Tradicija i običaji

Što se jede u svijetu za blagdane

29.12.2017 u 10:08

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se za blagdane jedu purica i mlinci ili odojak, a u drugi krajevi svijeta imaju posve drugačije običaje. Ovo su neki od njih

Tradicije diljem svijeta, pogotovo one blagdanske, mogu se razlikovati kao nebo i zemlja, uvjetovane kulturom u kojoj su nastale. No jedna stvar koja je zajednička svim običajima diljem svijeta je - dobro se najesti.

Od purice s mlincima kod nas do sleđa u krznu na sjeveru Europe, plata je uistinu šarolika, no postoji još jedna zajednička nota svakog jela: svi imaju poseban obiteljski recept koji su naučili od svojih baka. Zato ovih sedam jela uzmite sa zrnom soli jer sigurno postoji bakina verzija koja je puno bolja.

Arroz con gandules - Puerto Rico

Riža s graškom i svinjetinom se ne čini kao izrazito egzotično jelo, no u Puerto Ricu ima poseban zaokret u začinima. Kao temelj se koristi sofrito: mješavina paprike, češnjaka, luka, sitno isjeckanog aromatičkog bilja i rajčica dinstanih na maslinovom ulju. Na to se dodaje popularna mješavina začina u latinskoj Americi adobo i sve se kuha u kotlu.

Gozba od sedam riba - Italija

Više razvikano kao jelo talijanskih migranata koji drže do tradicije, gozba od sedam riba je sve što ime jela govori. U obrok idu razne kombinacije tradicionalnih ribljih jela poput punjenih lignji i škampi na buzaru do malo egzotičnijih jela poput paklenog jastoga (ljuti jastog u umaku od rajčice). Za naše područje idealno jer su nam riblja jela prilično slična, samo odaberemo kombinacije koje nam se sviđaju.

Hallacas - Venezuela

Latinoamerička verzija sarmi. U listove kukuruza ili trputca motaju u začinjeno kukuruzno tijesto u koje je već zamotana mješavina mesa, papričica, kapara, korijandra i grožđica, te se sve skupa kuha u slanoj vodi. Kombinacije mesa ovise o 'bakinom' receptu, a može biti perad, svinjetina, teletina i dosta često, neovisno o ostalim vrstama mesa, slanina.

Doro Wot - Etiopija

Piletina marinirana u limunu i pečena s jajima u karameliziranom luku, niter kibbeh maslacu (rastopljeni maslac začinjen tamjanom, kuminom, kardamomom i osušenim koseretom ili origanom), sjeckanim đumbirom i bebere mješavinom začina (čili, đumbir, bosiljak, pjeskavica, papar i rutvica), te servirana uz tradicionalni injera kruh sačinjen od mješavine brašna od ječma, tefa i pšenice.

Porkkanalaatiko - Finska

Možda nam se jezik zapetlja kada izgovaramo naziv popularnog božićnog jela u Finskoj, ali će svakako uživati jednom kada ga okusi. Složenac od mrkve, riže, jaja, vrhnja, muškatnog oraščića i prhkog tijesta može služiti kao glavno jelo ili kao desert, ovisno koliko ga zasladite, a mnogi ga uspoređuju s musakom od slatkog krumpira.

Bibingka - Filipini

Filipini imaju veliku i stabilnu zajednicu katolika, štoviše treća su katolička država po veličini u svijetu i uz Istočni Timor jedina većinski kršćanska država u Aziji. Zato nije čudno da njihovi blagdanski objedi imaju jak utjecaj azijske kuhinje. Jedno od najpopularnijih jela je bibingka, kolač od rižinog brašna, jaja, kokosa i kokosovog mlijeka, te kravljeg sira.

Akoho sy voania - Madagaskar

U nekadašnjoj francuskoj koloniji velik broj popularnih obroka su fusion jela koja spajaju kuhinju autohtonih naroda s francuskom. Jedno od tih jela je akoho sy voania, varivo od piletine marinirane u ljutim papričicama i limunovom soku s kokosovim mlijekom, đumbirom, rajčicama i rižom.

Neka jela nam zvuče odlično, za neka...je pitanje ukusa, ali sva su svakako inspiracija da malo začinimo neke dijelove blagdanskog menija. Ako i niste skloni istraživanju dalekih kuhinja, nitko ne može zamjeriti uz toliko ukusnih varijanti po Hrvatskim regijama. Mi vam, u svakom slučaju, želimo dobar tek i sve najbolje!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.