0d 15.-17- rujna

Sve je spremno za manifestaciju Stara jela z Dugog Sela

04.09.2023 u 09:32

Bionic
Reading

Dugo Selo ponovno postaje centar tradicionalne gastronomije i dobre zabave. Manifestacija 'Stara jela z Dugog Sela' koja se i ove godine održava u centru ovog grada nadomak Zagrebu svim posjetiteljima donosi izvrsne domaće specijalitete i brojne besplatne radionice

'Tradicionalna hrana našega kraja okosnica je Starih jela, a uz nju, ove ćete godine moći kušati i specijalitete koje nam pripremaju dragi gosti. Baranjci će nas podučiti kako spremiti grah i gulaš u zemljanim ćupovima na otvorenoj vatri, baš onako kako su to činili naši stari kad su odlazili na rad u polje, a Varešani, dragi prijatelji iz BiH, pripremit će vam nadaleko poznatu oćevsku peku, meso i povrće kuhano u saću koje, već 600 godina nepromijenjenom tradicijom ručnog kovanja, izrađuju vareški majstori kovači. Imat ćemo i dašak Dalmacije koji u Dugo Selo donosi TZ Biograda na moru, grada prijatelja Dugog Sela', govori nam direktorica dugoselske Turističke zajednice, Karmela Vukov-Colić.

Manifestacija 'Stara jela z Dugog Sela' po mnogočemu se razlikuje od sličnih gastro manifestacija. Slijedeći trendove održivog turizma i brige za okoliš, već je prošle godine postala manifestacija bez jednokratne plastike. Za konzumaciju jela (koja su besplatna) koristi se bakin emajlirani tanjurić, plehnati tanjur koji podsjeća na dugoselsku industrijsku baštinu negdašnje tvornice emajliranog posuđa Gorica, a ujedno je krasan suvenir koji posjetitelji rado nose kućama.

Uz plastic free karakter, ove godine u Dugom Selu idu i dalje: na Starim jelima moći ćete prisustvovati zero waste radionicama kojima dugoselski foodbloggeri i ugostitelji žele sve posjetitelje potaknuti da promišljaju o boljoj iskorištenosti namirnice i pripremi hrane bez otpada.

'I ove smo vam godine pripremili brojne radionice za djecu i odrasle,' objašnjava nam Karmela. 'Uz zero waste radionice , naučit ćemo siriti sir na starinjski način, razvlačiti tijesto za savijače, raditi mono tortice… Najmlađi će posjetitelji izrađivati strašila od slame, lutkice od vune ili igračke od kuhača, peći klipove kukuruza na vatri, napraviti cijelo selo (dugo, jasno J) od veselih kartonskih kućica… Govorit ćemo o začinima našeg kraja i permakulturi, oslikavati keramičke šalice i čaše, a i pokazati vam kako da stol dekorirate prirodnim materijalima.'

'Stara jela z Dugog Sela' počinju već u petak, 15. rujna u 18 sati otvorenjem izložbe 'Dugoselski spomenar' kojom se najavljuje projekt valoriziranja i očuvanja baštine dugoselskog kraja i koji je najavljen i dugoselskim kišobranom 'koji glavu čuva od kiše, a uspomene od zaborava', nesvakidašnjim suvenirom s detaljima nošnji dugoselskog KUD-a Preporod.

'U subotu, 16. rujna od 10 sati počinje tradicijski i obrtnički sajam i radionice, a dobar tek svim posjetiteljima poželjet ćemo iza podneva. Naši ugostitelji i udruge već danima pripremaju sjajna jala pa ćete moći kušati stvarno razne delicije – od šarana na rašljama, piceka s mlincima, poderanih gaća, gulaša i graha do domaćih pita, savijača i kolača raznih vrsta. Nedjelja je rezervirana za najzabavnije natjecanje u pripremi kotlovine, Kotlowina show, i kojem je prednost o kotlovini ne znati ništa, a koju vode Mario Petreković, Ribafish i Ivanka Boljkovac. Dobra zabava i dobra hrana su, dakle, zagarantirani!', nastavlja Vukov-Colić.

U glazbenom programu u subotu nastupaju Bosutski bećari i tamburaški sastav Ravnica, a ritmove ludih 90-ih u nedjelju donose Minea, I. Bee i Ella.