izbjegnite suhoću

Stručnjaci savjetuju kako da baš svaki puta pripremite neodoljivo sočnu piletinu

23.03.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Kulinarski eksperti ističu kako, osim izbjegavanja predugog kuhanja, postoji nekoliko načina da vaša piletina baš svaki put ima neodoljivo sočan okus

Postizanje neodoljivo sočnog okusa piletine poprilično je težak zadatak jer ako je kuhate samo koju minutu prekratko, bit će gumenasta, dok ćete dužim kuhanjem dobiti iznimno suhe komade mesa.

Uzrok suhoće nalazi se u predugoj termičkoj obradi na visokim temperaturama uslijed koje dolazi do sužavanja proteina i izbacivanja prirodnih tekućina unutar mesa.

Kako bi to izbjegli, kuhari često pribježu rješenju mariniranja piletine, no ovaj postupak nerijetko produžuje vrijeme kuhanja te može dovesti do promjene teksture mesa nalik spužvi.

No, osim opreza s dužinom kuhanja i pokušaja mariniranja, stručnjaci za kulinarstvo donose nekoliko provjerenih opcija koje garantiraju željenu sočnost i aromatičnost pilećeg mesa!

Koristite prsa s kostima

Struktura pilećih kostiju služi kao izolator od prekuhavanja mesa, dok koža stvara barijeru uslijed koje prirodne tekućine ne izlaze tijekom kuhanja. Tako ćete si osigurati sočnost, a ako piletinu pripremate u pećnici, računajte i na primamljivu, zlatno smeđu hrskavu koricu koju možete dodatno začiniti za neodoljivo aromatičan okus.

Narežite piletinu na tanje komade

Problem s narezanim pilećem fileom nerijetko je u njegovoj neravnomjernosti. Jedan kraj često je znatno deblji od drugog koji je potpuno tanak pa je gotovo nemoguće postići jednako kvalitetno pripremljen čitav komad.

Stoga, pripazite na rezanje filea i pokušajte ga učiniti što tanjim jer će takav komad na tavi provesti manje vremena, a samim time će biti i manji rizik od pojave suhoće.

Ako na raspolaganju imate samo debele komade, možete ih prerezati po pola, čineći oblik leptira kojim ćete dobiti jedan veći, tanji komad mesa.

Paniranje stvara zaštitni sloj

Paniranje piletine neće samo po sebi učiniti piletinu sočnijom, ali će poslužiti kao sloj izolacije uslijed kojeg će sva tekućina ostati unutar mesa. Također, pohanjem panirane piletine značajno skraćujete vrijeme kuhanja, za razliku od pečenja u pećnici ili pripremom u loncu, pa će i rizik od suhoće biti znatno manji.

Poširanje piletine sprječava suhoću

Poširanje piletine tehnika u kojoj se namirnica stavi u lonac s malom količinom tekućine te se termički obrađuje na temperaturi od 60 do 80°C.

Preporuka kulinarskih majstora je da tanko narezani komad piletine, bez kostiju i kože, položite u tavu s malom količinom vode i poširate je desetak minuta pa maknete tavu s peći, poklopite i ostavite tako 15 do 20 minuta. Piletina je gotova kada nema tragova ružičaste boje ni na jednom unutrašnjem dijelu mesa.