AH, TA LJUBAV

Što kad se dogodi prva svađa u vezi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 18:12
  • Objavljeno 18.11.2011 u 18:12
mladi par svadja

mladi par svadja

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Tvojoj sreći nije bilo kraja kad ste konačno postali par, no kad je došlo do prvog verbalnog sukoba, našao/la si se u sasvim novoj, zbunjujućoj situaciji

Nema dečka i cure koji se nisu posvađali, jer u svakoj vezi naravno kad-tad dolazi do sukoba i svađa. Iako nisu nimalo ugodni, stručnjaci kažu da su u neku ruku korisni jer mogu pomoći u razjašnjavanju nekih problema.

Najvažnije od svega je zapravo svladati 'umijeće svađanja', odnosno vođenja argumentirane rasprave.

Prije svega, razgovaraj o svojim osjećajima – objasni dečku/curi što ti smeta i što ti je na duši. Naglasi problem koji izaziva tvoju ljutnju i ukaži mu/njoj na to. Mnogi dečki zapravo ni ne kuže što cure živcira, i obratno, pa mu/njoj objasni što te muči.

Npr. ako te izluđuje to što se on nikad ne drži točnog vremena vašeg nalaženja pa ga stalno moraš čekati (da ne objašnjavamo na primjer koliko je to neugodno zimi kad temperature postaju sve niže, a ti si u večernjoj kombinaciji za izlazak koja uključuje minicu i fine čizmice koje nisu previše tople), moraš mu ukazati na taj problem.

Objasni mu da ti je užasno što nikad ne dođe na vrijeme te da ti drugi put najavi kako će kasniti. Stvar je u tome da možda ima krivu procjenu vremena te se ne počne spremati kad treba i zato zakasni.

Ako želiš da tvoja veza potraje, bitno je uvijek saslušati i drugu stranu. Nikada nije samo jedno u pravu, a ono drugo u potpunosti u krivu. Potrebno je u svemu naći kompromis. I mali uspjeh kad se nađete na pola puta u vezi je veliki uspjeh. Prilikom nalaženja zajedničkog rješenja, nastoj biti korektan/a i fer – stavi se u kožu svoga dečka ili cure.

U žestini verbalnog sukoba znaju 'izletjeti' svakakve ružne riječi zato je dobro skulirati se i zaustaviti se prije nego što povrijediš svog dragog ili dragu.

Kaži si 'stop' i duboko udahni te najbolje pokušaj odložiti razgovor za kasnije – kad budeš sposoban/a za miran i staložen razgovor.

Prilikom svake kritike potrudi se reći i nešto pozitivno, pa će i kritika biti lakše prihvaćena.

Svakako izbjegavaj riječi poput 'nikad' ili 'uvijek', a nastoj ne spominjati i nešto iz prošlosti jer to samo može pogoršati stvari.

Nikad nemoj izazivati osjećaj krivnje kod svog partnera – ništa nećete postići, a on ili ona samo će se osjećati jako loše. Znamo da je u žestini svađe teško sačuvati hladnu glavu, no vrijedi potruditi se, jer se tako trudite sačuvati i ljubav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi