PRAKTIČAN SAVJET

Što provjeriti na odjeći prije kupnje?

26.01.2009 u 09:31

Bionic
Reading

Krenuli ste u kupnju nove odjeće, ali niste sigurni što kupujete? Evo kako provjeriti u što ulažete svoj novac, odnosno kako znati da je to kvalitetan i dugotrajan komad odjeće koji se neće početi raspadati nakon nekoliko pranja i nošenja

Osim što vam se odjeća svidi na prvi pogled, evo što se da provjeriti na licu mjesta, kako se kasnije ne biste morali vraćati i tražiti novi komad odjeće ili povrat novca, što je kod nas, nažalost, još uvijek popriličan problem.

ZATVARAČ

Ima li odjeća koju ste izabrali patentni zatvarač, povucite ga dva puta gore-dolje, odnosno zatvorite i otvorite. Ako zapinje i pomicanje ne ide lako, zatvarač nije dobar i vjerojatno će se brzo pokvariti. Osim toga, ako u njega ulazi komad tkanine, također je znak da morate posegnuti za drugim odjevnim predmetom.

GUMBI

Provjerite jesu li gumbi čvrsto prišiveni. Ako se jako miču, znak je to da bi mogli lako otpasti, pa ako ne želite, čim dođete kući, prišivati dugmad, radije kupite komad odjeće čiji gumbi djeluju pouzdano. Također, dobro je provjeriti ima li odjeća dodatni gumb kojeg možete prišiti ako jedan otpadne. Što se tiče traper hlača, glavni gumb mora biti čvrsto prišiven i ne smije imati mnogo praznog hoda. Ako ga ima, znak je da bi mogao brzo otpasti, a ove je gumbe teško zamijeniti u kućnoj radinosti, što onda može dovesti do dodatnog troška kod krojača.

ŠAVOVI

Obratite pozornost na to kako je odjevni predmet šivan, posebice ako se radi o hlačama – provjerite jesu li šavovi ravni te je li sve zašiveno ili se negdje pojavila rupica, odnosno dio koji nije spojen, a od kojeg se kasnije može sve početi razdvajati. Provjerite i je li šav ravan ili je konac na nekim mjestima skupljen i tvori nepravilne nabore na odjeći.

PORUB

Rubovi dobro skrojene odjeće su široki i čvrsto sašiveni. Također, bitno je da su jednaki, a ne na jednom mjestu širi, a na drugom uži.

BOJA I UZORAK

Izbliza pogledajte odjeću i usredotočite se na boje ili možebitni uzorak. Bitno je da je boja postojana i da se, kad malo zategnete tkaninu, ne pojavljuju bijele točkice ispod boje – ovo je znak da će se boja vrlo lako početi ispirati i izblijedjeti.

TKANINA

Pregledajte tkaninu od koje je odjevni predmet napravljen. Ako ima grudica, fleka ili rupica, svakako trebate tražiti dalje. Ako već sada ima nešto grudica, nakon pranja sigurno će ih imati još više. Također, oko većih grudica, svojevrsnih nakupina tkanine, kasnije se može stvoriti rupica, a već i same po sebi izgledaju neuredno.