TE DIVNE PELARGONIJE

Stvorite malu mediteransku oazu: Ovo prelijepo cvijeće dobro podnosi vrućine

10.07.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Zahvaljujući svom južnoafričkom podrijetlu, pelargonije mogu izdržati intenzivna sunčana razdoblja i ekstremne vrućine

Zašto ne biste ovog ljeta svoj dom pretvorili u mediteransku oazu mira i opuštanja?

Sam pogled na pelargonije razigrat će vašu maštu i povesti vas na putovanje po mirisnom Mediteranu. Uz malo boja i kreativnosti možete postići mediteranski ugođaj koji se može mjeriti s bilo kojom destinacijom na moru.

Iako svi željno iščekujemo trenutak godišnjih odmora, ponekad je dovoljan i onaj jednostavniji odmor - odmor za oči. Još uvijek stignete osmisliti vlastitu oazu mira i opuštanja, mjesto na kojem se odmaraju sva osjetila, a još idealnije je ako su to vaši balkoni, terase ili vrtovi. Stručnjaci iz inicijative Pelargonium for Europe (PfE) predstavljaju utočišta za odmor uz pelargonije koje se lako njeguju i otkrivaju zašto je ova biljka idealan izbor za sve one koji sunčane ljetne dane rado provode u opuštanju.

Ovo omiljeno balkonsko cvijeće rasprostranjeno je u regijama južne Europe, a bez problema može izdržati intenzivno podnevno sunce. Čak ni ekstremna vrućina i privremena suša neće utjecati na pelargonije. U kombinaciji s drugim biljkama koje vole sunce i toplinu, poput palmi ili limunovih stabla, sjajno dočaravaju mediteranski ugođaj.

Da biste u svom vrtu, na balkonu ili terasi stvorili pravo utočište za odmor, cvjetnu raskoš pelargonija upotpunite vrtnim namještajem od ratana, dodacima od rafije, šarenim jastucima i atraktivnim prekrivačima koji će vanjskom dnevnom boravku dati svježinu i opušteni boho izgled.

Uz pomoću malih detalja, svom vrtu, terasi ili balkonu možete dati poseban morski štih.

Komadi namještaja iz kućne radinosti i tegle za biljke vaš vanjski prostor čine jedinstvenim i stvaraju ugodnu atmosferu, a sve to možete dizajnirati po vlastitom ukusu. Od starog ormara ili viška dasaka možete ručno izraditi natkrivenu klupu koja podsjeća na one tradicionalne primorske.

Šarene pelargonije u posudama i košarama, uparene s ukrasnim dodacima, ispunit će očekivanja, a one rezane, stavljene u vaze na polici ili u ručno rađen zidni izlog, daju dodatnu dozu čarolije.

Pelargonije su idealan izbor za sve koji sunčane ljetne dane radije provode opuštajući se umjesto u vrtlarenju. Ove biljke cvjetaju obilnije i dulje nego bilo koje drugo ljetno cvijeće te su iznenađujuće otporne i jednostavne za održavanje.

Dovoljno svjetla, redovito zalijevanje i puno hranjivih tvari sve je što je potrebno pelargonijama da nastave proizvoditi novo cvijeće od proljeća do jeseni.

No što se događa ako želite otići na nekoliko dana, a nema nikoga tko bi se brinuo o njima? Nećete imati problema! Budući da mogu pohraniti dovoljno vlage u svoje stabljike i lišće, lako mogu izdržati bez vode nekoliko dana. Naravno, redovito zalijevanje potiče stvaranje novih cvjetova.

Također, stavljanje pelargonija privremeno u hlad smanjuje njihovu potrebu za vodom. U slučaju duljeg izbivanja, a da pritom ne posjedujete automatski sustav za navodnjavanje, pelargonije možete orezati prije samog odlaska. Njihov će izgled privremeno trpjeti, no nakon nekog vremena izrast će i pružiti vam ljepotu kao i na samome početku.