Već 14 godina ova manifestacija promiče tradicionalna znanja i vještine te tradicijsku hranu. Zadnjih godina 'Stara jela z Dugog Sela' - i time se baš ponosimo - imaju plastic free i zero waste karakter. Jela se konzumiraju iz bakinog emajliranog tanjurića, podsjetnika na industrijsku baštinu Dugog Sela. Brojni su Dugoselci, naime, cijeli svoj radni vijek proveli u negdašnjoj tvornici Gorica
U gastro dijelu naše udruge, ugostitelji i prijatelji pripremaju hranu po starim receptima i na tradicionalan način a možete, primjerice, kušati grah kuhan u zemljanim ćupovima, šarana na rašljama, teletinu ispod peke te saznati sve tajne hrane pripremljene na vatri.
'Za sve posjetitelje, a u sklopu projekta očuvanja nematerijalne baštine Dugog Sela, Dugoselskog spomenara, organiziramo besplatne radionice - učimo kako izraditi kraluš, kako tkati, učimo vas kako izraditi strašilo ili kućicu za ptice od buče, kako ispeći kruh od prirodnog kvasa, organiziramo pokaznu radionicu pečenja rakije te natjecanje u kuhanju kotlovine za početnike, radionice tradicijskog plesa i mnoge druge', najavljuju organizatori.
U sklopu tog projekta izlazi i druga knjiga tradicionalnih recepata kroz koju se nastavlja pričati priču o gradu i njegovoj tradiciji kroz njegove građane. Prošle godine je objavljena knjigu slatkih recepata, a ove su godine na redu jela na žlicu.
Ovogodišnja zemlja partner je Republika Italija pa se tijekom manifestacije otvaraju i 2 izložbe: 'Oglavlja našeg kraja' - izložbu poculica i marama iz bogate zbirke KUD-a Preporod te izložbu 'Food Heroes' u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije u Zagrebu.
U gradu su lani otvorili jedinstvenu šetnicu - Long Village Fitness Walk - koja, uz to što promiče zdrav život i boravaku prirodi, zadovoljava sve pilare održivog turizma. Njome će tijekom manifestacije organizirati vođenu šetnju.