OKRUGLI STOL HRABROG TELEFONA

Svako peto dijete izloženo je cyberbullyingu

04.06.2014 u 16:42

Bionic
Reading

Na međunarodni dan nedužne djece žrtava agresije u Zagrebu održan okrugli stol 'Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?'

Kako bi razmijenili iskustva i preporuke u prevenciji cyberbullyinga i pružanju pomoći žrtvama, Hrabri telefon, uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, okupio je relevantne stručnjake na okruglom stolu 'Prevencija cyberbullyinga: Što su nas djeca naučila?', održanom u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Okrugli stol pozdravnim su govorima otvorili: Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih, Sabina Glasovac, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu te dr. Slavko Antolić, pomoćnik pročelnice za zdravstvo Grada Zagreba. Radni dio okruglog stola započeo je plenarnim izlaganjem prof. Helen Cowie (Ph.D University of Surrey) s temom 'The impact of cyberbullying on the emotional well-being of children and young people' koje je održano putem online prijenosa. Prof. Helen Cowie prikazala je odrednice podržavajuće školske klime koja je nužna za prevenciju kroz obrazovanje za e-sigurnost.

Drugo plenarno predavanje pod nazivom 'Cyberbullying – stari zapleti nove priče' održala je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koja je dala pregled najnovijih rezultata istraživanja o iskustvima i ponašanju djece na internetu i na društvenoj mreži Facebook u Hrvatskoj te se osvrnula na usklađenost iskustava o najboljim načinima djelovanja u Hrvatskoj i Velikoj Britaniji.

'Svako peto dijete nekoliko je puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka. Iako je i kod djece koja doživljavaju i koja čine nasilje, u odnosu na djecu koja nemaju to iskustvo, nađeno više simptoma depresivnosti, tjeskobe i neprihvatljiva ponašanja, kod djece koja nasilje na internetu i doživljavaju i čine dobivene su najizraženije emocionalne i ponašajne poteškoće', izjavila je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba.

Svoja iskustva u radu na prevenciji cyberbullyinga u Hrvatskoj izložili su u daljnjim izlaganjima prof. dr. sc. Danijel Labaš, voditelj projekta Djeca medija, Renata Ivanković, prof., predstavnica CARNet-a i Centra za sigurniji internet, te Sonja Burić, socijalna pedagoginja osnovne škole Retkovec koja je predstavnica stručnih suradnika osnovnih škola u projektu Hrabri čuvari, čiji je nositelj Hrabri telefon, kao i njezine učenice Katarina Ljeljak i Elizabeta Gegić, Hrabre čuvarice, odnosno učenice koje su educirane biti drugoj djeci vršnjaci-mentori kada se suoče sa cyberbullyingom.

Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona predstavila je program Sigurniji internet, koji Hrabri telefon provodi već 10 godina. 'Hrabri telefon oduvijek je inzistirao na usklađivanju svojih aktivnosti u praksi sa znanstveno utemeljenim rezultatima. Ta poveznica se možda najviše vidi i na programu Sigurnijeg interneta koji je do sada temeljen na tri znanstvena istraživanja, a kroz 10 godina je uključio niz različitih aktivnosti za djecu i roditelje. Jako mi je drago da smo u tom kontekstu krenuli i s razvijanjem spotova i aplikacija namijenjenih korištenju na društvenim mrežama koji uz standardne brošure, letke i igre čini savjete djeci i roditeljima još dostupnijim', navela je Hana Hrpka, prof., predsjednica Hrabrog telefona.

Okruglom stolu su nazočili i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, Ureda pučke pravobraniteljice, ravnatelji i stručni suradnici osnovnih škola s područja grada Zagreba, predstavnici udruga i drugih institucija relevantnih u sustavu zaštite djece. Za sve zainteresirane sudionike koji nisu bili u mogućnosti prisustvovati organiziran je i snimani prijenos uživo (live streaming) na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Recentna istraživanja i događanja u Hrvatskoj i svijetu svjedoče važnosti online aktivnosti u životima djece, ali i o njihovim negativnim posljedicama, od kojih je jedna i cyberbullying. Prema istraživanju koje je proveo Hrabri telefon s Poliklinikom za zaštitu djece Grada Zagreba ove godine čak dvoje od troje djece prije nego što navrši 13 godina života otvori svoj profil na trenutačno najvećoj društvenoj mreži Facebooku. Od 93 posto ispitane djece, koliko ih ukupno ima profil, četvero od petero u svojoj obitelji nema pravila o sigurnom korištenju te društvene mreže. Primijećena je gotovo stalna uključenost djece na Facebooku (84 posto njih je dostupan internet i Facebook na mobitelima).