ZERO WASTE RADIONICA

Što s ostacima hrane otkriva chef Marin Medak

27.12.2023 u 10:12

Bionic
Reading

​​​​​​​Svratite u srijedu, 27. prosinca od 17 h do glazbenog Slatkom Zrinjevcu i poslušajte obilje korisnih savjeta kako ne baciti višak s blagdanskog stola

Ostalo vam je kuhanog mesa - pripremite osvježavajuću salatu

Meso koje vam je ostalo od juhe od dana ranije narežite na kockice, dodajte svježe krastavce, cherry rajčice, rikolu ili lisnatu salatu. Sve skupa promiješajte te začinite jogurtom, paprom, solju i svježim peršinom.

Od ostataka pečene piletine - ukusna salata

Od ostataka piletine pripremite ukusnu salatu. Natrgajte piletinu na sitne komade, dodajte cherry rajčice i luk. Dodajte skuhani ječam (ili rižu, bulgur…), sve pomiješajte i po želji začinite.

Od rižota do paniranih kuglica

Oblikujte smjesu u kuglice, ispanirajte koristeći brašno, jaja i krušne mrvice te pecite u dubokom ulju. Jelo poslužite uz umak po volji, a najbolje će „pasati“ uz osvježavajuće bijele umake na bazi grčkog jogurta ili vrhnja, uz malo peršina, vlasca ili kopra.

Prezrelo voće, za par minuta postaje ukusan desert!

Prezrelo voće narežite na kockice, ispecite u tavi na maslacu i dodajte mu med, cimet i anis. Poslužite uz sladoled ili kao namaz s kruhom i maslacem.

Od oguljenih kora od voća i povrća napravite ukusan čips!

Operite povrće prije guljenja, a ostatke guljenja dobro posušite, popržite u dubokom ulju i začinite solju i paprikom. Pozovite goste na druženje i razmijenite ideje kako kreativno iskoristiti ostatke od povrća kojima doista nije mjesto u bio otpadu.