ZA MOZAK

Svaki dan nova vježba

21.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Iako živimo u vremenu novih tehnologija za čije svladavanje najčešće dobijamo epitet pametan ili inteligentan, neka istraživanja su pokazala da upravo nove tehnologije zapravo djeluju zatupljujuće

Nadalje, jedno istraživanje provedeno nedavno u Velikoj Britaniji pokazalo je da su tinejdžeri prije bili inteligentniji, a za to stanje stručnjaci krive upravo činjenicu da današnji mladi jako puno vremena provode pred kompjuterom, televizorom ili mobitelom. U istraživanju su tinejdžeri stari 13 i 14 godina rješavali nekoliko testova kojima se mjerilo razumijevanje raznih koncepata kao što su volumen, gustoća, težina. Testovi nisu iziskivali nikakvo predznanje iz matematike ili fizike već su se temeljili na tome kako osoba doživljava kompleksne informacije i sama ih svrstava.  Rezultati su uspoređeni sa sličnim istraživanjem iz 1976. ghodine. Pokazalo se da danas ovakve testove s najboljim rezultatom riješi tek jedan od deset tinejdžera dok ih je 1976. riješio jedan od četiri tinejdžera. Nadalje, pokazalo se da je najinteligentniji četrnaestogodišnjak 2008. na istom nivou kao dvanaestogodišnjak 1976. godine.

 

ČUDA TEHNOLOGIJE KOJA NAS ZATUPLJUJU

 

Mobiteli s kamerama

Slika vrijedi kao tisuću riječi pa zato danas, ako imaš mobitel s kamerom, kada si negdje vani i super se provodiš, najboljoj prijateljici ili najboljem prijatelju šalješ fotku preko mobitela. Ne trebaš opisivati baš ništa, ni svoju odjeću, ni svoje osjećaje, ni tko je bio, ništa... Ipak, opisivanjem i korištenjem riječi jačaju moždane funckcije.

Emocije - smajlići

U e-mailovima, po chatovima u sms porukama koristiš ona glupava lica, smajliće, koja pokazuju kako se ti osjećaš. Opet ništa ne opisuješ sam/a već imaš instant lice koje koristiš.

Skraćenice

LOL, ROFL, i slične instant skraćenice isto, kao i smajlići, opsiju tvoje emcije umjesto da ih ti sam/a opišeš s malo više riječi.

 

VJEŽBE ZA SVAKI DAN

 

Ovdje možeš naći vježbe za pet dana u tjednu, svaki dan nova, a na osnovu njih možeš sam/a smišljati nove vježbe za poboljšanje moždanih funkcija. Vježbe se temelje na tri principa. Prvi je da je potrebna i mala promjena kako bi se pojačala mentalna fleksibilnost. Drugi je oslanjanje na neka osjetila koja su pomalo zaboravljena ili koja se ne koriste u određenim situacijama kako bi se potaknula mašta, a treći je poticanje kritičkog mišljenja. Tri, četiri, sad!

 

Ponedjeljak

Mala promjena: Peri zube slabijom rukom (ili onom kojom to inače ne činiš)

Osjetilo: Vid. Uzmi si 5 ili 10 minuta i koncentriraj se na neki predmet (to može biti u školi, dok čekaš bus, u svojoj sobi...). Dok gledaš taj predmet odredi koliko boja na njemu vidiš i koje nijanse znaš imenovati. Koliko oblika vidiš? Potom se sjeti svih fraza  ili riječi koje možeš povezati s tim predmetom. Primjerice, ako promatraš stablo, sjeti se – obiteljskog stabla, stabla života, i slično.

Kritičko mišljenje: Prisjeti se izjave koju si danas čuo/la na TV-u, u školi, na ulici. Zauzmi stav prema njoj, odnosno sa svih strana je sagledaj i odluči smatraš li je istinitom ili ne, ali bitno je dati dobar argument zašto tako misliš.

 

Utorak

Mala promjena: Izgovaraj duge riječi unatrag

Osjetilo: Sluh. U tijeku dana razgovaraš s različitim ljudima ili ih čuješ dok razgovaraju. Fokusiraj se na to kako različiti ljudi različito izgovaraju neke riječi, zamijeti koje glasove različito izgovaraju. Također, poslušaj koje riječi naglašavaju i zapitaj se zašto to čine, odnosno zašto naglašavaju baš određene riječi.

Kritičko mišljenje: Ponovno se prisjeti neke izjave koju si čuo/la i zauzmi stav prema njoj, ali pokušavajući koristiti svoje znanje zakona. Dakle, bitno je izbaciti emocije i prisjetiti se svega što znaš o našem zakonodavstvu i onda se zamisliti u ulozi suca koji donosi presudu.

 

Srijeda

Mala promjena: Ako nešto moraš zbrajati odbaci kalkulator i sve zbroji u svojoj glavi. Primjerice, ako si bio/la u trgovini, pogledaj račun i sam/a zbroji cijene i tek na kraju pogledaj sumu na računu.

Osjetilo: Dodir. Navačer prije odlaska u krevet ili u bilo koje doba dana kada imaš vremena zatvori oči i rukama probaj doći primjerice od kupaone do kreveta i slično. Probaj dodirom osjetiti predmete u svom domu.

Kritičko mišljenje: Izaberi izjavu s kojom se nikako ne slažeš i brani je. Ova se metoda kritičkog mišljenja još naziva i 'Đavolji odvjetnik'. Stručnjaci kažu da ovime mozak dobija sasvim nove impulse, a razvija se i empatija prema ljudima koji su različiti.

 

Četvrtak

Mala promjena: Kupaj se/tuširaj u mraku

Osjetilo: Okus. Probaj pripremiti obrok u kojem ćeš koristiti neki novi, nepoznati sastojak. Primjerice, uvijek je dobro izabrati neki začin koji tvoji ne koriste u kuhinji, kao što su curry, đumbir i slično.

Kritičko mišljenje: Za ovo su ti potrebni nekakvi statistički podaci. Primjerice, ako su rekli da je Live Earth koncert pratilo 2 milijarde ljudi, što je gotovo trećina populacije na Zemlji, sam/a izračunaj te podatke, usporedi i razmisli koliko je to vjerojatno.

 

Petak

Mala promjena: Idi drugim putem u školu (ili na drugačiji način, npr. ako se voziš, idi dio puta pješice i slično)

Osjetilo: Njuh. Dok hodaš ulicom ili nađeš li se na bilo kojem mjestu, dobro prati kakvi mirisi dolaze do tvog nosića. Probaj ih definirati, povezati s hranom ili nekim drugim izvorom. Koncentriraj se i na slabije mirise, a ne samo one jake.

Kritičko  mišljenje: Još je Albert Einstein rekao kako bi sve trebalo biti najjednostavnije moguće. Dakle, sjeti se problema koji te muči i probaj za njega naći najjedostavnije rješenje, a ne ga još više zakomplicirati. Jer – upravo su najjednostavnija rješenje i najbolja.

 

A što za vikend, pitaš se? Vikendom možeš pustiti mozak na pašu, ili ako baš ne možeš zamisliti život bez kompjutera, možeš vježbati svoje moždane funkcije na ovoj stranici: