dragocjeno vrijeme

Stručnjaci savjetuju: Godišnjeg odmora nemojte se odreći ni pod koju cijenu

  • Autor: E. Katana
  • Zadnja izmjena 22.07.2017 09:02
  • Objavljeno 22.07.2017 u 08:14
Znakovi umora koji se neprimijetno nagomilavaju nikako se ne smiju zanemariti.

Znakovi umora koji se neprimijetno nagomilavaju nikako se ne smiju zanemariti.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Vrijeme je godišnjih odmora kojima se svi veselimo, a jeste li ikad razmišljali o tome kako najbolje te dragocjene dane iskoristiti za kvalitetan odmor? Zapitali smo naše stručnjake zbog čega je godišnji odmor koji nestrpljivo čekamo križajući dane na kalendaru, toliko bitan

Dakako, nema boljeg lijeka za umor od godišnjeg odmora, a stručnjaci se slažu oko toga da se znakovi umora koji se neprimijetno nagomilavaju, nikako ne smiju zanemariti.

Umor smanjuje radnu produktivnost i negativno utječe na stav prema radu, a s obzirom na brzinu nastajanka postoji akutni i kronični odmor. Stoga je godišnji odmor vrlo bitan za zdravlje i duh te ga nikako ne bismo smjeli ne iskoristiti.

Kad smo umorni ponašamo se kao kad smo pod utjecajem alkohola

'S obzirom na vrstu rada, umor može biti psihička, kao posljedica intelektualnog rada, ili tjelesna pojava, kao posljedica fizičkog opterećenja pojedinih mišićnih skupina ili čitavog tijela (opći umor). Prve znakove umora često je teško objektivno utvrditi, a upravo je to važno za ona zanimanja u kojima je potrebna velika koncentracija. Zato se godišnjeg odmora nemojte odreći ni pod koju cijenu. Koristite ga racionalno kako se ne bi pretvorio u svoju suprotnost', objašnjava prim. dr. sc. Vlasta Dečković-Vukres, dr. med. specijalist medicine rada iz HZJZ-a.

Prof. psihologije Ljubica Uvodić-Vranić

Prof. psihologije Ljubica Uvodić-Vranić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema riječima naše ugledne psihologinje Ljubice Uvodić-Vranić, kad smo umorni ponašamo se kao kad smo pod utjecajem alkohola. 'Usporeniji smo, refleksi su nam usporeniji. Kod manjeg umora opada prvo kreativnost. Kako se umor poveća, opada kvaliteta rada, pa kad se još poveća umor, onda i kvantiteta rada opada i na kraju osoba uopće ne može raditi, oči se zatvaraju, glava klone na prsa i - mi spavamo', kaže prof. psihologije Uvodić-Vranić, dodajući kako bi idealno trajanje godišnjeg odmora trebalo biti tri tjedna.

Ovisno o tipu posla, razlikujemo aktivni i pasivni odmor

Ovisno o tipu posla, razlikujemo aktivni i pasivni odmor

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Skoro tjedan dana nam treba samo za to da se počnemo odmarati, priviknemo na novi ritam i ambijent', rekla je Uvodić-Vranić.

Aktivni i pasivni odmor

Ovisno o tipu posla koji objavljamo, postoje dva tipa odmora - aktivni i pasivni, a preporučuje se nakon svaka tri mjesca uzeti kraći odmor kako bi se napunile baterije.

Razlikuju se dva tipa odmora ovisno o tipu posla koji obavljamo tijekom godine. Pasivno odmaranje sastoji se od relativnog mirovanja i prekidanja aktivnosti (sjedenje, ležanje, spavanje), a takav je odmor koristan kod fizički teških poslova jer se na taj način najbolje odmaraju mišićne skupine koje su za vrijeme rada opterećene. 'Aktivni je odmor pogodan kod lakših poslova, a naročito nakon pretežno intelektualnog rada. Preporučuju se razgibavanje, šetnja, rekreacija', objasnila je dr. sc. Dečković-Vukres.

Dr Vlasta Dečković-Vukres

Dr Vlasta Dečković-Vukres

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

I psihologinja Uvodić-Vranić slaže se da je tijekom godišnjeg odmora bitno promijeniti vrstu aktivnosti ovisno o poslu kojim se bavimo.

'Ako za vrijeme radnog dijela godine puno stojimo, hodamo i radimo druge fizičke aktivnosti na otvorenom, dok ste na godišnjem najbolje je raditi različite psihičke aktivnosti koje nas vesele kao na primjer čitanje, pisanje, gledanje filmova, slušanje glazbe… Ako pak puno sjedimo, pišemo ili npr. gledamo filmove ili serije, trebali bismo što više boraviti na otvorenom i baviti se fizičkim aktivnostima. Ako često telefonirate, šaljete mailove ili SMS poruke, zašto ne biste za vrijeme odmora napisali starinsku razglednicu? I prije nego što idete na godišnji odmor, ostavite kod kuće materijale za posao koje ste željeli proučiti', savjetuje ova psihologinja.

Neki odmor ne mogu zamisliti bez neke dobre knjige.

Neki odmor ne mogu zamisliti bez neke dobre knjige.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

A što nakon završetka odmora

Depresivan osjećaj koji muči mnoge nakon povratka na posao, možemo izbjeći razvrstavanjem snimki s ljetovanja koje možemo poslije gledati u pauzama na poslu.

'Nakon odmora pospremite sve fotografije koje ste snimili dok ste se odmarali u doslovnom ili prenesenom smislu na posebno mjesto da ih možete pregledavati u pauzama kad počnete raditi. Na raspolaganju su nam i neke vježbe opuštanja', kaže Uvodić-Vranić.

  • +80
  • +77

Ljeto na plažama diljem Hrvatske

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!