SVETI GRAL SEKSA

Što (ni)ste znali o orgazmima

24.08.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Netko orgazam uzima zdravo za gotovo jer do vrhunca dolazi bez puno truda, dok se neki trebaju dobro oznojiti ne bi li ga doživjeli. Otkrivamo koliko je minuta potrebno za doživljaj od kojeg će vam se zavrtjeti u glavi, po čemu se razlikuju muški i ženski orgazmi, zašto su dobri za zdravlje i još štošta

Žene mogu doživjeti orgazam bez dodirivanja intimnih dijelova, dovoljno je samo odvrtjeti vrući film u glavi, tvrde znanstvenici. Centri u mozgu zaduženi za osjećaj zadovoljstva se osvijetle kod žena koje u glavi zamišljaju seksi prizore na isti način kao i kod žena koje doživljavaju orgazam fizičkim dodirom.

Ženama je u prosjeku potrebno 20 minuta stimulacije klitorisa ili G-točke kako bi doživjele vrhunac

Neki znanstvenici vjeruju da doživljavanje orgazma tijekom seksa povećava šanse za začeće. Hormon oksitocin koji vrhunac izlučivanja doživljava upravo za vrijeme orgazma izaziva kontrakcije maternice, što pomaže spermijima do brže dođu do jajašca.

Ženama je u prosjeku potrebno 20 minuta stimulacije klitorisa ili G-točke kako bi doživjele vrhunac, tvrde stručnjaci. No, isto tako oko 24 do 37 posto žena uopće ne može postići orgazam.

Od stare Grčke do Freudovog doba liječnici su orgazme koristili za liječenje ženske bolestikoju su zvali histerija, a u istu je svrhu u 19. stoljeću stvoren i vibrator.

Obično se misli da ljudi ne mogu jasno misliti za vrijeme seksa, a istraživanje u kojem su ispitanicama skenirani mozgovi pokazalo je da su mnoga područja u ženinom mozgu deaktivirana za vrijeme orgazma, uključujući i ona vezana uz emocije.

Grčevi, promjene raspoloženja i općenito bezvoljnost nisu najbolji recept za vruću noć u krevet, a brojni stručnjaci kažu da je upravo vrijeme menstruacije najbolje vrijeme za seks. Orgazmi su bolji u to vrijeme baš zato što je povećana cirkulacija krvi u području prepona.

Najpoznatija plavuša na svijetu, slavna glumica Marilyn Monroe tvrdila je da nikad ni s jednim svojim ljubavnikom, a među njima su bili John F. Kennedy, Frank Sinatra i Joe DiMaggio, nije doživjela orgazam.

Mnoge žene mogu doživjeti višestruke orgazme, a rekord koji su izmjerili liječnici William Hartman i Marilyn Fithian iznosi 134 u sat vremena. To znači da je žena doživljavala u prosjeku dva orgazma u minuti.

Iako muškarci i žene doživljavaju orgazam jednakim intenzitetom, razlikuju se u trajanju. Muški orgazam traje prosječno četiri sekunde, dok ženski može trajati i do 15 sekundi. Osim toga muškarci puno brže dolaze do orgazma, treba im od jedne od deset minuta, dok je ženama da stignu do vrhunca potrebno i do 20 minuta.

Za vrijeme orgazma tijelo sagorijeva samo tri kalorije, ali ih zato potrošimo puno više pokušavajući doživjeti vrhunac, u prosjeku 50 kalorija.

Orgazmi imaju pozitivan učinak na naše zdravlje, posebno na imunološki sistem, a preveniraju kardiovaskularne bolesti, pa čak i rak, i to zato što opuštaju tijelo i uklanjaju učinke stresa.