PRVA POMOĆ

Što raditi kad koža lica burno reagira na novi kozmetički proizvod

25.07.2020 u 23:20

Bionic
Reading

Nanijeli ste novi proizvod na lice i imate što vidjeti – koža je burno reagirala i ne znate što napraviti? Donosimo mali vodič koji će poslužiti kao prva pomoć u takvim situacijama i smiriti crvenilo, prištiće i iritacije

Mislili ste da će lice blistati, biti nahranjeno, zategnuto i hidrirano, baš onako kao što obećava proizvod koji ste kupili, no završili ste u suzama kad ste vidjeli koliko vam je lice iziritirano. Niste jedini, svakom se to dogodilo, barem jednom i za takve situacije postoji jednostavno rješenje pa nema smisla paničariti. Uz malo strpljenja i dermatoloških savjeta i to ćete riješiti.

Kako se riješiti urtikarije

Ako ste nakon nanošenja novog beauty proizvoda završili s urtikarijom na licu (poznatom i pod nazivom koprivnjača) to znači da imati posla s alergijskom reakcijom na nešto u formuli proizvoda. Urtikarija se obično javlja nakon što smo unijeli lijekovima, hranom ili suplementima nešto što izaziva reakciju ili zato što koža dolazi u kontakt s alergenom koji uzrokuje sličan odgovor. Ako se ona javlja zbog kozmetičkog proizvoda, onda je urtikarija ograničena na područje na koji smo ga nanijeli ili oko njega.

Što onda raditi? Prvo trebate što prije ukloniti proizvod s lica. Dermatolozi savjetuju da ga uklonite vodom sobne temperature. Nemojte koristiti pretoplu vodu ili agresivno trljati, a nikako nemojte šminkom pokušavati prekriti to područje. Bilo bi dobro popiti antihistaminik jer će spriječiti otpuštanje histamina iz upaljenih stanica na urtikariji i tako smanjiti nateknutost, crvenilo i svrbež. No ako osjetite ozbiljne simptome poput problema s disanjem, naticanja jezika ili grla svakako odmah potražite liječniku pomoć.

Kako smiriti crvenilo na koži

Stavili ste novu masku za lice, a kad ste je skinuli imali ste što vidjeti – lice je crveno kao da ste izgorjeli na suncu. Pitate se u čemu je problem? Uzrok crvenilu može biti bilo koji od sastojaka koji se nalazi u maski, a njih je, ako ste pažljivo čitali etiketu podosta. Najčešći krivci su parfemi i konzervansi, ali i sastojci namijenjeni koži sklonoj aknama i prištićima kao što su salicilna kiselina i retinol. Osim toga koža može 'buknuti' i ako ste ranije koristili neki anti aging proizvod kao i one za eksfolijaciju.

Ako je vaša koža prije stavljanja maske bila dobro hidrirana ili svježe očišćena vrlo je lako moguće da je upila više sastojaka iz maske. Stoga je vaš sljedeći korak odmah dobro isprati lice i to nekoliko puta kako bi bili sigurni da ste sve uklonili s njega. Ako iritacija i dalje potraje možete koristiti i kremu na bazi hidrokortizona kako bi se lice smirilo.

Što kad se pojave akne i prištići

Gel za čišćenje lica, kao što mu ime govori, koristimo da bi nam lice bilo čisto, a kremu za lice da bi koža bila hidrirana i nahranjena. No ponekad ova dva kozmetička proizvoda mogu uzrokvati pojavu prištića i akni pa čak i u slučajevima kad ste koristili nekomedogene proizvode koji su prošli testiranje i koji ne bi trebali uzrokovati pojavu prištića.

Naša koža reagira kad to najmanje očekujemo. Ako imate problematičnu kožu sklonu aknama, one se mogu pojaviti i kao reakcija na neki kozmetički proizvod. Obično je tome razlog to što je proizvod na uljnoj bazi ili je pak proizvodu istekao rok pa sad imate problema s bakterijama na koži. Nikako nemojte pokušati istisnuti prištić, od toga se će još više upaliti, a u najgorem slučaju možete završiti s ožiljkom na licu.

Kako biste očistili prištić koristite proizvode namijene njezi problematične kože, očistite ga čistačem za lice na bazi salicilne kiseline te na njega stavite antibiotsku mast.