NAKON PRELJUBA

Što ne smijete reći prijateljici koja je prevarena?

16.06.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prijateljica vas zove usred noći i kroz plač jedva uspijeva procijediti: 'Ponovno je me prevario.' Zadržavate dah, jer niste sigurni koji je savjet u tom trenutku zlata vrijedan. Želite reći pravu stvar, međutim ono što izgovarate možda je najgore što možete reći

Upravo sada vaša je prijateljica u krizi. Otkrila je da ju je njezin partner prevario. Naravno, postoje stvari koje želi čuti, a vi ih, naravno, želite izgovoriti budući da želite utješiti svoju prijateljicu te joj dati do znanja da ste tu uz nju u svakom jadu.

No kažete li sada nešto krivo, moglo bi vam se kasnije vratiti. Još gore, mogli biste zauvijek izgubiti vaše prijateljstvo. Želite li stvarno pomoći? Evo što nikada ne treba reći prijatelju koji je prevaren:

1. Ostavi ga.
Ovo je najgora stvar koju možete savjetovati. Kada netko s vama podijeli informaciju da ga je partner prevario, dijeli zapravo jedan od najosjetljivijih i najranjivijih trenutaka u svom životu. Čini se da ima smisla savjetovati da prekine vezu ili brak. Ali kada saznate prvi put da vas je suprug ili partner prevario, posljednja stvar koju želite čuti je da morate donijeti neku dugoročnu odluku. U takvim momentima najbolji savjet glasi: 'Sada nemoj donositi nikakvu odluku. Pričekaj da se emocije slegnu.'

U trenutku krize prevarenoj je osobi važno da se osjeća sigurno te da se brine o svom zdravlju i sigurnosti. Neka pronađe mjesto za spavanje ako ne može biti u istom krevetu sa svojim partnerom i neka pazi na svoje zdravlje. Ne zaboravite je podsjetiti da ono što sada osjeća neće biti isto za nekoliko dana ili nekoliko mjeseci. Savjetujte: 'Sada nije vrijeme za donošenje nikakvih bitnih odluka o budućnosti. Preseljenje, odlazak, prekid ili podnošenje zahtjeva za razvod u trenutku kad su emocije uzburkane mogu kasnije otežati stvari. Povuci ručnu!'

2. Jednom preljubnik - uvijek preljubnik.
To jednostavno nije istina. Mnoge se preljubničke afere događaju zbog prilike. Iako mnogi odnosi mogu izgledati zdravi i sretni, nisu apsolutno i uvijek imuni na preljub. Partner koji je počinio preljub možda se jako pokajao i spreman je popraviti štetu. Možda je u takvim trenucima korisno napomenuti da su mnogi odnosi jači nakon preljuba.

Naravno, ne može odmah biti jasno hoće li ta veza kasnije ojačati, ali tko vam daje pravo da kažete da će netko ponovno prevariti? Doista, kako vi to znate?

3.Muškarci su svinje
Nije pametno klasificirati nečijeg partnera u jednu kategoriju loših ljudi. Zaključak da nečiji partner nema integriteta, nije pouzdan ili da je strašna osoba bez pravih kvaliteta može kratkoročno pomoći vašoj prijateljici ili prijatelju, ali ako ona ili on odluči ostati s tom osobom, nikada vas neće htjeti pogledati u oči. Tako možete izgubiti prijatelja i stvoriti neprijatelja.

4. Bilo bi bolje da te ostavio.
Oh, kako je ovo lako reći. No osoba koja je prevarena nije htjela biti prevarena. Zašto mislite da je lakše čuti da ju je partner trebao ostaviti? Kako bi taj prekid učinio njezin ili njegov život boljim? Oni vjerojatno ne žele da njihov partner okonča brak ili vezu, pa vaša primjedba da bi razvod bio najbolje rješenje može zvučati kao krajnja uvreda.

Nemojte tvrditi da je razvod ili prekid bolje rješenje. Biti prevaren je grozno, no biti ostavljen nije puno bolje.

5. Naći ćeš nekog boljeg.
Nemojte pokušati prerano sugerirati prijatelju da će naći nekog drugog. Oni na to nisu spremni i ne žele biti. Također, ne ohrabrujte ih da preljub osvete preljubom. Učine li to, morat će prijeći preko dva preljuba: partnerovog i svog.

Što savjetovati prijatelju koji je prevaren?
Napravite sebi i prijatelju uslugu: podržite ih pažljivo slušajući, budite suosjećajno rame za plakanje i pokažite da razumijete njihove osjećaje.
'Žao mi je što prolaziš kroz ovo. Mora da se osjećaš grozno sada. Razumijem da si tužna i ljuta. Kako ti mogu pomoći?'

Najvažnije je da prevarena osoba zna da ima nekoga pred kim se može isplakati, savjetuje dr. Tammy Nelson, autorica bestselera 'The New Monogamy' za Huffington Post.