I ŽENE JE IMAJU

Što činiti kad vas uhvati kriza srednjih godina?

20.05.2013 u 10:16

Bionic
Reading

Žene u pedesetima suočavaju se s mnogim teškim stvarima pa nije ni čudno što ih pogađa kriza srednjih godina

Kriza srednjih godina obično se veže uz muškarce u 40-ima koji naglo 'polude' pa kupuju sportske automobile i traže znatno mlađe žene. Ovo je pomalo stereotipan opis, ali dobar dio muškaraca zaista doživljava određene promjene u toj dobi.

A što je sa ženama? Britanska spisateljica Hilary Boyd tvrdi da se kriza srednjih godina kod žena javlja u 50-ima. Budući da se javila i kod nje, Boyd je odlučila napisati roman posvećen upravo ženama u 50-ima koji uskoro treba biti objavljen.

Prema njezinim riječima, žene u pedesetima suočavaju se s mnogim teškim stvarima - postaju svjesne da je mladost prošla, jasno im je da se neki snovi iz mladosti neće ostvariti, događaju se promjene na poslu, i to ne uvijek nabolje, djeca napuštaju dom, a tijelo doživljava drastične promjene. Sve to, kako navodi Boyd, nije nimalo lako u društvu koje njeguje kult mladosti.

Zbog svega toga, ali i mnogi drugih svakodnevnih sitnica, žene u pedesetima nerijetko osjećaju nedostatak samopouzdanja i imaju osjećaj da je njihov život završio. No to nije istina! Boyd tvrdi da žene mogu same poraditi na sebi i svojemu životu te postati sretnije nego ikada prije.

Spisateljica nudi i nekoliko savjeta koji mogu pomoći ženama kad ih uhvati kriza pedesetih godina:

1.Podsjetite se što ste sve u životu napravile i koliko ste toga postigle – prestanite se koncentrirati isključivo na negativno.
2.Brinite se o svojemu zdravlju, redovito vježbajte i njegujte svoje tijelo. Neka to bude vaša misao vodilja!
3.Prema svojim borama se ponašajte kao prema prijateljima koji žive u inozemstvu. One postoje, ali ne morate stalno gledati u njih ili ih pozivati da ostanu. Imate izbora.
4.Odjeću možete kupovati i putem interneta ako vam već smeta da budete najstarija osoba u butiku.
5.Ako imate problema u braku, otputujte nekamo sami. Daljina pruža širu sliku, a i pomaže da iznova probudite svoju vezu.
6.Zaboravite na svoje godine – živite svoj život. Nikada nije gotovo!