zdrave grickalice

Kako ne pojesti 'tonu' šećera za blagdane? Uz ove trikove smanjit ćete suvišne kalorije

26.12.2023 u 12:25

Bionic
Reading

I dok je velikoj količini ukusnih kolača i raznih blagdanskih delikatesa teško odoljeti, ono što možete učiniti da pojedete manje količine jest priprema zdravih grickalica koje će vas zasititi bez unosa dodatnih kalorija

Iako je Božić prilika za opuštanje i druženje u ugodnoj atmosferi, nema sumnje da ovo doba donosi i povećane razine stresa zbog puno obaveza, planiranja i zadataka koje vrijedi obaviti prije početka blagdana.

Tijelo zbog toga proizvodi veće razine kortizola, hormona stresa, što može uzrokovati osjećaje tjeskobe i nervoze. A to nas, kao što mnogi od nas dobro znaju, vodi u žudnju za slanom, masnom i slatkom hranom.

Dodatan problem stvara činjenica da za vrijeme blagdana sve obiluje upravo takvom hranom, a zdravih opcija možemo pronaći u gotovo neznatnim količinama. Uz to se povećava proizvodnja grelina, hormona gladi koji stimulira apetit.

'Nema apsolutno ničeg lošeg u tome da se počastite tijekom praznika. Vrijeme je za jelo, piće i zabavu, ali - umjereno. Ponekad nas velika zaposlenost, stres i umor mogu navesti da jedemo ono što ne bismo trebali, poput slanih i slatkih grickalica', kaže Lola Biggs, dijetetičarka, za Vogue.

Biggs tvrdi da je ključ pronalazak ravnoteže i prevencija 'trpanja' slatkišima tako da povećane razine kortizola i grelina dočekamo spremni - zdravim grickalicama.

Pripremite svoje slastice

Ako imate žudnju za slatkim, unaprijed pripremljeni međuobrok puno je bolji od kolača i raznih slanih grickalica.

Hrana s visokim udjelom šećera uzrokuje oslobađanje kortizola, što povećava razinu stresa i tjeskobe. Kako biste zadovoljili želju za slatkim, a da pritom ne pojačate neugodne emocije, Biggs preporučuje da napravite domaće snjegoviće od datulja i oraha, koji ne samo da su ukusni i vrlo 'božićni', već pomažu održati živčani sustav zdravim.

'Ovi okrugli zalogaji su zdravi i izazivaju veliku ovisnost. Jednostavno zgnječite sušeno voće, orašaste plodove, sjemenke, datulje bez koštica i kvalitetan maslac od orašastih plodova dok ne dobijete ljepljivu teksturu. Zatim rukama oblikujte kuglice, ostavite ih da odstoje 20 minuta u hladnjaku i obložite naribanim i tostiranim kokosom', objašnjava.

Dok su datulje prirodno slatke, bogate vlaknima i bolje od prerađenih zaslađivača u sprječavanju skokova šećera u krvi, kokos je bogat antioksidantima - vrlo poželjnima u ovo doba.

Jedite grožđice i orašaste plodove (ali na drugačiji način)

Orasi i sušeno voće uvijek su dobar međuobrok, ali mnoge gotove mješavine sadrže puno soli i šećera, pretvarajući navodno zdravu opciju u poslasticu koju treba izbjegavati.

Srećom, pripremanje mješavine s orašastim plodovima vrlo je jednostavno i također vam jamči da uključuje samo ono što volite, i to bez suvišnih dodataka.

'Orašasti plodovi sadrže vlakna i bjelančevine, kao i hranjive tvari koje pomažu ublažiti stres, poput željeza i nekih vitamina B. Samo morate paziti da ih kupujete bez soli. Sjemenke bundeve, primjerice, bogate su magnezijem, elementom važnim za zdravlje živčanog sustava', kaže Biggs.

Ako želite dodati nešto slatko u mješavinu, sušeno voće je dobra opcija, ali budite oprezni s količinom jer sadrži puno prirodnog šećera i više kalorija od svježeg voća.

Smokve i suhe šljive dobra su nadopuna jer sadrže puno vlakana koja su korisna za zdravlje crijeva, a time i za zdravlje mozga. Ako volite čokoladu, samo naprijed, ali birajte tamnu čokoladu bogatu antioksidantima jer oni mogu pomoći u smanjenju hormona stresa u tijelu', dodaje Biggs.

Nemojte prestati jesti povrće

Ako je jedino povrće koje jedete tijekom blagdana ono koje stavite na tanjur za Božić, možda je vrijeme da preispitate svoj stav. Primjerice, čips od kelja odlična je opcija jer kombinira sve nutritivne prednosti povrća s ukusnom hrskavošću čipsa.

Ovaj čips ne samo da izaziva ovisnost, već je i vrlo zdrava užina. Ako se osjećate posebno umorno, zeleno lisnato povrće potaknut će vam proizvodnju stabilizatora raspoloženja kao što su dopamin i serotonin te vam pomoći podići raspoloženje.

Da biste ih napravili, potrebni vam listovi kelja, premazani s malo maslinovog ulja i posipani prstohvatom soli. Zatim ih zapecite u pećnici ili pržite dok ne postanu hrskavi.

Ako vam se lisnato povrće ne sviđa, postoji mnogo alternativa jer istu stvar možete učiniti s ciklom i batatom.

Ušećerene bademe zamijenite slanutkom

Ušećereni bademi su u mnogim kućanstvima tipična grickalica za Božić, no pretjerana konzumacija soli i šećera izravno je povezana s povećanjem razine stresa. Dobra alternativa? Slanutak. Ne samo da je izvrstan izvor biljnih proteina, već može pomoći smanjiti razine kortizola.

Slanutak je pun vitamina i minerala koji pomažu u borbi protiv stresa, poput cinka, mangana, kalija, magnezija, selena i vitamina B, a bogati su i L-triptofanom, objašnjava Biggs.

'Morate natjerati svoje tijelo da proizvodi neurotransmitere koji reguliraju raspoloženje. Slanutak je odlična opcija, a ako vam se čini malo bljutav, pripremite ga u pećnici s malo maslinova ulja i začina - osobno volim dodati dimljenu papriku i kumin', predlaže Biggs.

Borovnice s grčkim jogurtom - međuobrok iz snova

Istraživanja pokazuju da vitamin C može pomoći u smanjenju razine kortizola, stoga je vrlo poželjno jesti voće bogato ovim vitaminom tijekom blagdana.

Agrumi, jagode, kao i nasjeckana paprika, dobra su opcija u salatama ako u potpunosti želite izbjeći dodatan unos šećera.

'Borovnice su bogate antioksidativnim flavonoidima sa snažnim protuupalnim učincima i neuroprotektorima. Izvrsne su za cjelokupno zdravlje, ali se također pokazalo da pomažu u borbi protiv upale izazvane kortizolom. Dodajte šaku borovnica svom grčkom jogurtu, s posipom od orašastih plodova - tako ćete imati brz, ukusan i zdrav međuobrok', zaključuje Biggs.