u stanju opuštenosti

Što učiniti kada vam pjesma opsesivno 'uđe u uho' i zašto se to događa?

05.04.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Znanstvenici su detektirali pojam 'neželjenog zamišljanja glazbe' i pojasnili kako do njega dolazi te kako ga se osloboditi

Vjerojatno vam se više nego jednom dogodilo da čujete neku pjesmu i nikako je ne možete 'izbaciti iz glave'. Ovaj fenomen zainteresirao je znanstvenike koji su pronašli uzrok, ali i način na koji se možete osloboditi ove česte pojave.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta New South Wales detektirali su pojavu tzv. neželjenog zamišljanja glazbe koja se najčešće događa u trenucima kada se osjećamo opušteno te nam misli 'odlutaju'.

Proučavanjem pjesama koje se najčešće nađu na toj listi, uočili su jedan zanimljiv uzorak. Naime, radi se o pjesmama s prepoznatljivom melodijom i tekstom koji se učestalo ponavlja zbog čega ga mozak počne uočavati kao nešto vrijedno pamćenja.

  • +18
Lady Gaga Izvor: Profimedia / Autor: JOHN SALANGSANG / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / USA TODAY NETWORK / DDP USA / PROFIMEDIA

'Najviše istraživanja koje se bavi ovom temom proučava riječi koje nam 'zapnu za uho', no ono što smo mi uočili jest da je ključ u učestalosti ponavljanja, a najveći utjecaj imaju prateći vokali', rekao je autor studije profesor Emery Schubert pa dodao:

'Zaključak je da riječi pjesme uopće nisu bitnu, već učestalost njihovog ponavljanja kao i ponavljanja iste melodije više puta tijekom trajanja pjesme.'

No, ponavljanje riječi nije jedini čimbenik zbog koje vam se teško osloboditi neke pjesme koja vas 'opsjeda'. Naime, ovo istraživanje pokazalo je kako je važan faktor i koliko često čujete pjesmu, koliko poznajete glazbu te nalazite li se u stanju slabije pozornosti.

  • +7
Kylie Minogue Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Radi se o stanju u kojem vam um odluta. To znači da ste opušteni i da niste fokusirani na okruženje u kojem se nalazite. Upravo to je stanje u kojem će vas najlakše 'opsjednuti' neka pjesma', dodaje Schubert i pojašnjava kako se osloboditi ove pojave:

'Ono što možete napraviti jest završiti pjesmu u mislima, svjesno početi razmišljati o nekoj drugoj glazbi ili prestati razmišljati o riječima i sjećanjima koja povezujete s tom pjesmom.'

Ako ste se pitali koje su to pjesme koje nam se najčešće usjeku u sjećanje, istraživanje je pokazalo kako se radi o 'Bad Romance' Lady Gage, 'Somebody That I Used to Know' Gotyea te Queenovoj 'Bohemian Rhapsody' i 'Can’t Get You Out of My Head' koju izvodi Kylie Minogue.