NIJE SVE KAKO SE ČINI

Što morate znati o današnjim ženama?

01.12.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Veliko istraživanje pokazuje da spolna diskriminacija na poslu još uvijek nije nestala, a zanimljivo je da to priznaju i muškarci

Žene polako, ali sigurno zauzimaju svoje mjesto u poslovnom svijetu, ali se o potpunoj ravnopravnosti muškaraca i žena još uvijek ne može govoriti. Pokazuju to i rezultati velikog istraživanja koje je proveo poznati časopis Elle. U istraživanju je sudjelovalo 1200 zaposlenih muškaraca i žena u dobi od 25 do 54 godine, a odgovarali su na pitanja o svojim radnim navikama, težnjama i iskustvima. Evo kojih se sedam važnih stvari iskristaliziralo tijekom istraživanja.

1.Spolna diskriminacija još uvijek se događa i to ne samo kada je riječ o plaćama. Gotovo 30 posto žena vjeruje da su doživjele razne oblike diskriminacije na poslu.

2.Žene gotovo nikada ne traže povišicu. Oko 53 posto žena priznalo je da nikada nisu zatražile veću plaću, ali to je izjavilo i 48 posto muškaraca. No muškarci već prilikom potpisivanja ugovora dogovore bolju plaću.

3.Žene imaju osjećaj da su pod većim nadzorom. Čak dvije trećine žena izjavljuje da ih se na radnom mjestu nadzire češće i strože nego muškarce, a s time su se složili i muški ispitanici.

4.Mnogi još uvijek vjeruju da žene nisu dovoljno snažne za vodeća mjesta na poslu. Alarmantan je podatak da u to vjeruju i same žene – njih 34 posto!

5.Više od 30 posto žena vjeruje da bi bile bolje plaćene kada bi bile muškarci. Njihova vjerovanja podupiru i statistike koje pokazuju da su i u najrazvijenijim zemljama muškarci još uvijek bolje plaćeni od žena.

6.Žene se ne boje glasno govoriti na sastancima i zauzimati se za svoje ideje. Tako je barem izjavila polovica ispitanica koje kažu da neprestano iznose ideje na javnim sastancima.

7.Stari spolni stereotipi još su uvijek vidljivi na radnim mjestima. Zaposlene žene još se uvijek opisuju kao suosjećajne, pristojne i strpljive. Muškarce se pak opisuje kao lijene i agresivne. Neke stvari se očito nikada nije mijenjaju…

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da se muškarci slažu s izjavama žena o diskriminaciji. I oni smatraju da su žene podcijenjene iako svakodnevno pokazuju da znaju odlično raditi svoj posao.