BEAUTY SAVJET

Suha koža zimi traži posebnu njegu

27.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Suha koža zimi je posebno osjetljiva jer, ako joj se ne osigura dovoljno vlage i masnoća, mogu se javiti i ozbiljniji dermatološki problemi

Hladnoća, vjetar i suh zrak zimi loše utječu na kožu, stoga, ako imaš suhu kožu, moraš njezinoj njezi posvetiti puno više pozornosti. U protivnom, koža postaje izrazito suha, nadražena, osjetljiva i gruba na dodir. Zimi se, naime, usporava lučenje lojnih žlijezda, smanjuje se lučenje sebuma i slabi hidrolipidni sloj kože, pa ona postaje sklona isušivanju, perutanju i iritacijama.

Što moraš znati o pravilnoj njezi suhe kože?

Izbjegavaj čišćenje kože sapunom jer je on isušuje - do kraja će eliminirati prirodne masnoće, pa je izrazito suhu kožu najbolje čistiti vatom i adekvatnim sredstvom za čišćenje te se umivati čistom vodom, bez sapuna. Ako ipak ne možeš bez sapuna, vodi računa da je riječ o hidratizirajućem proizvodu ili sapunu načinjenom od prirodnih i organski uzgojenih sastojaka.

Hidratizirajući toner prije spavanja očistit će sve ostatke šminke i mrtvih stanica, a važan je i redoviti piling (uvijek poslije pilinga kožu namaži kvalitetnim sredstvom za vlaženje kože). Uklanjanje mrtvih stanica omogućit će bolje upijanje vlažnih sastojaka kreme.

Za hladnijih dana suha koža treba više vlage, a ključ rješenja je u što češćem nanošenju hidratantne kreme – za dan se preporučuju lakše varijante (barem dva puta dnevno), a za noć one teže i s više masnoće.

Ne zaboravi ni na kožu tijela - sličnog je tipa kao i koža lica, pa su im najčešće i problemi slični. Ipak, jesen i zima su kritična godišnja doba: kožu isušuju niske temperature i vlažnost te grijanje u zatvorenim prostorima. Stoga namaži čitavo tijelo hidratizirajućim sredstvom poslije tuširanja, a na sve izložene dijelove tijela barem još dva puta dnevno nanesi kvalitetno zaštitno sredstvo.

Uza sve to pij i dovoljno tekućine jer dehidracija može potaknuti isušivanje kože i izazvati svrbež. Naravno, čim se pojave problemi s kožom, uvijek su dermatolog ili kozmetičar bolja opcija nego samoinicijativno određivanje kozmetičke linije i terapije.