OPREZNO

Svakodnevno koristite mikrovalnu pećnicu? Možda i vi radite neke od ovih najčešćih grešaka

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 27.10.2020 09:44
  • Objavljeno 27.10.2020 u 09:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Mnogi prilikom pripreme jela u mikrovalnoj pećnici nisu ni svjesni svojih grešaka, a neke od njih nisu nimalo bezopasne te mogu ostaviti posljedice i po zdravlje

Mikrovalne pećnice sastavni su dio naše svakodnevice, no rukovanje s njima zahtijeva određena pravila.

Evo koje su najčešće greške prilikom korištenja ovog kuhinjskog uređaja:

Zagrijavanje jela u kupljenom pakiranju

Gotovi i polugotovi proizvodi koji se pripremaju u mikrovalnoj pećnici uglavnom sadrže fluoropolimere, tvari koje sprječavaju propuštanje masnoće izvan pakiranja, a brojna istraživanja pokazala su da ta tvar ima štetna svojstva po zdravlje. Upravo je ta tvar i razlog zašto su u posljednje vrijeme česta upozorenja da se izbjegavaju gotova pakiranja kokica za mikrovalnu. Stoga kada ste god u prilici izbjegavajte konzumiranje gotovih jela za mikrovalnu paćnicu.

Korištenje plastičnog posuđa

Prilikom zagrijavanja plastika ispušta štetne kemikalije izravno u hranu, zbog čega se zagrijavanje namirnica u plastičnim posudama nikako ne preporuča. Ovo se posebno odnosi na plastične dječje bočice, naime brojnima je takav brzinski način pripreme obroka za bebu omiljen jer je najbrži, no pokazalo se da nakon učestalog izlaganja toplini iste bočice ona postaje izvor štetnih kemikalija. Ovo se odnosi i na plastične posudice u kojima se dostavlja hrana. Štetne bakterije i kemikalije mogu prodrijeti u hranu kad se te posude rastope pa se preporučuje upotreba samo onih posuda koje smiju u mikrovalnu, a one na sebi nose oznaku o tome.

Nikad detaljno ne očistite mikrovalnu pećnicu

To što je unutrašnjost mikrovalne skrivena iza zatvorenih vrata ne znači da je nikad ne treba očistiti. Temeljito čišćenje kojim se ubijaju bakterije od zaostale hrane važno je za mikrovalnu pećnicu kao i za bilo koji drugi uređaj u kuhinji. Unutarnju i vanjsku stranu mikrovalne pećnice obrišite mekom krpom ili papirnatim ručnikom navlaženim toplom vodom, a od sredstava možete koristiti sodu bikarbonu, deterdžent za posuđe ili tekući sapun. Time ćete očistiti ostatke i osvježiti miris kuhinje, a preostale čestice hrane neće kontaminirati bakterijama vaša svježa jela.

Obrađenu hranu ne ostavljajte za sutra

Dopola termički obrađena hrana u mikrovalnoj pećnici, koju planiramo nastaviti kuhati ili peći, ne smije biti ostavljena za kasnije. Izvor topline kojim je hrana bila izložena u kratkom vremenu nije uspio obuhvatiti svaki dijelić namirnice, na tim dijelovima dolazi do povećanog razmnožavanja štetnih bakterija.

Odmrzavanje mesa u ambalaži u kojoj je kupljeno

Odmrzavanje sirovog mesa u originalnoj ambalaži može se činiti kao dobar način da se izbjegne curenje sokova iz mesa, ali može biti puno štetnije nego ako meso ipak odmotate. Stiroporni podlošci i omot od plastične folije u kojima se meso prodaje sadrže štetne kemikalije koje uslijed zagrijavanja mogu prodrijeti u hranu. Kad meso ili perad odmrzavate u mikrovalnoj, važno je i smanjiti toplinu na 30 posto ili koristiti opciju defrost odnosno odmrzavanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!