MIRISNO I SKLISKO

Što vam sve treba za potpuni užitak pod tušem?

04.07.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Osim trenutačnog osvježenja, tuširanjem osiguravamo čistoću, no možemo li u tome i pretjerati? Zaronimo u problem!

Baš kao što je nepoželjan manjak higijenskih navika, ne preporučuje se ni pretjerivanje. Oko 50 posto žena i 30 posto muškaraca žali se na problem osjetljive kože. Kako su reakcije takve kože nepredvidive, katkad i obično tuširanje može biti uzrok nepodnošljivog peckanja. Neki od razloga burnih reakcija mogu se kriti u prečestom tuširanju, prerevnom 'struganju' kože, u neprimjerenim sastojcima preparata za njegu tijela ili u pretvrdoj vodi.

Osobama s osjetljivom kožom preporučuje se upotreba preparata koji će uspostaviti ravnotežu hidrolipidnog sloja narušenog tuširanjem, poput hranjivih ulja i preparata na bazi prirodnih sastojaka. Osobe suhe i osjetljive kože trebale bi se posavjetovati s dermatologom smiju li uopće i koliko često vršiti piling.

Potpis slike..

Uz paste za zube i sapune, tuš-kupke pripadaju osnovnim higijenskim potrepštinama pa ih često uzimamo zdravo za gotovo. No ako sadrže prirodne sastojke ili su namijenjene za njegu osjetljive kože, osiguravaju nam mnogo više od temeljne higijene.

Za početak, većinu kozmetičkih preparata biramo na osnovi mirisa. Bili toga svjesni ili ne, takvim se odabirom zapravo utječemo aromaterapiji, jednom od najstarijih oblika prirodnog liječenja tijela i duše. Esencije ekstrahirane iz biljaka potiču fiziološke i psihološke promjene tako što svojim mirisom stimuliraju olfaktorne receptore u nosu, koji pak šalje poruku limbičkom sustavu, dijelu mozga koji je zadužen i za samoizlječenje.

Otuširamo li se kupkom obogaćenom esencijalnim uljima ili, još bolje, ako umasiramo hidratantni losion ili njegujuće ulje, nakon pola sata blagotvorne će esencije ući u krvotok. Takav 'tretman' blagotvorno djeluje na kožu i oslobađa nas od stresa.