UPOMOĆ, IZLUĐUJU ME!

Što tinejdžerima najviše smeta kod staraca?

08.12.2010 u 22:46

Bionic
Reading

Starci su tu da nam pomognu i vode nas kroz život. No, njihova prisutnost nerijetko je izvor velikog stresa kod tinejdžera. A još kada se umiješaju podivljali hormoni, akne i brčići... Ajoj, stvari lako mogu izmaknuti kontroli

Ulaze bez kucanja

Svatko treba svoj kutak, svoj mir, svoja četiri zida. Mama ulazi bez kucanja, tata rukne na vrata i čini ti se kao da je potres. Eh, svi smo to prošli! Pokušaj im objasniti da je tvoja soba ili tvoj kutak u kući samo tvoj i, kada ulaze unutra, neka pokucaju i pričekaju dok im ne kažeš da mogu ući. No, pozor – isto se ponašaj i ti kad ulaziš u njihovu sobu! Poštovanje rađa poštovanje!

Dobra fora je i da na vrata nalijepiš velika slova: 'Prije ulaska pokucaj!' ili nešto slično. Ako u početku ne shvate, nemoj klonuti duhom, s vremenom će se naviknuti. Svima treba vremena za usvajanje novih navika.

Ne slušaju

Mnogi tinejdžeri žele sve ili gotovo sve povjeriti roditeljima, posebice kada ih nešto muči, ali često ih u toj nakani zaustavi stalna roditeljska kritika i prigovaranje. Slušanje je vještina koja je danas gotovo izumrla. Ipak, ne treba odustati. Promatraj starce i nađi pogodan trenutak za razgovor. Gledaj izraz njihovih lica i govor tijela jer se većina komunikacije sastoji upravo od takve, neverbalne.

Ne žele da imam dečka/curu

Ah, roditeljima su djeca uvijek baš to – djeca. I teško im je prihvatiti da njihova mala princeza ili mali princ odjednom želi imati dečka ili curu i s njime se cmokati u mraku parka. Srećom, većina roditelja shvati da je ovo itekako normalno, štoviše poželjno za normalan razvoj njihovog tinejdžera. Imaš li roditelje koji ti zabranjuju ljubavnu vezu, probaj s njima razgovarati. Oboružaj se svim mogućim informacijama s interneta i iz knjižnice. Argumenti su bitni i nemoj da ti ih uzmanjka. Navedi ih da shvate da ćeš kad-tad imati dečka/curu, pa makar se morao/la skrivati od njih. Bitno je da ti vjeruju, a tada će sve ostalo doći samo po sebi. Stoga, ako želiš da ti vjeruju u ljubavnoj vezi, onda ih nemoj iznevjeriti u drugim životnim poljima – pomoć u kući, ocjene u školi i slično.

Zanovijetaju zbog loše ocjene

Inače si solidan/na učenik/ca, ali, eto, zalomila ti se neka jedinica ili dvojka i sada su starci u frci. Odmah misle da si zaljubljen/a i zato popuštaš u školi ili si se počeo/la drogirati i piti. Svi smo prije ili kasnije prošli kroz ovo, pa čak i učenici koji inače imaju lošije ocjene. Starcima probaj objasniti da ne paničare i da ćeš popraviti ocjenu čim ti se ukaže prilika. Možda je sve jednostavno bio splet okolnosti, osim toga, i sam/a znaš što je bilo. Ipak – nikada nemoj lagati jer se tada vaše povjerenje može ozbiljno narušiti, a to nikako ne želiš!

Ne žele pričati o seksu

Kod nas je, nažalost, seks često tabu tema. Iako na televiziji ima toliko reklama, filmova i serija sa scenama seksa, kada dođe do ozbiljnog razgovora o seksu, tada bi velika većina roditelja dobila – čistu jedinicu! No, ipak je najbolji razgovor o seksu onaj s roditeljima ili s drugom bliskom osobom koja je starija od tebe. Iskustvo ipak najviše znači.

Dakle, ne žele li već oni sami pokrenuti ovaj razgovor, kada uhvatiš zgodan trenutak, iznenadi ih pitanjima o seksu. To može biti kada su oni prvi put doživjeli seksualno iskustvo, kada su se prvi puta poljubili, što misle o kondomima i slično. Ako ti upute unezvjeren pogled, nemoj odustati. Reci im da se želiš odgovorno ponašati, a to sigurno žele i oni, i u čemu je zapravo tolika frka. Već i vrapci znaju da ni tebe ni ikoga drugoga nije donijela – roda.

Mijenjaju izjave

Jedan dan ti kažu: 'Imaš 17, ponašaj se kao odrastao čovjek', a već drugi: 'Nisi dovoljno star/a za to, još si dijete!' Pa dakle, starci, skulirajte se malo! Spomeni im ove situacije i pitaj kako jedan dan očekuju da budeš odrastao, a drugi dan da budeš samo klinac. Reci da i oni moraju biti dosljedni želiš li i ti biti dosljedan/na. Vjeruj, zapanjit će ih razina ozbiljnosti i zrelosti kad im se ovako obratiš. Opet se sjeti – sve je u argumentima.

Ne vjeruju mi

Starci sumnjaju da se drogiraš, ali ti si daleko od toga. Ipak, oni ti i dalje ne vjeruju. Reci im da ti je već dosta tog nepovjerenja i predloži da te odvedu liječniku na testiranje.

Dakako, nepovjerenje može biti i zbog mnogo drugih stvari – alkohol, cigarete, cura/dečko. Dok u nekim situacijama liječnički pregled itekako može tvoje starce riješiti sumnji, u drugim situacijama morat ćeš se jače potruditi. Primjerice, ako imaš prijatelje kojima tvoji starci ne vjeruju jer im djeluju 'sumnjivo, drogeraški, agresivno' i tko zna kako sve ne, morat ćeš pokušati pomiriti ta dva svijeta. Primjerice, pozovi frendove kod sebe da ih starci upoznaju i provedite sat-dva zajedno. Vrlo vjerojatno će starci shvatiti da su se zapravo brinuli bez razloga.