OZBILJNO UPOZORENJE

Što trebate znati o proizvodima za samotamnjenje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.06.2012 11:52
  • Objavljeno 13.06.2012 u 11:52
žena sunčanje

žena sunčanje

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Sprejeve za samotamnjenje mnogi koriste kao sigurniju alternativu sunčanju i solarijima. No stiže ozbiljno upozorenje: raspršivači za samotamnjenje mogu prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući karcinom

Oni koji žele brončani sjaj kože bez izlaganja štetnim zračenjima potencijalno su ugroženi od udisanja glavnog sastojka u sprejevima. Tvar, poznata kao dihidroksiaceton (DHA), ulazi u pluća, a zatim se apsorbira u krvotok gdje može

oštetiti DNA stanica i izazvati tumore. Znanstvenici tvrde da ovaj kemijski spoj može pogoršati napadaje astme, kao i druge plućne probleme, kao što su emfizem i kroničnu opstruktivnu bolest pluća.

Stotine salona otvoreno je u Velikoj Britaniji otkako je samotamnjenje sprejem postalo popularno osamdesetih, a Daily Mail piše kako je ta industrija danas vrijedna više od 100 milijuna funti. No osoblje salona često ne pruža klijentima potrebnu zaštitu koja propisuje naočale i zaštitne maske koje trebaju spriječiti da potencijalno štetne kemikalije uđu u oči ili pluća

Iako nisu provedena ispitivanja na ljudima koja bi dokazala da su raspršivači za samotamnjenje štetni ili kancerogeni, američki znanstvenici izražavaju zabrinutost nakon laboratorijskih testova. Dr. Lynn Goldman, dekan Škole javnog zdravlja i zdravstvenih usluga na Sveučilištu George Washington u Washingtonu, kaže kako tvar u raspršivačima ima potencijal da dovede do mutacija ili promjene DNA u živim stanicama, što je ozbiljan problem koji treba dalje istražiti.

'Ne zabrinjava toliko reakcija koja potiče tamnjenje kože, nego reakcije koje se mogu pojaviti dublje u živim stanicama, a koje zatim mogu promijeniti DNA, uzrokujući mutacije. Zabrinjava nas potencijal kemikalije koji ima u razvoju raka pluća.'

I dr. Rey Panettieri, profesor pulmologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Pennsylvaniji zabrinut je zbog potencijalnog utjecaja te kemikalije na taj organ. 'Pluća imaju veliku površinu, tako da ovaj spoj lako dospijeva u stanice. Nije dokazano da ova nije kemikalija nije štetna. Vjerojatno nisu ugrožene osobe koje se povremeno podvrgavaju takvom tretmanu, primjerice jednom mjesečno.' No vjeruje da tretman nije bezazlen za one koji često posjećuju salone te za osoblje koje u njima radi.
'Potencijalno ta kemikalija može dovesti do raka te pogoršanja astme ili kronične opstruktivne bolesti pluća.' Novu zabrinutost stručnjaka prva je objavila američka TV mreža ABC News.

Što trebate znati o sprejevima za samotamnjenje?

1. Postoji li rizik prilikom samotamnjenja kod kuće?
Ne, zdravstvene stručnjake zabrinjava DHA, kemijski spoj u sredstvima za samotamnjenje samo u slučaju njegove apsorpcije u živim stanicama očiju, usana i pluća. Losioni i kreme sigurni za samotamnjenje sigurni su kada se primjenjuju na vanjskim stanicama kože i kada se izbjegava rizik da DHA uđe u krvotok.

2. Zašto je dopušteno korištenje sprejeva za samotamnjenje ako uporabu nije odobrila FDA?

DHA, aditiv koji potamnjuje kožu, odobrila je FDA 1970., ali samo za vanjsku upotrebu. U to vrijeme sprejevi nisu korišteni. Iako je sama kemikalija odobrena, njezina uporaba u metodom raspršivanja nije, budući da podaci o sigurnosti ove specifične uporabe nisu prijavljeni za evaluaciju FDA.

3. Ako sam samo jednom bila na takvom tretmanu, jesam li u opasnosti?
Medicinski stručnjaci vjeruju da je rizik od jednog ili dva tretmana dovoljno nizak te da ne može imati i utjecaj na zdravlje. Međutim, postoji zabrinutost za one koji redovito koriste ovu tretmane.

4. Koji se koraci mogu poduzeti kako bi se smanjio rizik prilikom korištenja sprejeva za samotamnjenje?
FDA preporučuje da ljudi nose zaštitno rublje te zaštitne naočale i maske kako bi se smanjio rizik od unosa kemikalija u tijelo, savjetuje Daily Mail.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!