žgaravica, nadutost...

Najeli ste se i sad ne možete ni 'disati'? Evo što pomaže kod problema s probavom

25.12.2023 u 16:41

Bionic
Reading

S obzirom na to da se na blagdanskom stolu nalazi velik broj doslovno neodoljivih jela, važno je znati kako si olakšati kasnije tegobe kao što su žgaravica, zatvor ili nadutost

Uživanje u blagodatima blagdanskog stola stvara nam trenutni osjećaj sreće i zadovoljstva, no jedenje hrane bogate šećerom i škrobom te unošenje većih količina alkohola kasnije može uzrokovati probavne smetnje, nadutost i malaksalost.

'Ovo je doba godine kada smo malo popustljiviji u prehrani nego inače i zbog toga bi se naš probavni sustav nalazi pod većim pritiskom pa dolazi do osjećaja umora' kaže nutricionistica Lucy Miller i dodaje:

'Zdrava probava oslanja se na pravu ravnotežu probavnih enzima za razgradnju proteina, ugljikohidrata i masti koje konzumiramo. Kada jedete vrlo obilne obroke i više poslastica nego inače, pomozite si tako da potaknete te enzime konzumiranjem odgovarajućih namirnica.'

Nutricionistica je navela namirnice koje ne samo da sadrže prirodne probavne enzime, već imaju i bezbroj drugih zdravstvenih prednosti pa će vam pomoći da se osjećate malo energičnije tijekom praznika.

Sirovi med

Med je klasični domaći lijek koji se stoljećima koristi na mnogo različitih načina. Pomaže u ublažavanju gastrointestinalnih problema jer je bogat enzimima te djeluje protuupalno, a ima i antimikrobna svojstva te obiluje antioksidansima i mikronutrijentima.

No, tako će djelovati samo ako ga jedete sirovog - odnosno ne izlažete ga visokim temperaturama (kao što je pečenje u kolačima ili dodavanje u vrući čaj). Jedino med koji nije bio podvrgnut nikakvoj toplinskoj obradi zadržava sve svoje enzime, vitamine, minerale.

Avokado

Osim što je poznat kao zdrav izvor masnoća, avokado je bogat kalcijem, kalijem i vlaknima koji pomažu potaknuti zdravu probavu te usporavaju apsorpciju ugljikohidrata.

Ako se konzumira tijekom obroka (oko 80 g dnevno), može pomoći u održavanju razine šećera i kolesterola u krvi. Nadalje, prema nekim istraživanjima, dnevna konzumacija avokada može pomoći u stvaranju 'sretnih' crijeva, potičući njihov pravilan rad.

Mango i ananas

Mango je bogat vlaknima pa potiče probavu, ali i sadrži spojeve amilaze koji mogu pomoći otapanju hrane u želucu te tako dodatno olakšati tešku i usporenu probavu. Uz njega konzumirajte i ananas koji sadrži kombinaciju enzima koji omogućuju brzo probavljanje proteina.

Banana

Banana također sadrži topivo vlakno pod nazivom pektin koji normalizira rad crijeva tako što djeluje kao prebiotik, hraneći dobre bakterije i potičući njihov rast i aktivnost.

Također, visok sadržaj kalija i magnezija pomaže poboljšati zdravlja probavnih bakterija, smanjivanju upala u tijelu te održavanju ravnoteže tekućina u tijelu.

Kefir

Kefir, inače podrijetlom s Kavkaza, pripremljen je od svježeg fermentiranog ovčjeg, kozjeg ili kravljeg mlijeka te je izvrstan proizvod za poboljšanje rada crijeva jer sadrži milijune probiotika.

Lako ga je dodati u prehranu i iznimno je svestran pa ga možete koristiti kao zamjenu za jogurt u smoothiejima, nadjevima ili dresinzima za salatu.

Kiseli kupus

Kiseli kupus bogat je vitaminima, mineralnim solima i aminokiselinama, što ga čini snažnim saveznikom za dobrobit crijeva jer potiče probavu i jača crijevnu floru. Zahvaljujući mliječnoj kiselini koju sadrži, kiseli kupus je zapravo svojevrsni prirodni probiotik, a k tome je i sezonska namirnica.

Jabučni ocat

Još jedna namirnica koja obiluje antimikrobnim sastojcima jest jabučni ocat. Sadrži octenu kiselinu, bakterije mliječne kiseline i vitamine B što ga čini korisnim probiotikom za zdravlje crijeva.

Njegova prirodna kiselost može pomoći u razgradnji hrane u želucu, a možete ga piti samostalno ili kao dodatak u prehrani. Najveća prednost njegove konzumacije jest ubrzan metabolizam i ublažene probavne smetnje kao što su nadutost ili zatvor, a pomaže i kod žgaravice.

Za kraj, ako ste pojeli previše, važno je povećati hidrataciju i piti puno vode jer to omogućuje jetri i bubrezima da olakšaju eliminaciju otpadnih tvari. Također, povišen unos vode, koja ne sadrži kalorije, pomoći će eliminirati toksine te potaknuti osjećaj sitosti, pomažući u izbjegavanju prejedanja.

U slučaju usporene probave, odgovarajuća količina vode uz obroke može pogodovati djelovanju želučanih sokova: idealna doza je 1-2 čaše vode po obroku.