SAVRŠEN ZA SVAKO JELO

Što svakako trebate znati o češnjaku

22.08.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Sada je vrhunac sezone češnjaka, a osim što je idealan za mnoga jela, ima puno zdravstvenih beneficija. Evo zašto je koristan, kako ga birati i čuvati

Kada kupujete češnjak birajte glavice koje na dodir imaju čvrste režnjeve. Ako dobro odaberete i čuvate u prozračnom prostoru, trajat će do četiri mjeseca

Želite li pripremiti češnjak da ga imate pri ruci za kuhanje kroz radne dane u tjednu, ogulite ga i spremite u čvrsto zatvorenu posudu pa stavite u hladnjak. Zadržat će svježinu, a ručak će biti još brže gotov. Ako slučajno imate češnjak pohranjen u ulju, staklenka svakako mora biti u hladnjaku.

Što više sjeckate ili drobite češnjak, njegov će okus biti intenzivniji.

Kada vam češnjak jednom zagori, nažalost, nema mu pomoći jer ništa ne može izvući gorčinu iz njega.

Češnjak zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete. No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga možete kuhati i termički obrađivati kako želite.

Svježi češnjak je vrlo opor. Okus možete ublažiti ako ga pečete 40 do 45 minuta na 350 stupnjeva ili pirjate na ulju 30 do 35 minuta. Rezultat će biti slatkast, blagi okus. Ako ga prijate u ulju, poslije sve zajedno pohranite u hladnjak.

Vjerojatno ste znali da je češnjak izvrstan u borbi protiv prehlada i viroza, ali ima i druge zdravstvene beneficije zahvaljujući sastojku alicinu. Inače sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Mnoge studije pokazale su da češnjak pomaže u prevenciji nekoliko kancerogenih bolesti poput raka pluća, želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače. Češnjak štiti i srce odnosno snižava loš kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar.