova struka. Remen za hlače treba postaviti točno iznad bokova, kako ne bi pritiskao ošit, piše Daily Mail

Kravate i okovratnici
RIZIK: glaukom, glavobolje, vrtoglavice, bol u ramenima

Preuski okovratnici i prejako stisnute kravate mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja očiju, tvrdi se u studiji koju je objavio British Journal of Ophthalmology. Oni pritišću jugularnu venu u vratu, slijedom toga ona pojačava pritisak u očima, uslijed čega one natiču. Povećani pritisak jedan je od glavnih uzročnika glaukoma, bolesti uslijed koje se sužava vidno polje.

Britanska istraživanja pokazuju da sedam od deset muškaraca kupuje košulje s preuskim okovratnikom, vjerojatno se ne mireći s tjelesnim širenjem koje donose srednje godine. To može smanjiti dotok krvi u mozak, a to uzrokuje glavobolje, vrtoglavice, pojačani pritisak u leđima i ramenima.

Cipele
RIZICI: gljivične infekcije stopala, deformacije nožnih prstiju

Halux valgus naziv je za najčešću deformaciju stopala u kojoj se palac 'zakrivljuje' u stranu pa u visini korijena palca s unutrašnje strane stopala nastaje izbočina. Ovo je bolest suvremene civilizacije, jer u zajednicama koje ne poznaju cipele ona ne postoji. Premda može biti nasljedna, obično je uzrokovana dugim godinama stiskanja stopala u neprikladnim cipelama.

197843 ,196850 ,193904 ,193904

Guranje noge u cipele koje su prekratke stvorit će 'čekićaste prste', deformaciju u kojoj je gornji članak prsta savijen prema dolje, kao kandža. A gljivičaste infekcije mogu snaći bilo koga tko previše vremena provodi u zatvorenim cipelama koje onemogućuju prolaz zraka. Preuske cipele posebno su opasne za dijabetičare, koji se izlažu ozbiljnom riziku problema sa stopalima kao što je čir – ako se inficira, može dovesti do velikih nevolja, pa čak i amputacije.

Preuske gaćice od sintetičkih materijala mogu uzrokovati razna oboljenja kože
Donje rublje
RIZICI: ciste, gljivičaste infekcije, muška neplodnost

Linija gaćica koja se jasno ocrtava nije samo modni propust, to je i mogući uzrok infekcije. Preuske gaćice bilo koje vrste, posebice one proizvedene od sintetičkih materijala, ne dopuštaju normalno cirkuliranje zraka, može uzrokovati razna oboljenja kože, tvrde stručnjaci. Vlažna i topla mjesta idealna su za razvoj bakterija i mikroorganizama, pa su najlon i sintetika, a čak i tanki pamuk, pogodni za takve infekcije. Rizici su posebice izraženi kod žena s nižom razinom estrogena, koje prolaze kroz menopauzu ili su joj blizu.

No ni muškarci nisu posve sigurni budući da se pokazalo da pripijene gaćice mogu uzrokovati neplodnost i oštećenje testisa. Testisi upravo zato i jesu u vrećici da bi bili na hladnom, oni trebaju biti dva stupnja Celzija hladniji od tjelesne temperature, savjetuju stručnjaci. Ako ih muškarci zarobe u preusku odjeću, testisi postaju pretopli, pa proizvodnja testosterona i sperme stagnira – što je čest uzrok neplodnosti.

Grudnjaci
RIZIK: bol u leđima i ramenima, problemi s disanjem

Način na koji uzimamo mjere za grudnjake zastario je, tvrde znanstvenici Sveučilišta u Portsmouthu. Većina trgovina mjeri ispod grudiju i onda oko najšireg dijela. To je tehnika razvijena u tridesetima i prikladna je za mjerenje do veličine D. No u današnje vrijeme, nemali broj žena nosi E ili više. Ako mjere košarice ili leđne strane nisu točne, težina grudi pada ravno na ramena, umjesto da se rasporedi na sve dijelove, uključujući i leđa.

Pogrešan broj grudnjaka, loše držanje tijela i puno sjedenja, pravi su udar na kralježnicu. No nisu samo bujne žene te koje pate. Sve je više žena malih grudi koje osjećaju bol u leđima, jer nose neprikladne grudnjake – one podstavljene koje trebaju stvoriti iluziju većih grudi. U tim slučajevima težina grudnjaka je ta koja stvara dodatno opterećenje za leđa i ramena.

Push-up grudnjaci mogu ograničiti pokretanje ključnih kostiju i gornjeg dijela prsnog koša, što ponekad uzrokuje bolove i probleme s disanjem. Odabir pravog grudnjaka ključan je. Znanstvenici iz Portsmoutha preporučuju da žene trebaju isprobati grudnjak u četiri koraka: najprije isti model u različitim veličinama; podešavanjem dužine naramenica; prema obliku žice grudnjaka; pristaju li dobro leđa i košarice.