HITNO

Što bez milosti morate izbaciti iz svog doma

10.07.2013 u 10:06

Bionic
Reading

Svima nam s vremena na vrijeme treba detoksikacija, temeljito čišćenje koje nam daje novu energiju za dalje. Ista je stvar i s našim domovima, često prekrcanim nepotrebnim stvarima koje nam samo stvaraju nervozu i nemir. Vrijeme je da očistite police od nepotrebnih sitnica, ormare od robe koju godinama ne nosite, kupaonicu od kozmetike koju nećete nikada nećete staviti na sebe

Da biste stvari držali pod kontrolom i izbjegli glumljene hrčka svaki mjesec organizirajte jedan da za raščišćavanje i bacanje nepotrebnih stvari iz svoga doma.
Evo nekoliko napomena što sve trebate hitno baciti.

Stari časopisi
Riješite se starih magazina i novina jer, pogledajte istini u oči, kada ćete ih opet zaista uzeti i pročitati. Pogledajte gdje ih možda možete donirati, poput pedijatrijskih ordinacija, knjižnica, frizerskih salona. Ako vas baš zanimaju određeni članci, izrežite ih i sačuvajte u fasciklu.

Odjeća
Pri čišćenju ormara držite se pravila od dvije godine. Naime, vrijeme je da se riješite starih hlača, majica, kaputa koje niste nosili bar dvije godine. I njih također možete donirati ili čak pokušati prodati preko nekih online dućana.

Knjige
Dobro ste pročitali. Gotovo svi na policama imamo knjige koje nikada nismo pročitali i ne planiramo ih uzeti u ruke. Budite realni i nemilosrdni. Knjige koje vam na policama samo skupljaju prašinu prodajte preko Amazona, eBaya ili ih jednostavno poklonite prijatelju, a uvijek ih možete donirati i nekoj od gradskih knjižnica.

Lijekove i vitamine
Dobro pregledajte svoju ladicu s medikamentima, vitaminima i provjerite datume na svim proizvodima. Lijekove kojima je istekao rok trajanja najbolje je odnijeti u ljekarnu jer će ih oni na najbolji način uskladištiti. Raspitajte se prima li vaša lokalna ljekarna lijekove kojima je prošao rok trajanja.


Kozmetika i parfemi
Pregledajte svoju kozmetičku torbicu, kupaonu i sve što je staro ili uopće ne koristite bacite.

Nakit
Pregledajte svoj nakit i sav koji je već pomalo otrcan, puknut i koji nije tako vrijedan, a ne namjeravate ga nositi poklonite. Možete ga također pokušati prodati, a za dobiveni novac investirati u novi moderan komad.

Hrana
Redovito pregledavajte hladnjak i police s hranom. Provjeru umjesto jednom mjesečno radite barem jednom tjedno da ne biste imali neugodnih iznenađenja. Otvorena hrana neka ima prioritet kada pripremate jela.

Uspomene
Mnogi stručnjaci za organizaciju savjetuju kako i kod čuvanja uspomena trebate biti nemilosrdni. Sve te rođendanske čestitke, poklončiće i ostale sitnice koje čuvate u malim kutijama za cipele bacite bez oklijevanja.

Bilježnice, rokovnike
Većina nas na policama i u ladicama čuva neke stare bilježnice, rokovnike, notese pune bilježaka, starih podsjetnika, natuknica s predavanja. Razmislite je li došlo vrijeme da ih pospremite u ropotarnicu prošlosti i ostavite uspomenama.

Stare elektroničke uređaje koji nisu u upotrebi
Imate stari sintizajzer, laptop, radio, kazetofon. Razmislite možete li ga, ukoliko je star, nekako restaurirati i držati kao ukras ili mu je ipak odzvonilo. Ruku na srce, neke stvari čuvamo iz sentimenta i samo skupljaju prašinu, a zbog nakrcanosti prostora stvaraju nam nervozu. Raščistite svoj dom i lakše ćete disati. U svakom pogledu.